Blogs & vlogs

Rangen en standen

Ik stopte in een vreemde stad, want er was een lampje gaan branden in de auto en dat vertrouwde ik niet. Dus stapte ik de eerste de beste garage binnen. Even later kroop een meneer in overall onder een andere auto vandaan. Hij kwam op me af: “Monteur Janse, waarmee kan ik u van dienst zijn?”

In de huisartsenpraktijk had ik een afspraak met een huisarts die ik nog niet kende. Ze kwam in de wachtkamer naar mij toe: “Dokter Pieterse, wat kan ik voor u doen?”

Raar, van een dokter accepteer je dat hij/zij bij het voorstellen en aangesproken worden het heel normaal vindt het beroep (arts) te koppelen aan de achternaam. Maar je hoort nooit: Aangenaam, secretaresse Klaasse, accountant Cornelisse, tuinman Berendse etc. etc. Maar dus wel dokter Pieterse!

Vorig jaar was ik vaker dan mij lief is te vinden in die fabriek aan de rand van de Bijlmer, doorgaans AMC genoemd. Na een lange tocht in dit academisch ziekenhuis eindelijk op de gewenste polikliniek aangekomen. Ik dacht: laat ik het netjes doen dus zei tegen de dienstdoende baliemedewerker: Ik heb om half twee een afspraak met dokter Gerritse (in plaats van: meneer Gerritse). Fout! Ik werd meteen gecorrigeerd: PROFESSOR Gerritse.

Ook raar, waarschijnlijk zal het meneer Gerritse een zorg zijn, maar voelen baliemedewerkers zich belangrijker, stoerder, gewichtiger wanneer ze in dienst zijn van / optreden namens een professor dan een arts, tenslotte heb je in elk dorp wel een arts met de bijbehorende doktersassistent en professoren zijn veel dunner gezaaid. Dat zal het wel zijn.

En nu we het toch over de gezondheidszorg hebben kijk ik naar minister van VWS Hugo de Jonge.  Tussen haakjes, ik vraag me steeds af of hij familie is van cabaretier Freek de Jonge: beiden in Zeeland geboren en beiden een dominee als vader. Maar dit terzijde. Hoe zou Hugo zich voorstellen? Vast met “Hoi, Hugo” of “Hoi Huug”. Maar moet ik hem vervolgens aanspreken met “excellentie” of is dat dan weer heel ouderwets. Ik antwoord wel met “Hoi, Richard”. Maar vaak zal ik hem niet ontmoeten, dat laat ik over aan de coördinatoren van LOC.

Mail mij als mensen reageren –

Richard van den Tol is een ervaren voorzitter van een cliëntenraad van een GGz-instelling. Hij deelt zijn kennis en ervaring via dit blog, zodat ook anderen daar iets aan kunnen hebben. Hij is binnen het LOC-netwerk ook actief in de ICT en zorgt er onder meer voor het goed functioneren van de website van de Week van de Psychiatrie. Zie ook: <a href="http://www.weekvandepsychiatrie.nl/">http://www.weekvandepsychiatrie.nl/</a>

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen