Blogs & vlogs

Een nieuwe toekomst voor vluchtelingen

Vanmorgen was ik bij de uitreiking van diploma’s aan mensen die hun opleiding tot verzorgende hadden voltooid. Dat gebeurt vaker. Het bijzondere nu was dat deze mensen drie jaar geleden naar Nederland zijn gevlucht. Allemaal wilden ze heel graag in hun nieuwe land in de zorg werken. De meesten hadden al een zorgopleiding in hun oorspronkelijke land gevolgd. Maar er was ook iemand die altijd een administratieve baan had gehad en nu graag in de zorg wilde werken. In de afgelopen drie jaar hebben zij Nederlands geleerd, een inburgeringscursus gevolgd en een zorgopleiding voltooid. Minister Van Engelshoven van Onderwijs was naar zorgorganisatie DSV Verzorgd Leven gekomen om de diploma’s uit te reiken.

Het was mooi te zien hoe hiermee waarde-volle zorg in de praktijk tot stand komt. In Nederland is er een enorm gebrek aan mensen in de zorg. Deze mensen zaten in een asielzoekerscentrum waar zij niets mochten doen. Terwijl ze dat wel heel graag wilden. Door een opleiding te volgen en ook te werken kunnen zij zin geven aan hun leven in een voor hen nieuw land. En helpen ze mee aan de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk in Nederland. Namelijk: hoe vinden we genoeg mensen om in de zorg te werken.

Allemaal blije gezichten vandaag. Maar initiatiefnemer DSV heeft heel wat hobbels moeten overwinnen om deze mensen te mogen opleiden. Want de procedures rond asielzoekers maakten dat haast onmogelijk. DSV-bestuurder Gerard Herbrink bedankte de 94-jarige mevrouw Van der Plas. Zij heeft als lid van de cliëntenraad steeds DSV gestimuleerd om door te gaan met de poging vluchtelingen op te leiden voor de zorg. Het is te hopen dat het pionierswerk van DSV dat vanaf nu minder moeilijk maakt. Zodat meer mensen hun eigen leven zin kunnen geven en kunnen bijdragen aan een samenleving waar iedereen van waarde mag zijn.

Mail mij als mensen reageren –

Marthijn Laterveer werkt bij LOC en coördineert daar alle inhoudelijke activiteiten die LOC als netwerk onderneemt. Hij kent de Haagse politiek goed, is heel ervaren in het vinden en benutten van allerlei samenwerkingen die maken dat LOC maximaal invloed kan uitoefenen op beleid over wonen, zorg en welzijn.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

  • Prachtig nieuws Marthijn.
    Heel bijzonder dat twee groepen die nood ervaren (de zorg en vluchtelingen) elkaar versterken!

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen