Blogs & vlogs

Bewegen voor ouderen

Er is veel gezondheidswinst te boeken als Nederlanders meer zouden gaan bewegen. De Gezondheidsraad adviseert de minister van VWS te stimuleren dat mensen blijvend meer bewegen en minder stilzitten. Bij ouderen is er bewijs gevonden voor een verband tussen bewegen en het risico op fracturen, lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang en dementie.  Hieronder kunt u de link vinden.

Nieuwe beweegrichtlijn ouderen

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker zou kunnen verkleinen. Bij ouderen verlaagt bewegen bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht.

LOC Zeggenschap in zorg voert samen met Innovatiebureau DAZ, Kenniscentrum Sport het project ‘Bewegen op de kaart in en rond woonzorgcentra’ uit met uiteindelijk 20 zorgorganisaties.

Het doel van dit project is dat de bewoners actiever worden, meer gaan bewegen. Ook de aandacht voor bewegen dient structureel en duurzaam te worden geborgd binnen de betrokken woonzorgcentra en verpleeghuizen.

Het project ontvangt subsidie van: Fonds Sluyterman van Loo en Fonds NutsOhra

Vragen en dilemma’s die in de praktijk naar voren komen:

●      “Hoe zorgen we (medewerkers, vrijwilligers en familie) ervoor dat we minder overnemen, niet alleen in de verzorging, maar ook in dagelijkse eet- en leef- en huishoudmomenten?”

●      “Hoe laten we als medewerkers meer los en durven we de cliënt zelf te laten gaan/doen?”

●      “Hoe verleiden we de cliënten tot meer zelf doen als ze simpelweg niet willen?”

●      “Hoe creëren we als medewerkers meer tijd voor welzijn en dagelijks bewegen?”

●      “Hoe verbeteren we de onderlinge communicatie tussen familie en medewerkers of bijvoorbeeld wat wel of niet nog kan met bewegen voor de cliënt?”

●      “Hoe kunnen we als cliëntenraad een bijdrage leveren?”

Als cliëntenraad is het belangrijk om in grote lijnen te weten wat de wensen van mensen zijn.

U kunt dit dan in uw cliëntenraadswerk gebruiken om tot een visie op bewegen te komen.

Mijnheer Hap woont in een verpleeghuis en krijgt fysiotherapie. Hij vindt het belangrijk om iedere dag te oefenen in de zaal. In het weekend kan dit echter niet omdat de zaal gesloten is.

Mevrouw Korte woont sinds kort in een woonzorgcentrum. Ze kan zichzelf wassen. Doordat de kraan te ver weg zit en moeilijk te openen is moet ze dit nu door de verzorging laten doen. 

Mijnheer Barend vindt de vloeren te glad. Hij is al een keer uitgegleden. Hij durft nu een heleboel dingen niet meer zelf te doen omdat hij bang is te vallen.

Wilt u meer informatie over uw rol als cliëntenraad of heeft u andere vragen dan kunt u contact opnemen met Lena Hillenga, projectmedewerker, e-mail: l.hillenga@loc.nl of bellen 06 17674898

 

Mail mij als mensen reageren –

Lena Hillenga

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen