Blogs & vlogs

Hoe dementievriendelijk zijn wij eigenlijk?

Hoe dementievriendelijk zijn wij eigenlijk?

Pasgeleden was ik bij de themabijeenkomst van ‘Effectieve mantelzorgondersteuning'.

De themabijeenkomst werd georganiseerd door Movisie en DeltaplanDementie in de week van de dementie. 

We worden allemaal ouder(en), mede doordat we gezonder leven. Het aantal mensen met dementie stijgt. Het is belangrijk dat producten, diensten en bedrijven dementievriendelijk zijn. Er was een vraag uit de zaal van een mevrouw of dat de politie betrokken is bij dementievriendelijkheid. Mevrouw gaf namelijk aan dat er in haar woonplaats mensen met dementie regelmatig in de boeien geslagen worden!

Er werden twee stellingen voorgelegd.

De eerste stelling was: In 2018 is alleen de wijkzuster/wijkverpleegkundige trajectbegeleider voor een persoon met dementie. De meeste mensen vonden dat de casemanagers dementie dit het beste op zich kunnen nemen. Een aantal mensen vonden dat de wijkzuster/wijkverpleegkundige al genoeg taken heeft en dat dementie iets heel complex is. 

De tweede stelling was: De WMO-aanvraag en het keukentafelgesprek kan prima door de wijkverpleegkundige worden gedaan. In de gemeente Moerdijk gebeurt dit wel al door de wijkverpleegkundige. Een medewerker van de gemeente denkt dat de wijkverpleegkundige er te weinig kennis en expertise van heeft om het gesprek te kunnen voeren.

In zorginstellingen krijgen mensen vaak een standaard activiteitenprogramma aangeboden, die niet op de individuele behoefte is gebaseerd van de persoon met dementie. Een voorbeeld is dat een meneer met dementie graag wil vissen. Eindconclusie: Er is nog veel werk aan de winkel en een lange weg te gaan. Het was een leerzame middag geweest!

 

 

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen