In januari én april werd bekend dat er in 2017 honderden miljoenen extra beschikbaar komen voor de verpleeghuiszorg. Het zou een investering moeten zijn voor acute kwaliteitsproblemen in verpleeghuizen. Nu heeft een grote groep van 125 cliëntenraden uit de verpleeghuiszorg gevraagd om meer invloed op de verdeling van deze extra gelden. Zij hebben gezamenlijk een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn gestuurd.

Minder lasten, meer inspraak

In de brief vragen de cliëntenraden om twee - volgens hen simpele - punten. In de eerste plaats willen cliëntenraden dat het bureaucratische proces voor het aanvragen van de extra gelden wordt afgeschaft. Ze zien dat bestuurders en medewerkers veel tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren en nakijken van alle processen. Terwijl de gelden juist bedoeld zijn voor het snel oplossen van kwaliteitsproblemen.

In de plaats voor alle bureaucratie willen de verenigde cliëntenraden één eis voor het aanvragen van extra gelden: handtekeningen van de cliëntenraad en de ondernemingsraad. Als vertegenwoordigers van de bewoners en medewerkers moeten zij kunnen beoordelen of de plannen wel bijdragen aan betere zorg. En niet alleen worden aangevraagd om extra geld te krijgen.

Niet nieuw, maar wel goed

Dit idee is al eerder toegepast bij de extra gelden voor zinvolle daginvulling en deskundigheidsbevordering. Hier was de enige eis dat cliëntenraden en ondernemingsraden hun handtekening zetten. En een onderzoek van Significant heeft laten zien dat betrokkenen  tevreden over dit proces zijn.

Initiatief uit Brabant

Deze brief is een initiatief van een netwerk van Brabantse Centrale Cliëntenraden. Zij komen regelmatig bijeen om ontwikkelingen in de ouderenzorg te bespreken en eventueel hierop actie te ondernemen. Met deze actie hebben ze binnen een week meer dan honderd cliëntenraden aan de brief gebonden.

Volledige brief van de cliëntenraden lezen? Dat kan hier.

De volgende cliëntenraden niet in de brief opgenomen, maar steunen zij de inhoud ervan wel:

  1. Centrale Cliëntenraad De Omring (Noord-Holland)
  2. Centrale Cliëntenraad Patyna (Friesland)
  3. Centrale Cliëntenraad Volckaert (Dongen)
  4. Cliëntenraad St. Jeroen (Noordwijk)

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen