Blogs & vlogs

Beperkte filmcarrière?

Beperkte filmcarrière?

Oscar voor dove schoonmaakster?

Op 4 maart 2018 worden de Oscars uitgereikt. Elke acteur en regisseur droomt van zo’n beeldje op zijn nachtkastje. Naast mijn werk voor LOC en Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg ben ik ook theatermaker. Op 4 maart zit ik dus voor de buis. Maar voor het eerst met een dubbel gevoel...In de film Shape of Water speelt actrice Sally Hawkins een dove schoonmaakster. Hawkins is genomineerd voor een Oscar. Fantastisch voor haar natuurlijk maar er klinkt ook kritiek: "Waarom wordt zo'n rol niet gespeeld door een dove acteur?", vraagt onder anderen de visueel beperkte acteur Vincent Bendervoet zich af. Lees het hele artikel van Editie NL en Vincent Bendervoet hier: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/vincent-is-slechtziend-en-acteur-ik-heb-helemaal-geen-last-van-mijn-beperking

Hoop

Vincent stelt in het artikel dat op deze manier het podium voor mensen die de beperking zelf hebben, steeds moeilijker bereikbaar wordt. Daarbij zou een doof iemand de rol beter kunnen spelen, omdat die zich volledig kan richten op het personage en geen tijd kwijt is aan bijvoorbeeld het leren van gebarentaal. Bovendien: “Als je een handicap hebt, is het fijn om een rolmodel te hebben en te zien dat je je dromen wel kunt waarmaken. Dat je niet alleen maar iemand met een beperking bent, maar dat je kunt deelnemen aan de samenleving.” Dat geeft hoop en hoop geeft moed!

Zielige rollen

Al snel reageert de directeur van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Henk-Willem Laan, op het artikel: "De discussie of mensen met een beperking de rollen van karakters met een handicap moeten spelen, speelt in Nederland al jaren. Het probleem is: in Nederland lopen we best achter. Ken jij iemand met een beperking die in een serie of film speelt? Als iemand met een beperking al een rol heeft, is het vaak ook nog een heel zielige. Het zou veel vanzelfsprekender moeten zijn. En het liefst in gewone rollen en niet gefocust op die handicap." Hear hear!

Goede voorbeelden tv

Er zijn gelukkig ook goede voorbeelden: in de serie Life Goes On maakt een gehandicapte jongen onderdeel uit van het gezin. In de series Breaking Bad en in Stranger Things zitten ook personages met een beperking, die worden gespeeld door acteurs met die handicap. Presentatrice Lucile Werner heeft "de Caps Club" gemaakt: een soort avonturenserie waarin ook kinderen met een beperking een rol spelen; een slechtziend jongetje en een doof meisje. Ik ga mijn ogen en oren open houden op zoek naar nog meer mooie voorbeelden!

Goede voorbeelden theater

In het theater zijn tevens prachtige initiatieven. Hoera! Daar gaat mijn theatermakers-hart sneller van kloppen! Zo pleit de Raad van Cultuur voor een inclusieve theaterscector. En binnenkort ga ik kijken naar de voorstelling van Theatergroep Thomas met acteur Laurens Vos in de hoofdrol: http://theatergroepthomas.nl/laatstejongenmetdownsyndroom. Ik ben benieuwd!

Bekijk de trailer van Shape of Water hier:

Mail mij als mensen reageren –

Aukje Lausberg-Boland (LOC, RVV) werkt als secretaris voor Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en is daarnaast werkzaam als theatermaker

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • Een goed onderwerp om aandacht voor te vragen, zeker nu deze film 'The Shape of Water' de Oscar voor de beste film heeft gewonnen! 

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen