Blogs & vlogs

Uit het oog, uit de Miljoenennota?

Vandaag beleven we de laatste Prinsjesdag van het kabinet Rutte II. Terwijl de onderhandelende partijen bijna klaar zijn met hun regeerakkoord, moet de begroting voor 2018 nog wel door het oude kabinet voorgelegd worden. Er is voor de verpleeghuiszorg goed nieuws te melden. Naast de 435 miljoen die structureel in de begroting wordt opgenomen, komt er ook eenmalig 130 miljoen bij om meer mensen te verleiden in de verpleeghuiszorg te werken. Maar vergeten we niet iets?

Meer dan verpleeghuiszorg

Begrijp mij niet verkeerd. Het is ontzettend belangrijk en goed dat er meer geld beschikbaar komt voor de verpleeghuiszorg. Maar er is meer dan alleen dat. We zien dagelijks dat gemeenten jongeren en ouders jeugdhulp moeten weigeren. Omdat er geen geld is. We zien dagelijks dat mensen ontzettend lang moeten wachten op een behandeling in de GGz. Omdat er geen geld is. We zien dagelijks dat wijkverpleegkundigen de longen uit hun lijf lopen. En gedwongen  patiëntenstops moeten invoeren. Omdat er geen geld is. Waarom gaat daar onze energie en aandacht niet ook naartoe?

Door de politieke aandacht komt er meer geld voor verpleeghuizen. Maar voor andere mensen die zorg nodig hebben is er veel minder aandacht. In die sectoren krijgen zorgorganisaties de opdracht om ‘efficiënter te werken’ en een ‘transformatie te realiseren’. Zo meten we met twee maten. Terwijl er ook op andere plekken knelpunten zijn, waar mensen de dupe van worden. Daarom willen wij de overheid oproepen om ook geld vrij te maken voor onder andere ouderen die hun zorg thuis krijgen, mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben en gezinnen met jeugdhulp.

Andere discussie is nodig

Met geld alleen zijn we er niet, ook niet in de verpleeghuizen. Het is nodig dat we de zorg veel meer organiseren rond en vanuit de direct betrokkenen. Namelijk de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de medewerkers. Alles wat we om de zorg heen bouwen moet daarbij helpen. Zoals verantwoording, toezicht en regels. Nu gaat het daar vaak nauwelijks over. We zagen het maandag, toen bekend werd dat gemeenten geld tekort komen voor jeugdhulp. Malaise voor gemeenten en jeugdhulpaanbieders, maar nergens stond het perspectief van kinderen, jongeren en ouders beschreven. Wat hebben zij nodig om een waarde-vol leven te kunnen leiden?

Vernieuwing is mogelijk!

Tegelijk zien we dat het zeker wel mogelijk is om op een andere manier naar zorg te kijken. In de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg zien we dagelijks waarde-volle zorg terugkomen. Zorg die daadwerkelijk waarde toevoegt aan het leven van mensen. Zowel voor degenen die zorg nodig hebben, de naasten als de medewerker. Omdat zij de ruimte en tijd krijgen om elkaar te leren kennen. Omdat zij ruimte nemen om te zoeken wat henzelf drijft in hun leven. En zo beter aansluiting vinden bij elkaar. Ze werken niet samen vanuit verschillende belangen, maar vanuit een gedeeld perspectief.

Wij zouden  die beweging graag op andere plekken terug willen zien. Juist omdat er blijkbaar behoefte is aan een initiatief zoals Radicale vernieuwing. Het maakt een energie vrij die wij in lange tijd niet hebben gezien. Dat zouden wij graag overbrengen naar de jeugdhulp, GGz en wijkverpleging. Zodat we het weer over mensen - en hun waarden - gaan hebben.

Marthijn Laterveer is coördinator voor LOC Zeggenschap in zorg

Thom van Woerkom is belangenbehartiger voor LOC Zeggenschap in zorg

 

Mail mij als mensen reageren –

Marthijn Laterveer werkt bij LOC en coördineert daar alle inhoudelijke activiteiten die LOC als netwerk onderneemt. Hij kent de Haagse politiek goed, is heel ervaren in het vinden en benutten van allerlei samenwerkingen die maken dat LOC maximaal invloed kan uitoefenen op beleid over wonen, zorg en welzijn.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen