Blogs & vlogs

Werkbezoek Zohair El Yassini

Op 10 juli hebben we met een groep mensen een mooie avond mogen mee maken met Zohair El Yassini, die zitting neemt voor de VVD in de Tweede Kamer.
In zijn portefeuille heeft hij jeugdhulp en jeugdstrafrecht.

Allereerst viel het op hoe hoog de opkomst was van mensen die samen in gesprek wilden gaan. Medewerkers van Youké, die ook hun ruimte beschikbaar hebben gesteld, maar ook ouders, jongeren en natuurlijk Zohair El Yassini.
Een fijne ontvangst, met koffie en gebak, waardoor we al snel een gevoel kregen van een warm welkom. Dank daarvoor Youké!

Het mooie aan deze groep mensen is vooral dat het een gemêleerde groep betreft. Mensen die hulp hebben gehad voor de decentralisatie, maar ook mensen van daarna. En zelfs mensen die er midden in hebben gezeten en de overstap hebben meegemaakt, met veel schrijnende verhalen maar ook met mooie en hoopgevende verhalen.

Het gaat te ver om hier alles te beschrijven wat er gezegd is, maar wat punten waardoor ik erg geraakt ben, zou ik willen benoemen hier.

Wat veel naar voren kwam, is dat de mensen veel lastige momenten hebben gekend door de vele bezuinigingsrondes en inkrimpingen. Zowel jongeren als ouders, maar zeker ook de medewerkers hebben hier mee te maken gehad en veel last en spanningen van ondervonden.  Onzekerheid voor iedereen over welke hulp er nog wel ingekocht zou gaan worden, over hoeveel plaatsen er beschikbaar zouden zijn en blijven. De vraag of die begeleider, waar je zo goed mee over weg kunt, er volgende maand nog wel is. Dat zijn veel gehoorde verhalen, die mij als moeder en als mens erg hebben geraakt.

De vader, die pas na 4 maanden te horen kreeg dat er een zorgmelding was gedaan over een situatie bij moeder thuis. Een ouderpaar wat door de gemeente voor een jaar recht op zorg toegewezen heeft gekregen voor hun autistische zoon, die nu zien hoe goed het met hem gaat, maar die nu ook al buikpijn hebben, over hoe het na dat jaar verder moet. Al is dat einde van het jaar nog zo’n 7 maanden weg. De moeder die zorg krijgt toegekend voor haar autistische zoon voor 6 maanden, terwijl het traject er zeker 9 gaat duren.  Gemeentes die kibbelen over wie wat moet betalen en waarom.  Jongeren die als ze 18 worden, niet zeker zijn of ze wel of niet in de zorginstelling kunnen blijven waar ze op dat moment wonen. Het worstelen om dan van een potje voor de jeugd opeens over te moeten stappen naar de WMO. Soms zien we met z’n allen even door de bomen het bos niet meer.

Maar ook mooie verhalen hebben we gehoord. Fusies  die er voor zorgen dat krachten worden gebundeld, dat kennis en kunde behouden blijft en uitgebreid kan worden. De vrouw die sinds april gezinshuisouder is geworden, waardoor weer een hele mooie en waardevolle plek ontstaat waar kinderen en jongeren kunnen wonen, in een veilige setting.  En last but not least, het initiatief van JIM, wat staat voor Jouw Informele/Ingebrachte Mentor.  Een eenvoudig initiatief, met een zeer hoge doeltreffendheid, waardoor het ook zeker kostenbesparend werkt. Maar belangrijker nog, is dat kinderen en jongeren zich beter gehoord en gesteund voelen en altijd iemand hebben tegen wie ze eerlijk kunnen en mogen zijn.   Wat ik zelf ook erg mooi vond om te horen van diverse ouders, is dat ze blij en dankbaar zijn voor de hulp die ze nu krijgen of gekregen hebben, Dat 75% van de gemeentes gewoon goed presteren als het de jeugdhulp betreft. Maar ook het verhaal van twee vaders, die hebben geleerd te vergeven, die beiden met hulp zijn gaan inzien dat zaken die plaatsvinden bij de andere ouder, vaak geen onwil maar eerder onmacht is.  Dat is mooi om te horen en om te mogen zien, met hoeveel kracht deze mensen in het leven staan.

Wat ik zelf nog graag zou willen benoemen, is het volgende. Er wordt steeds meer ingezet op het feit dat kinderen zo veel mogelijk thuis of in (netwerk)pleeggezinnen moeten verblijven.  Daarin wil ik zelf toch graag meegeven dat het voor sommige kinderen niet fijn of veilig voelt om in een pleeggezin te komen. Dat in sommige gevallen de residentiële jeugdhulp dan een betere en efficiëntere oplossing is. Laten we er dus voor zorgen dat er voor iedereen een plek is, waar hij of zij in veiligheid, warmte en op de juiste plek kan en mag opgroeien!

Als laatste wil ik graag nog een keer Youké bedanken voor de fijne locatie, Zohair El Yassini voor zijn oprechte interesse en het fijne gesprek wat we hebben gehad. Er gaat zeker een vervolg komen! En als laatste, Thom, bedankt voor de fijne manier waarop je het gesprek in goede banen hebt geleid! 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen