Blogs & vlogs

LOC op IGZ congres patientsveiligheid

Ik ben aan het voorbereiden, denken en aan het vormgeven. Donderdag 18 juni is het jaarlijkse IGZ Patiëntveiligheidscongres, in de Doelen te Rotterdam. Je kan je nog inschrijven! Zie de link voor meer informatie;

http://www.igz.nl/actueel/congressen/patientveiligheid/index.aspx

LOC is daarbij, ik geef namelijk een workshop over de rol van cliëntenraden bij medicatieveiligheid en overdracht. Cliëntenraden hebben verzwaard adviesrecht als het gaat om veiligheid, dus ook op medicatieveiligheid. Mijn presentatie richt zich vooral op wat raden in dit proces kunnen betekenen. Hopelijk kunnen we daar ook een goede discussie over op gang brengen. Wat mag je wel en wat kan je niet vanuit de medezeggenschap. Bij het congres zijn verschillende sectoren van de partij. Dus het gaat ook interessant worden om met elkaar te discussiëren over hoe de rol van raden op dit onderwerp verschilt bij verpleeg- en verzorgingshuizen ten opzichte van bijvoorbeeld ziekenhuizen.

Natuurlijk heeft LOC ook de bewaarkaart en het handboek "Medicijnen en Gezondheid" ontwikkelt samen met het IVM, instituut voor verantwoord medicijn gebruik. Deze brochures neem ik mee om bij te dragen aan de discussie. Medicijnen en gezondheid handboek.pdf Bewaarkaart medicijnen en gezondheid.pdf

Is medicijngebruik en veiligheid een onderwerp op de agenda bij jullie raden? En zo ja, wat zijn ervaringen daarmee? Het blijft een belangrijk thema, dus ik blijf benieuwd!

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Was een boeiend congres.

  Wel hebben wij als clientenraad van een ambulante GGZ nauwelijks te maken met medicijnen.

  • Ik vond het ook heel boeiend inderdaad. 

   Vanuit een medezeggenschap oogpunt heeft u wel bevoegdheden op het gebied van beleid rond medicijn veiligheid en protocollen. Bent u vanuit de clientenraad daar wel eens mee in aanraking geweest?

 • Wat ben je toch een bezige bij, Ik las je bericht net even te laat,Groet Claire

  • Dag Claire,

   Het waren mooie workshops, leuk ook om uit te wisselen met raden van ziekenhuizen; hoe het daar anders is. Zo zijn de thema's anders, en staat medicatie veiligheid daar al wel veel op de agenda. Maar de patienten zijn daar veel korter dan in intramurale zorg, dus het werk van de raden is ook anders, veel beleidstechnisch ook en minder in contact met de patient tussendoor. Dat gebeurd vaak op het moment dat de zorg afloopt in evaluaties.

   De IGZ dag op zich was ook erg inspirerend. Het ging over overdracht en patientveiligheid. Dus vooral hoe informatie goed overkomt als je van de ene situatie, bijvoorbeeld het ziekenhuis, weer overgaat naar een andere situatie, bijvoorbeeld thuis of in de zorgorganisatie thuis. Een actueel medicatieoverzicht is daarbij erg belangrijk. En ook het electronisch patientendossier kwam aan bod. Hoewel die nog niet altijd de functionaliteit van de praktijk hebben, maar eerder gebouwd zijn naar technische mogelijkheden. Maar vooral de rol van verschillende partijen, artsen, apothekers, organisaties en de client/patient zelf staat centraal in dit verhaal; het belang van de mens moet in overdracht niet vergeten worden; een waarde-volle overdracht zogezegd! En wat de clientenraad daaraan kan doen, heb ik dus in de workshop (deels) behandeld. Er zijn ook veel richtlijnen (veilige principes, bekwaamheid, mic-meldingen, bewaarkaart medicijnen en gezondheid van Loc) waar raden gebruik van kunnen maken om hierover mee te denken. Het waren levendige discussies; en dat was erg leuk!

   Jammer dat je er niet bij kon zijn natuurlijk. Maar staat het onderwerp medicacatie(veiligheid) bij jullie op de agenda? 

   • Hallo Tiske, Je hebt een tijdje niets van mij gehoord omdat ik wat zaken op een rijtje wilde zetten. Ik ben al een poosje lid van de cliëntenraad van Dijk en Duin en vandaag heb ik me opgegeven voor de CCR. Medicatie veiligheid staat daar op de agenda als vast punt. Samen met nog meer vrijwilligerswerk een mooie uitdaging. 

    • Dag Claire, goed om van je te horen en vooral goed om dít van je te horen. Namelijk dat het een vast agenda punt is en dat het werk een mooie uitdaging blijft. Bedankt voor het delen!

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen