Blogs & vlogs

Hoe zit het nou met die waskosten?!

Uit verschillende artikelen en reacties op dit platform lees ik dat er toch nog veel onduidelijk is over hoe het zit met de waskosten. Logisch ook eigenlijk, want er zijn verschillende regelingen en bijbehorende vergoedingen, kosten etc. Hoe zit het nou met die waskosten?!
  
  
In de WLZ; Voor mensen die in een verpleeg-/verzorgingshuis wonen, wordt alleen het wassen van platgoed (lakens, etc.) door de zorgorganisatie betaald. Het wassen van de kleding betalen clienten zelf. Cliënten kunnen er vaak ook voor kiezen zelf de was (van de kleding) te regelen (familie, wasserij). Zij hoeven dan geen kosten daarvoor aan de zorgorganisatie te betalen. Maar meestal wordt de afspraak gemaakt met de client dat de de zorgorganisatie de was regelt. De client betaald de zorgorganisatie dan voor het wassen van de kleding. Hoe hoog die kosten zijn varieert per organisatie. Voor de hoogte van die kosten zijn geen wettelijke standaarden. LOC heeft wel in samenwerking met het Nibud een richtlijn waskosten opgesteld. Deze richtlijn is precies dat, een schatting van gemiddelde kosten en dus wat redelijk is om clienten maandelijks in rekening te brengen voor het wassen van de kleding door de organisatie. Er is dus geen wettelijke standaard voor hoeveel waskosten alle clienten na 2009 voor de was moeten betalen, maar wel een waskosten richtlijn of bandbreedte.  
   
In het kort;
interne wasserij; €73,34 per maand. 
externe wasserij €88,16 tot €110,12 per maand. 
Via deze link kom je bij de brochure. Hier de richtlijn waskosten LOC Nibud.
   
Voor mensen die vóór 2009 in het verzorgingshuis woonden geldt een aparte regeling. Voor hen worden de kosten van de was geheel door de organisatie betaald (omdat dat voor 2009 de regeling was, wordt dat doorgezet voor deze clienten). Kiezen clienten ervoor om toch de kleding zelf te laten wassen en hebben ze daarover afspraken gemaakt met de zorgorganisatie, kunnen zij daarvoor een vergoeding krijgen. Voor dit jaar dus, 2015 (zie dit artikel op het platform) berekend op €23,09 per maand. Voor 2016, zie dit bericht. Het bedrag van 23,09 euro gaat dus over een geheel andere regeling; namelijk alleen voor clienten die voor 2009 in huis woonden, de organisatie eigenlijk alle was betaald, maar de client er voor kiest zelf te (laten) wassen. 
  
Deze regelingen kunt u terug lezen in de brochure "uw zorg in een WLZ instelling" van Zorginstituut Nederland. Hier de brochure "uw zorg in een wlz instelling"
   
Op het platform is zijn ook discussies tussen raadsleden/leden van het platform over de waskosten te lezen; http://loc.nl/nieuwsberichten-LOC/loc-berekent-was-en-broodgeld-201... en http://loc.nl/nieuwsberichten-LOC/definitieve-bedragen-vergoeding-was-en-broodkosten-2015
   
  
De clientenraad heeft verzwaard adviesrecht over het thema waskosten. Die vallen namelijk onder voor clienten geldende regelingen; wmcz artikel 3 lid 1 sub L. Zorgorganisaties mogen dus geen wijzigingen aanbrengen in de waskosten zonder dat de raad daarover verzwaard positief advies over heeft afgegeven. Wijzigingen met advies kunnen en mogen gedurende het jaar doorgevoerd worden. Op zo'n moment dat de client ruim vooraf geinformeerd wordt en de mogelijkheid heeft eigen keuze te maken als het gaat om het laten doen van de was. Dus komen de waskosten bij de zorgorganisatie ver boven de richtlijnen uit, is er onduidelijkheid over de regelingen in uw zorgorganisatie, zet het thema op de agenda en ga het gesprek aan. Ik denk graag mee als dat nodig is!
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Dag Antoinette, 

  De waskosten regeling verschilt per GGZ instelling dus ook de hoogte van het bedrag kan verschillen. Vaak wordt er een keuze aangeboden om of zelf te wassen of gebruik te maken van een externe wasserij met abonnement. De vrijheid om zelf te wassen, door familie bv zoals u schrijft is dus wel gebruikelijk. Heeft u uw klacht over uw onvrede over de verpleging en het wassen wel eens aangekaart bij de clientenraad? Ook kan u natuurlijk met de organisatie het gesprek aangaan over uw zorgen aangaande de verpleging.

  Tiske Boonstra

 • antoinette de wit zei:

  mijn broer verblijft al meer dan 30 jaar in een ggz instelling en ik als zus doe de was voor hem elke week en de verpleging is hier niet echt blij mee exteren was service van GGZ instelling kost 95 euro per twee weken dus per maand 190 euro dit kunnen wij financieel niet blijven opbrengen ik ben zus en familiebewindvoerder van mijn broer en ben niet tevreden over de verpleging.
 • citeer: "Voor mensen die vóór 2009 in het verzorgingshuis woonden geldt een aparte regeling. Voor hen worden de kosten van de was geheel door de organisatie betaald (omdat dat voor 2009 de regeling was, wordt dat doorgezet voor deze clienten)"...... vraag: is "woonzorg instelling" hetzelfde als "verzorgingshuis" in dit geval ?? onze zoon woonde voor 2009 al in deze woonzorginstelling voor verstandelijk beperkten, maar hij moet sinds 2 jaar wel zijn kleding waskosten betalen.... per maand € 96.20 ...(juli 2017) .....graag reactie, dank !

  • Ook in het wlz kompas van zorginstituut nederland kunt u deze regeling
   vinden; https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/v/verblijf-in...

   Klik ik daarbij door kom ik op deze zinsnede;
   "Uitzondering: voor bewoners die al vóór 1 januari 2009 in een
   ‘verzorgingshuis’ verbleven, blijft het wassen van het ondergoed en de
   wasbare bovenkleding tot de aanspraak behoren, zoals vóór 1 januari
   2009 het geval was (de term ‘verzorgingshuis’ bestaat formeel niet
   meer: bedoeld zijn de instellingen die zich richten op verzekerden met
   een somatische of psychogeriatrische grondslag die zorg met verblijf
   nodig hebben zónder behandeling)."

   Overige voorzieningen
   Als een verzekerde in een Wlz-instelling verblijft, komen een aantal voorzieningen die normaal voor zijn eigen rekening zijn, ten laste van de instel…
Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen