Blogs & vlogs

Mensen met dementie reageren vaak intuïtief en impulsief op prikkels uit hun omgeving. Op gunstige prikkels reageren mensen positief. Op ongunstige prikkels reageren mensen met veel onbegrip en frustratie. Sociaal geriater Anneke van der Plaats houdt zich bezig met factoren die de omgeving voor mensen met dementie gunstig beïnvloeden. Zij schrijft hierover op haar website: "Er was alleen één vraag waar ik niet uitkwam: wat gaat er in het hoofd van mensen met dementie om dat ze zich zo gedragen dat je ze soms wel achter het behang kunt plakken? Dat doen ze echt niet expres, was mijn overtuiging. Samen met een aantal collega’s ben ik me gaan verdiepen in de neurowetenschappen en zijn we de hersenkunde toe gaan passen op dementie. Het was de ontdekking van mijn leven. Er ging een wereld voor mij open. Veel van wat wij voor waar aannamen blijkt volledig anders te liggen. Vaak is de oplossing voor een groter gevoel van welbevinden veel dichterbij dan we dachten."

Onvergetelijke Museumtafel

Het Van Abbemuseum Eindhoven en het Stedelijk Museum Amsterdam ontwikkelden de Onvergetelijke Museumtafel. Deze multi-touch digitale BelevenisTafel maakt het mogelijk voor mensen met dementie en hun dierbaren om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen aan de hand van prikkelende vragen bij beroemde kunstwerken uit de museumcollecties van beide musea. De Museumtafel staat bij ruim 400 zorginstelling. Een mooi voorbeeld van omgevingszorg. Bekijk het filmpje over de tafel:

Scholing cliëntenraden

Voor cliëntenraden organiseert LOC Bouwpool samen met Breincollectief een informatieve en interactieve bijeenkomsten over de invloed van de omgeving op mensen met dementie. En over adviesmogelijkheden bij nieuw- en verbouw en de rol van cliëntenraden. Erica van de Veerdonk van het Breincollectief geeft uitleg over de Brein-Omgeving Methodiek van dr. Anneke van der Plaats en Jan Meerpoel en Willem Spijker van de LOC-Bouwpool verzorgen een inspirerende inleidingen.De bijeenkomsten vindt plaats op 5 november in omgeving Tilburg. Meer informatie...

Nascholing zorgverleners

Tijdens de nascholing Omgevingszorg 2.0 op vrijdag 6 september 2019 komt omgevingszorg voor mensen met dementie aan bod aan de hand van praktische voorbeelden. Dementie deskundigen Jan van der Hammen en Barbara Oppelaar laten zien hoe zorverleners de omgeving kunnen gebruiken om het gedrag van mensen met dementie op een positieve manier te beïnvloeden. De doelgroep voor deze bijeenkomst is: Verzorgenden, verpleegkundigen en andere dementie zorgprofessionals. Meer informatie...

 

Mail mij als mensen reageren –

Ik faciliteer voor LOC het sociaal platform om rondom waarde-volle zorg mensen, ervaringen en kennis met elkaar te verbinden.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen