Blogs & vlogs

De cliëntenraad in de GGz

Even voorstellen…

Wij zijn een cliëntenraad en we hebben 5 leden.

Even positie bepalen…

Je hebt cliëntenraden en cliëntenraden. En dat hangt vooral af van de zorginstelling waar je toe behoort. Allereerst maak ik onderscheid in het type zorginstelling: je hebt ouderenzorg, thuiszorg, verslavingszorg, GGZ ‘s en nog een aantal andere. Onze cliëntenraad is er een die bij een GGZ-instelling hoort.

Binnen de GGZ heb je ook gigantische verschillen. In het dorp waar ik woon heb je ook een GGZ-instelling: de éénmanspraktijk van de psycholoog die basis-GGZ verzorgt, de eerstelijnszorg in GGZ land. Daarnaast heb je de zeer grote GGZ-instellingen met duizenden medewerkers.  En daartussen een instelling van de grootte zoals degene waar wij voor werken. Dat is een landelijk opererende GGZ instelling met ongeveer 75 medewerkers. Deze GGZ biedt zorg op ambulante basis. Dat wil zeggen dat de patiënt – ik heb lang getwijfeld tussen cliënt en pariënt maar ik houd het toch maar op patiënt – altijd poliklinisch wordt geholpen. Hij komt de zorginstelling binnen, wordt behandeld, maakt een afspraak voor bijvoorbeeld over twee weken en gaart naar huis. Een beetje te vergelijken met de procedure van de fysiotherapeut of de diëtist.

En dat maakt verschil:

De grote “traditionele” GGZ’s werken, en dat is ooit zo gegroeid, regionaal. Verder leveren zij GGZ-zorg in een heel breed spectrum: van poliklinisch tot klinisch waarbij patiënten in de instelling zelf – meestal vrijwillig maar soms onvrijwillig - wonen / zijn opgenomen.

Terug naar de cliëntenraad: de patiënten in de eerstgenoemd GGZ’s die intern wonen en worden behandeld hebben veel belangen waar de cliëntenraad zich mee kan bemoeien. Denk aan zaken als maaltijden, de rookruimte, de geleverde ontspanning, beschikbaarheid van internet en last but not least “het separeerbeleid”, iets dat zeer gevoelig ligt.

Al deze zaken spelen (gelukkig) niet bij onze eigen GGZ. Ik maakte niet voor niets de vergelijking met de fysiotherapeut.

Voor ons een probleem. Onze GGZ wil graag een actieve cliëntenraad. En het heeft ons heel wat hoofdpijn bezorgd bij het vinden van een zinvolle rol voor onze cliëntenraad. Ik denk dat we daar, na veel hoofdpijn,  een klein beetje in zijn geslaagd. In de volgende afleveringen meer daarover en over onderwerpen als:

  • Hoe zijn we ontstaan

  • Rol en hulp van LOC

  • Werving van nieuwe leden

  • Activiteiten

Richard van den Tol is een ervaren voorzitter van een cliëntenraad van een GGz-instelling. Hij deelt zijn kennis en ervaring via dit blog, zodat ook anderen daar iets aan kunnen hebben. Hij is binnen het LOC-netwerk ook actief in de ICT en zorgt er onder meer voor het goed functioneren van de website van de Week van de Psychiatrie. Zie ook: <a href="http://www.weekvandepsychiatrie.nl/">http://www.weekvandepsychiatrie.nl/</a>

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen