Blogs & vlogs

Mijn medisch dossier

Als patiënt is mijn huisziekenhuis een ziekenhuis te T. Onlangs had ik een afspraak met een medisch specialist te A. Ik kwam er voor het eerst. Een prima arts. Op een gegeven moment meldde hij dat hij mijn dossier uit T. had ontvangen en hij noemde vier dingen op die hem opvielen.

Een van de zaken van het lijstje was een kwaal die heftiger stond beschreven dan juist was. Twee andere zaken waren geconstateerd in 2005 en inmiddels niet meer aan de orde. Om concreet te worden één van die twee: hoge bloeddruk. Sinds een jaar gebruik ik op advies van de huisarts daar geen medicijnen meer voor en de bloeddruk is nog steeds prima. De vierde is interessant. De arts te A. zei: u bent depressief. Bij mij gingen de wenkbrauwen omhoog. Ik ben vijfendertig jaar geleden door mijn huisarts verwezen naar  de dorpspsycholoog. Ik ben daar twee keer geweest maar kan me niet herinneren of hij bij  mij een depressie diagnosticeerde. 

Daarna onder andere in mijn rol als lid van de cliëntenraad van een GGz veel psychiaters en psychologen gesproken maar nooit als cliënt. Ook mijn dochter is psychologe en die spreek ik uiteraard ook regelmatig.

Het ziekenhuis te T. gebeld. Het secretariaat vertelde mij heel vriendelijk dat deze dingen nu eenmaal in mijn dossier staan en die wijzigen is erg lastig, want de zaken waren nu eenmaal ooit – in het verleden -  zo gediagnosticeerd.

Onlangs zag ik mijn chirurg in het ziekenhuis te T. Ik kaartte mijn medisch dossier aan met de nadruk op de depressie. Zij keek in de computer en meldde dat die depressie in 2013 aan mijn dossier was toegevoegd. Zij noemde het een …-depressie. Helaas ben ik vergeten wat er op de puntjes stond, maar het was iets dat oogheelkunde betreft. Nadenken. Ik heb in 2010 een ingrijpende oogoperatie gehad. Ik heb ook een staaroperatie gehad, wanneer ook weer?  Het ziekenhuis te T. gebeld. Dat was november 2014. H’m, wat is er in 2013 dan gebeurd? Waardoor is die depressie in mijn dossier gezet? Ik ga dat uitzoeken!

Dezer dagen staat het medisch dossier in de media erg in de aandacht in de media zowel in het televisieprogramma Kassa als in het programma Radar evenals bij BNR. En terecht volgens mij.

Mail mij als mensen reageren –

Richard van den Tol is een ervaren voorzitter van een cliëntenraad van een GGz-instelling. Hij deelt zijn kennis en ervaring via dit blog, zodat ook anderen daar iets aan kunnen hebben. Hij is binnen het LOC-netwerk ook actief in de ICT en zorgt er onder meer voor het goed functioneren van de website van de Week van de Psychiatrie. Zie ook: <a href="http://www.weekvandepsychiatrie.nl/">http://www.weekvandepsychiatrie.nl/</a>

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

  • Geachte heer Van den Tol, wat merkwaardig dat er een diagnose in uw dossier is gekomen, waar u geen weet van hebt en die nota bene bij een heel ander specialisme naar boven is gekomen. Ik ben erg benieuwd of u nog heeft kunnen uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

    Ter informatie treft u een link aan naar mijn opiniestuk, dat ook over medische dossiers gaat, maar dan over het feit dat deze in veel instellingen onveilig zijn en daardoor kwetsbaar zijn voor misbruik. Ik probeer hier cliëntenraden van bewust te maken, zodat zij de achterban hierover kunnen informeren. Cliëntenraden worden niet geïnformeerd dat medisch data gezonden wordt naar databanken en dat deze data weer tot individuen te herleiden zijn. Door middel van het ondertekenen van een privacyverklaring kan dit voorkomen worden. Maar cliëntenraden worden hierover niet geïnformeerd. Cliëntenraden ontvangen veel informatie niet van hun zorgbesturen maar waar ze wel recht op hebben; ook over kwesties die direct het cliëntbelang raken, wordt hen zelden gevraagd om (verzwaard) advies. In mijn opiniestuk ga ik hier nader op in. http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/1369/Medische-dos...

    Met vriendelijke groet,

  • Ans zei:

    Beste Richard, al sinds 1996 , WGBO,is het mogelijk om delen uit je dossier te laten verwijderen.Als je het er niet mee eens bent wat er staat is of je vindt het niet meer relevant dan is dit een patientenrecht. Meestal hebben ziekenhuizen hiervoor een procedure . Mocht je hier meer over willen weten kun je me mailen. Baveld@chello.nl

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen