Blogs & vlogs

Hoe onze gemeente met mantelzorgers omgaat!

Sinds een aantal jaren bestond de volgende regeling:

De SVB (centrale overheid) stuurde mensen die een langdurige aandoening hadden een brief waarin ze konden aangeven wie ze in het zonnetje wilden (laten) zetten door de SVB vanwege mantelzorgactiviteiten. Genoemde mensen wezen dan iemand aan en de gelukkige (mantelzorger) kreeg een bedrag van € 200 als “mantelzorgcompliment”. Past prima bij de gedachte van de participatiemaatschappij.

Per 1 januari 2015 is dit mantelzorgcompliment gestopt in het kader van de decentralisatie: verantwoordelijkheid van de gemeente voortaan.

De ideale procedure zou zijn dat de SVB hun bestanden, gesorteerd naar de ruim 400 gemeenten naar die gemeenten sturen, zodat de gemeenten die SVB-taak op een gemakkelijke manier over kunnen nemen. Of dit gebeurt weet ik niet.

Iedere gemeente gaat hier dus op een eigen manier mee om. Op internet zag ik dat er gemeenten zijn die heel krenterig € 50 of € 100 als mantelzorgcompliment aan mantelzorgers geven. De achterliggende procedure ken ik niet. Ik ken een mantelzorger uit Almere die inmiddels € 200 van de gemeente mocht ontvangen.

Ik ben geen lezer van het regionale dagblad en ook de weekblaadjes spel ik niet en heb daardoor hieromtrent wellicht verhelderend nieuws gemist. Voor wat ik nu ga zeggen put ik uit eigen ervaring.

In 2014 ontving ik een mantelzorgcompliment. Eind 2015 ging ik uitzoeken hoe het voor 2015 zou zijn geregeld. De SVB meldt op de website dat ze hiermee zijn gestopt en verwijst naar de gemeente. Ik kijk vervolgens op onze gemeentesite. En nu begint het wonderlijke verhaal: mijn gemeente meldt op de site dat men (impliciet) geen mantelzorgcompliment gaat uitkeren maar de mantelzorg wil gaan inventariseren. Oei, wat nu? Je wordt uitgenodigd om een enquête in te vullen. Die wordt dan ontvangen door de ambtenaren van de gemeente en als dank voor de moeite wordt een cadeaubon in het vooruitzicht gesteld. Wat vervolgens met het resultaat van de enquêtes wordt gedaan? Geen woord. Ik wilde mijn gemeente wel ter wille zijn, had er even tijd voor en vulde de enquête op internet in. Wie schetst mijn verbazing en vreugde toen bleek dat de cadeaubon een waarde van € 150 had. Bij het ophalen van de bon vertelde de baliemedewerkster me dat ze ook mensen had gesproken die te laat waren met het invullen van deze enquête en dus naast de bon visten.

Ik ben blij met de bon maar heb de volgende vragen:

 • Die mensen die te laat waren, waren zij daadwerkelijk te laks en bleven zij in gebreke?
 • Als je geen internet hebt, val je dan sowieso buiten de boot?
 • Waarom keert de gemeente geen mantelzorgcompliment uit in plaats van een ruimhartige beloning voor het invullen van een enquête?
 • Wat doet de gemeente met de uitkomsten van deze enquête?
 • Komt er alsnog een mantelzorgcompliment voor 2015?
 • En hoe zit dat in de toekomst?

Kortom: de zo bejubelde decentralisatie laat soms wonderlijke wendingen zien! Om het vriendelijk te zeggen…

 

Mail mij als mensen reageren –

Richard van den Tol is een ervaren voorzitter van een cliëntenraad van een GGz-instelling. Hij deelt zijn kennis en ervaring via dit blog, zodat ook anderen daar iets aan kunnen hebben. Hij is binnen het LOC-netwerk ook actief in de ICT en zorgt er onder meer voor het goed functioneren van de website van de Week van de Psychiatrie. Zie ook: <a href="http://www.weekvandepsychiatrie.nl/">http://www.weekvandepsychiatrie.nl/</a>

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Dit is inderdaad een heel herkenbaar verhaal. Onze gemeente Nieuwegein, bood alleen een paar weinigzeggende kortingen aan. Kortingen verleend door de gemeente gesubsidieerde instanties. Een gratis lunch, maar die moest je dan minimaal 4 dagen van te voren reserveren, 3 maanden gratis lidmaatschap van de bibliotheek en een optreden in ons theater door Hester Macrander.

  Heel leuk, maar mijn hemel, waar haal ik de tijd vandaan om 4 dagen van te voren te bellen om mijn gratis lunch te claimen, aan de andere kant van Nieuwegein? En dat lidmaatschap van de bieb, nee dank je wel. Dat is één van de weinige verzetjes die ik mezelf nog wel gun en elk jaar ook weer braaf voor betaal. Hm en dan het optreden in het theater, een dag na de aanslagen op het Bataclan theater. Sorry, daar stond dus echt mijn hoofd niet naar.

  Misschien ben ik een beetje zeikerig hoor, maar geef mij ook maar een bon van 150,-. Maar dan graag voor iedereen die geregistreerd staat als mantelzorger. En helaas, worden dat er alleen maar meer. Wat wil je ook in deze verzorgingsstaat?

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen