Blogs & vlogs

Persoonlijke terugblik op de landelijke dag voor cliëntenraden

Op 10 oktober 2017 was het landelijk congres Cliëntenraden. Het thema was: Werk in uitvoering en het was in Bunnik. Het was georganiseerd door: LOC Zeggenschap in de Zorg, NCZ is een landelijk kennis en leernetwerk en Waardigheid en Trots.

Luisteren en in gesprek gaan:

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS was aan het woord. Als cliëntenraadslid zou hij zelf goed luisteren, in gesprek gaan met mensen en familiemiddagen organiseren. 

Wachten op toestemming van officier van justitie:

Bernard Welten, oud-hoofdcommissaris van de politie Amsterdam en nu adviseur van de nationale korpsleiding, vertelde dat de regels boven de veiligheid van de mensen staan. Hij heeft meegemaakt dat bij huiselijk geweld eerst toestemming gevraagd moest worden van de officier van justitie om binnen te mogen komen in het huis. Toen de politie eenmaal binnen mocht, was de persoon al overleden. 

Workshopronde 1: Werken in de eerste lijn

In de 1e ronde nam ik deel aan de workshop: Werken in de eerste lijn.

Specialist oudergeneeskunde:

Ester Bertholet, specialist oudergeneeskunde, heeft haar eigen eerstelijnspraktijk oudergeneeskunde in Velp opgericht. Zij werkt volop samen met de huisarts en gaat op huisbezoeken. Zij richt zich als specialist oudergeneeskunde op ouderen die somber zijn, helpt bij de medicijnen en financiële problemen.

Advies om in beweging te blijven:

De specialist oudergeneeskunde geeft ook adviezen aan ouderen om bijvoorbeeld in beweging te blijven en juist naar feestjes te gaan. Hoe langer de ouderen niet actief bezig zijn geweest, hoe moeilijker het is om de draait weer op te pakken.

1 op de 5 ouderen hebben geen netwerk:

1 op de 5 ouderen die bij de praktijk van de specialist oudergeneeskunde komen beschikken over nul komma nul netwerk (bestaande uit bijvoorbeeld kinderen).

Liever risico’s lopen dan niet vrij kunnen en mogen lopen:

Een mevrouw wilde liever vrij kunnen rondlopen met het risico dat zij mogelijk zou verdwaalden, vallen en dood gevonden zou worden in het bos, dan dat zij veilig achter gesloten deuren zou moeten zitten.

Om iets voor elkaar te krijgen is het soms heel raadzaam om de WMO Raad te betrekken:

Het was opmerkelijk dat een gemeente een heel goedlopend 'raadshuis' niet voldoende wil financieren. Het is een plek voor mensen van 55 jaar en ouder en ook geschikt voor mensen die last hebben gekregen van beperkingen als: slechtziendheid, slechthorendheid, minder goed kunnen open of achteruitgang van het geheugen.

Ik heb als tip gegeven om de WMO Raad te benaderen, die een ongevraagd advies kunnen uitbrengen naar het college van B&W. Daar had de specialist oudergeneeskunde niet aan gedacht, maar ging zij wel oppakken.

Workshopronde 2: De rol van de ondersteuner van de cliëntenraad

In de 2e ronde nam ik deel aan de workshop: De rol van de ondersteuner van de cliëntenraad.

De cliëntenraad-ondersteuners:

15 van de 20 mensen uit deze workshops zijn cliëntenraad-ondersteuners. De bestuurder maakt vaak geen goede afspraken over de rol van cliëntenraad-ondersteuner. En vaak krijgen cliëntenraad-ondersteuners niet voldoende tijd om het werk goed te kunnen doen.

Opdracht rol van de cliëntenraad-ondersteuners:

We kregen allemaal de opdracht om per A4 pagina een taak op te schrijven waar de cliëntenraad-ondersteuner wel voor is en niet voor is. Als heel belangrijk kwam naar voren dat de cliëntenraad-ondersteuner steeds informatie kan geven aan cliëntraadsleden. Zodat zij voldoende informatie hebben en hun adviseringswerk goed kunnen doen.

Brein van mensen met dementie:

De dag werd afgesloten door Anneke van der Plaats en Erica van de Veerdonk van het BreinCollectief. Zij legde uit hoe het brein van mensen met dementie werkt en hoe de omgeving van invloed is op het gedrag en welzijn.

Ik kijk terug op een leerzame congresdag!

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen