Blogs & vlogs

Doordat ik bijna twee jaar gewerkt heb als projectmedewerker bij LOC Zeggenschap in zorg, blijf ik graag op de hoogte over de ontwikkelingen in de zorg. Ook omdat ik graag in de (nabije) toekomst weer wil werken voor de zorg.

Congresdagen van Waardigheid & Trots

Daarom ben ik met heel veel belangstelling en interesse naar de congresdagen geweest van Waardigheid & Trots in Nieuwegein. Klik op de link voor meer informatie: https://www.waardigheidentrots.nl/ De eerste congresdag is heel erg drukbezocht. 

De eerste workshop was: Doe mee(r) met PPP Meten van waardering en gebruikmaken van feedback. Ieder team kan het zelf. Deze werd gegeven door: José van de Wijgert van Inovum en Annieke van Berckel van Vilans.

De bewoners kunnen via de tablet door middel van smileys aangeven wat zij vinden van de zorg. Het gaat over de dagelijkse zorg en de kwaliteit ervan. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over gastvrijheid. Daarna kunnen de teams de resultaten zien en ermee aan de slag gaan. 

Medewerkers:

De medewerkers kunnen zelf aangeven wat zij graag willen weten van de bewoners. Bijvoorbeeld: Willen de bewoners graag naar buiten? De contactpersonen van de familie vullen de vragen ook in per email.

De medewerkers, bewoners en familie denken soms precies hetzelfde en soms zitten er ook grote verschillen in de beleving. 

Het gesprek aangaan met bewoners:

De bewoners vinden het heel prettig dat de medewerkers zelf het gesprek aangaan over bijvoorbeeld de activiteiten, hoe is uw dag, dat het bed lekkers fris is, dat de wc vaker schoongemaakt mag worden en dat hij of zij vaker boerenkool wil eten.

Een aantal zaken viel nog meer op: 

Er zijn weinig goede stageplaatsen. 

De nieuwe medewerkers vragen iets anders dan 10 jaar geleden. 

Hoe krijgen we docenten in de praktijk. 

Hoe houden we bestaande medewerkers bij ons.

De tweede workshop was: Een nieuwe blik op een menswaardig zorg, gegeven door Katja Korte van het College voor de Rechten van de Mens. Deze workshop ging specifiek over mensenrechten in de verpleeghuiszorg.

Kloppen op de deur, naar de wc gaan wanneer hij of zij moet en hoe sterk je de thee wilt, heeft alles te maken met mensenrechten. 

Er kan soms heel veel weerstand zijn vanuit de bewoner om elke dag te douchen. Terwijl de familie vaak denkt dat de bewoner dit wel wil. 

Een verpleegkundige gaf aan: Zet bijvoorbeeld muziek aan, wanneer de bewoner dit fijn zou vinden tijdens het douchen. Dit geeft eventueel ook rust voor de verpleegkundige.

Er was een discussie over een casus, waar aangeven werd dat bewoners zich vervelen.

Ik gaf als oplossing aan: Zet zorgmensen in van niveau 1 en 2. Zij kunnen met zijn of haar talenten en kwaliteiten ondersteunende werkzaamheden verrichten. Denk dan bijvoorbeeld aan: wandelen in de gang met de bewoner, in de krant lezen of een spel spelen. Een mevrouw uit de zaal vroeg zich af: kunnen mensen van niveau 1 en 2 dat wel en mag dat? De conclusie was dat zij ondersteunende werkzaamheden mogen uitvoeren in opdracht van een verpleegkundige. 

De derde en laatste workshop ging over: meer variatie en combizorg.

We gingen gezamenlijk in gesprek over toekomstige verpleeghuiszorg. Dit werd verzorgd door de raad voor Volksgezondheid en Samenleving. 

Welke investering levert veel op en krijgt nog weinig erkenning?

Wij kwamen uit op Sport. Sport levert namelijk veel gezondheid op, maar krijgt weinig waardering. Mensen in verzorgingshuizen bewegen veel te weinig. 

Bewustwording en cultuurverandering zijn hiervoor nodig. 

We raden aan om sportclubs te stimuleren om activiteiten te organiseren voor ouderen. Dit door middel van het aanbieden van verschillende sporten. Ook is het mogelijk om mensen van niveau 1 of niveau 2 die op het MBO hebben gestudeerd in te zetten om sporten en bewegen in verzorgingstehuizen mede te realiseren. 

Naar buiten:

Meer naar buiten is goed voor de gezondheid, door meer te bewegen maar denk ook aan een frisse neus en zonlicht. Buiten zijn geeft welbevinden: contact met o.a. planten en dieren. Probleem: risico's en veiligheid van ouderen op straat, vooral bij dementie. Maar dat risico is te managen: door mensen via alert (app) in de gaten houden met behulp van mensen uit de wijk die een bijdrage willen leveren.

 

 

 

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen