Jaarlijks berekent LOC Zeggenschap in zorg het zogenaamde brood- en wasgeld voor bewoners van Wlz-instellingen. Het gaat om geld dat bewoners krijgen als zij zelf hun was en/of broodmaaltijden verzorgen. Tot nu veranderde het bedrag steeds op 1 juli. Dat was al zo voordat LOC het bedrag berekende.

We gebruiken voor de berekening een landelijk cijfer: het 'prijsindexcijfer particuliere consumptie'. Probleem daarbij is dat het definitieve indexcijfer niet altijd op 1 juli bekend is. Daardoor moesten we soms eerst een voorlopig bedrag noemen en later in het jaar een definitief bedrag. Dat geeft veel verwarring.

Bedragen tot 1 januari 2018

Diverse cliëntenraden hebben gevraagd of we voortaan de nieuwe bedragen per 1 januari kunnen laten ingaan. We hebben besloten dat vanaf dit jaar te doen. Daarom verandert er dit jaar op 1 juli niets. De bedragen voor brood (€ 61,79) en was (€ 23,18) blijven geldig tot en met 31 december 2017. We zullen tijdig bekendmaken wat de nieuwe bedragen per 1 januari 2018 worden.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Een anonieme schrijver zei:

  @Rob Maijenburg, 

  Op korte termijn zullen de nieuwe bedragen voor was- en broodgeld voor 2018 bekend worden gemaakt via de diverse LOC-mediakanalen. 

  Vriendelijke groet, 

  José Broers 
  adviseur 
 • Rob Maijenburg zei:

  Wanneer kunnen we de nieuwe bedragen voor de was- en broodvergoeding verwachten die op 1-1-2018 ingaan? Het definitieve prijsindexcijfer particuliere consumptie is inmiddels ongetwijfeld bekend.
 • Komt deze  'prijsindexcijfer particuliere consumptie' overeen met de Nibud norm? waar vinden jullie deze informatie?

  Alvast bedankt voor de reactie,

  Leonie Steenbrink

  • Dag Leonie,

   Het prijsindexcijfer particuliere consumptie is afkomstig van het Centraal Planbureau (CPB). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gebruikt dit cijfer van het CPB om de indexcijfers voor het budget van zorgorganisaties te berekenen. In dit geval de materiële kosten. Voor meer informatie, zie: https://www.nza.nl/regelgeving/prijsindexcijfers/

 • Beste meneer Van Vliet,

  In de verzorgingshuizen bestond in het verleden een wettelijke regeling dat bewoners geld konden krijgen als zij hun was en/of broodmaaltijden zelf verzorgden. Afspraken daarover tussen de zorgorganisatie en de bewoner stonden in de zorgverleningsovereenkomst. Voor verpleeghuisbewoners was er geen regeling voor brood en was. In 2009 heeft de voorganger van het Zorginstituut Nederland de regelingen voor verpleeg- en verzorgingshuisbewoners gelijk gemaakt. Met daarbij de afspraak dat bewoners van verzorgingshuizen hun oude rechten zouden behouden.

  Concreet betekende het dat bestaande bewoners van verzorgingshuizen niet hoefden te betalen voor het wassen van hun kleding en als ze zelf het wassen van hun kleding regelden geld konden krijgen. Verpleeghuisbewoners moesten altijd al voor het wassen van hun kleding betalen. Dat bleef zo na 2009. Dus: het bedrag voor was is inderdaad alleen voor bewoners die voor 2009 al in het verzorgingshuis woonden. En in hun zorgverleningsovereenkomst hadden afgesproken dat zij geld terug krijgen als zij zelf hun kleren wassen.

  En dan het brood. Er is geen wettelijke regeling meer dat bewoners geld terug kunnen krijgen als zij zelf hun broodmaaltijd verzorgen. Van oudsher was dat ook alleen in verzorgingshuizen een regel (tot 2009). Maar bij een aantal bewoners staat nog steeds in de zorgverleningsovereenkomst dat zij geld krijgen als zij zelf hun broodmaaltijd verzorgen. En soms houden zij die overeenkomst ook als zij van verzorgingshuiszorg naar verpleeghuiszorg overgaan. Vandaar dat we op verzoek van cliëntenraden en sommige zorgorganisaties over Wlz-instellingen spreken. 

  Als service heeft LOC de berekening van de bedragen voor was en brood al vele jaren op zich genomen. Maar het is geen wettelijk recht. Bewoners die de regeling al hadden kunnen die houden. Daarnaast kan de cliëntenraad met de bestuurder/manager afspreken deze regeling ook voor andere bewoners die dat willen te laten gelden.

 • Ik ben er nog steeds niet achter voor welke Wlz-instellingen deze regeling geldt. Is dat alleen voor verzorgingshuizen of ook voor verpleeghuizen? Ik weet dat het geldt voor mensen die vóór 2009 in een instelling kwamen. Er wordt steeds gesproken over Wlz-instellingen en dan soms ook over verzorgingshuizen. Maar wat is het exact?

  J. van der Vliet

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen