Blogs & vlogs

Opgebrand en uitgeblust

In deze maatschappij, komen er steeds meer mantelzorgers. Een woord waar ik voor een jaar of 6 terug, nog nooit van had gehoord.
Ja, mijn jongste dochter had veel en zware hulp nodig, extra tijd en ruimte en vooral geduld. Maar in mijn onschuld en naïviteit , dacht ik altijd dat het bij het moederschap hoorde. Ooit heb ik toch zelf mijn kinderen gewenst? Ooit wilde ik zo graag dat ze geboren werden? Hoezo ben ik dan nu opeens een mantelzorger?

 Zo ook dacht mijn man, mijn (v)echtgenoot, toen ik ziek werd. De diagnose fibromyalgie kreeg. We zijn getrouwd in goede en in slechte tijden, in ziekte en gezondheid, dus waarom zou hij niet voor zijn vrouw zorgen? Dat hoort er in zijn ogen nu eenmaal ook gewoon bij.

 En dan opeens, lees je ergens, dat het anders heet. Ik ben niet meer zijn partner, zijn echtgenote, maar de vrouw voor wie hij zorgt. Sterker nog, hij is opeens mijn mantelzorger. Dat voelde opeens minder goed. Het gaf mij het gevoel afhankelijk te zijn van mijn man en dat was nou juist wat ik zo graag niet wilde zijn. Deze sterke en onafhankelijke vrouw, kreeg opeens een man die over en voor mij zorgde.

 Zo kreeg ook de zorg voor mijn dochter opeens een andere naam. Ook ik werd haar mantelzorger, maar vergeet niet, dat mijn dochter dat dan ook weer andersom voor mij werd. Beetje ingewikkeld vind ik het wel. Want is het niet zo, dat het heel normaal en menselijk is, als we gewoon wat meer voor elkaar zouden zorgen?
Oké, ik weet het, dit wordt afgemeten aan de zwaarte van de hulp, aan de uren en de lengte van de periode waarin je voor die ander zorgt. Als die zwaar genoeg is en lang genoeg duurt, dan ben of heb je opeens een mantelzorger. Hoe fijn is dat? Wij Nederlanders weten natuurlijk graag waar we aan toe zijn en hoe iets te meten valt.

 Wat ik dan weer wel vreemd vind, is als er dan een indicatie moet worden gesteld, voor dezelfde persoon, die nu minstens één persoon heeft die intensief zorg biedt, er volgens het CIZ of de gemeente, opeens helemaal niks aan de hand is. Dat er geen scootmobiel nodig is, of dat mevrouw nog best zelf de ramen kan zemen, omdat ze per slot van rekening ook elke dag uit bed kan komen. Dat vind ik dan zo krom. Want dat maakt natuurlijk de taak van de mantelzorger alleen maar zwaarder. En geloof me, ook die raakt een keer opgebrand en uitgeblust. En wie neemt deze belangrijke taak dan over???

 Gewoon, het heeft geen nieuwswaarde, stelt niet zo heel veel voor, maar ik wilde het toch even gemeld hebben. Neem het voor wat er is en doe er iets mee als je dat wilt.
Normaal ben ik een erg positief ingesteld persoon, maar sommige dingen kan en wil ik niet begrijpen. Ik ben geen azijnpisser, maar wilde gewoon even spuien wat ik er van denk. 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Een anonieme schrijver reageerde op deze blog, en zei:

  Ik ben al vanaf 2000. mantelzorgster en 3 jaar geleden was ik ineens totaal opgebrand, uitgeput, geen energie meer, vreselijk moe. De afwas kon ik alleen in 3 etappes doen. glaswerk rust borden kopjes rust en dan de pannen Huil veel- veel angst (waarvoor?) Kinderen wonen 200 km verder. Mijn man is alleen met zijn ziekte bezig, niet met mij. Hij is ook snel geiriteerd. s morgens kom ik moeilijk op gang. Burn out zegt de psychiater en krijg anti depressieve pillen maar het helpt niet. Er is in die 3 jaar niets veranderd ik ben nog steeds die opgebrande uitgeputte en energieloze mantelzorgster die moet blijven als mantelzorgster. Al 20 jaar geen vakantie, Het enige wat ik zou willen dat ik een aantal dagen alleen mag zijn ergens in een ( sta)caravan aan zee en niemand die tegen me praat. Absolute stilte. Het hele sociale stelsel is een puin hoop Het Kabinet is nog erger, ze denken van achter een bureau maar hebben geen enkele kennis van de praktijk en uit ervaring kan ik zeggen HET IS EEN HEL

  • Beste anonieme schrijver,
   Mantelzorg overkomt je en overbelasting komt vaak voor. Een kant en klare oplossing is er niet. Simpelweg omdat de ene mens niet de andere is.
   Maar zeker is wel: wil je goed zorgen voor een ander, dan is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Maar wat goed is, dat kan niemand voor jou bepalen. Dat ligt aan jezelf. Anderen kunnen wel een weg wijzen, maar uiteindelijk maak jezelf een keuze welke weg je wilt en kunt inslaan.

   En ja, het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als u er helemaal doorheen zit, blijf niet wachten. Vraag in uw omgeving om hulp, neem contact op met uw (huis)arts of het sociaal wijkteam. Of maak gebruik van de mogelijkheid om onafhankelijke cliëntondersteuning in te schakelen. Een onafhankelijk clientondersteuner kan samen de mogelijkheden in kaart brengen en zaken in gang zetten. Contactgegevens zijn te vinden via de volgende site: https://www.regelhulp.nl/zoeken/?searchString=clientondersteuning

   Respijtzorg kan mensen die langdurig zorgen voor een ander een adempauze bieden. Er is respijtzorg voor zowel degene die zorgt als voor degene die zorg nodig heeft. Respijtzorg kan daarmee ook de onderlinge afhankelijkheid verminderen. Ook dat kan overbelasting verminderen. Want mensen die zelf zorg nodig hebben, kunnen er ook behoefte aan hebben om er even tussenuit te gaan. Alleen, of samen met degene die zorgt. Sommige respijtvoorzieningen zijn daar op ingericht. 
   De respijtzorg kan uitgevoerd worden door een beroepskracht of vrijwilliger. Respijtzorg kan incidenteel zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, of structureel, bijvoorbeeld een dagdeel per week of een weekend per maand.
   Voorbeelden van respijtzorg:
   • Zorginstelling, logeer- of respijthuis; voor een meerdaags verblijf met passende 24-uurszorg verleend door beroepskrachten en/of vrijwilligers;
   • Zorghotel; voor een meerdaags verblijf, individueel of voor zorgvrager/mantelzorger samen, meestal met zorg op afroep via een thuiszorgorganisatie. Voor meer informatie: https://www.alleszelf.nl/zorghotels/
   • Zorgboerderij, ontmoetings- of activiteitencentrum, dagopvang in zorginstelling; voor een of meerdere dagdelen per week, groeps- en/of individuele activiteiten
   • Sportverenigingen, aangepaste programma’s voor mensen met diverse beperkingen;
   • Hulp aan huis; voor enkele uren, dagen of soms weken, in de vorm van zorg, gezelschap of begeleiding, via een thuiszorg-, welzijns-, of vrijwilligersorganisatie, of via een particuliere zorgverlener;
   • Vakantie-accommodatie in binnen- of buitenland; vakantieverblijf voor mantelzorger/zorgvrager samen of ieder individueel, met of zonder activiteitenprogramma, met zorg, gespecialiseerde reisaanbieders. Kijk hier voor meer informatie over borgvakanties. Kijk bijvoorbeeld bij: http://www.zorgvakantiewijzer.nl
   • Iemand kan bij de zorgvrager thuis komen, als deze graag in zijn vertrouwde omgeving blijft. 
   Respijtzorg is soms gratis, bijvoorbeeld omdat het vrijwilligerswerk is. Als er wel kosten aan verbonden zijn kan de mantelzorger deze kosten mogelijk vergoed krijgen:
   • Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In dat geval kan de mantelzorger respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. Informeer bij uw gemeente.
   • Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit is mogelijk als de zorgvrager zelf zorg krijgt vanuit de Wlz. In dat geval kan de mantelzorger een indicatie voor respijtzorg aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Ook hiervoor geldt een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage. 
   • Door de zorgverzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg geheel of gedeeltelijk binnen de aanvullende verzekering. 
   • Vanuit het persoonsgebonden budget (pgb).
   • Vanuit de jeugdwet. Kinderen met een beperking, stoornis of aandoening kunnen in aanmerking komen voor logeeropvang in een instelling. Men kan hiervoor een aanvraag doen bij de gemeente.
  • Beste anonieme schrijver, dank je wel voor het delen. Je verhaal raakt me heel erg. Natuurlijk kan ik niet zo heel veel veranderen aan je situatie, maar misschien kan ik je wat tips geven. Ik weet niet via welke zorgverzekering je verzekerd bent, maar bij Menzis kun je, als je vanaf aanvullend pakket 2 verzekerd bent, 6 dagen per jaar op mantelzorg arrangement. Met een maximale vergoeding van € 125,- per dag. Dat zijn vaak heerlijke momenten om even bij te laden. Ook kun je misschien baat hebben bij een training mindfulness, gecombineerd met het leren aangeven van je eigen grenzen. Want elke mantelzorger heeft die grenzen en mag daar ook voor op komen. 

   Weet in elk geval dat ik jouw verhaal serieus neem en zeker naar je wil luisteren, misschien helpt het een heel klein beetje. Mocht je praktische vragen hebben, dan ben ik hier bereikbaar. In elk geval vind ik het heel dapper dat je je verhaal hier hebt willen delen. Ik denk dat er meer nodig is dan antidepressiva om je weer op weg te helpen. Hopelijk vind je dan ook de juiste manier om je leven weer op de rit te krijgen!

   Een warme groet, Ellen

   • Beste Ellen,

    Ik wil je op mijn beurt even laten weten dat ik geraakt ben door jouw reactie. Ik vind het heel mooi hoe je je geraaktheid omzet in een ondersteunend berichtje. Dat je daar even de tijd voor hebt genomen. En je je, ondanks dat je aangeeft dat je eigen situatie ook zo te wensen over kan laten, deze 'anonieme' persoon gewoon een hand en warm hart toereikt. Op een open en respectvolle manier. Ik vind dat bijzonder om te lezen... het straalt hoop en vooral veel medemenselijkheid uit. Dus dankjewel daarvoor.

    Hartelijke groeten,

    Douwe

 • Open en inspirerende blog Ellen. Je schrijft goed! We hebben als samenleving zuinig te zijn op mantelzorgers. Veel partners en familieleden die hun baan opzeggen, om voor hun dierbaren te zorgen! Een grote keuze, waarmee je je eigen ego aan de kant durft te zetten. Niet altijd wetend wat voor consequenties dat voor de mantelzorgers zelf kan hebben! Voor mij heeft jouw blog zeker nieuwswaarde. Dus ga graag door met schrijven om ons te inspireren met jouw ervaring en kennis! Groeten Dennis
  • Dank je wel voor je compliment Dennis, ik moet zeggen dat ik het vaak ook leuk vind om te schrijven. Dus als er weer eens iets in me opkomt, waarvan ik denk dat het geschikt zou kunnen zijn, dan zal ik het zeker plaatsen. 
   Meestal moet ik er gewoon even voor gaan zitten en dan lukt het wel. Dus ik zal er eens over nadenken wat mijn volgende onderwerp gaat worden. :)

   • Graag gedaan Ellen! Een vlog mag ook natuurlijk...gr. Dennis 

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen