Blogs & vlogs

Wet Zorg en Dwang komt eraan!

 

De start van 2019 betekent dat over minder dan 1 jaar de Wet Zorg en Dwang (WZD) in werking treedt. Deze gaat namelijk op 1 januari 2020 in. Ik ben zelf voorstander van deze wet, omdat het vrijheid en veiligheid stimuleert en eventuele onvrijwillige zorg op maat georganiseerd dient te worden. Er zitten nog wel een paar open eindjes aan, maar daaraan wordt volgens mij wel hard gewerkt door de beleidsmakers van verschillende instanties.

Daarnaast zijn er in het veld ook nog enkele hobbels te overwinnen. Zoals hoe om te gaan met het constateren en bespreken van onvrijwillige zorg in de thuissituatie. Er zullen huisartsen zijn die zich afvragen hoe ze hiermee moeten omgaan en wat hun rol is in het signaleren, voorkomen en terugdringen.

Een enkele huisarts zal mogelijk roepen dat de wet ‘een-ver-van-mijn-bed-show is’. Toch zullen huisartsen zich moeten voorbereiden op de komst van deze wet.

Tip: Wat helpt is het verder intensiveren van de contacten met de professionals in de wijk zoals de casemanager en de wijkverpleegkundige, maar vergeet ook de welzijnsmedewerker niet. En, durf vooral te vragen naar onvrijwillige zorg en geef mantelzorgers informatie hierover.

Het WZD-beleid is gestoeld op ‘Nee tenzij’. Dit houdt in dat er geen onvrijwillige zorg zal plaatsvinden, tenzij dit op individueel niveau echt nodig is ter voorkoming van ernstig leed. Wanneer ik dit vertaal naar de gesloten PG-afdelingen betekent dit, dat het zeer wenselijk is dat per 1 januari 2020 alle gesloten afdelingen open afdelingen worden en dat de ‘tenzij’ op individueel niveau georganiseerd is. Dit vraagt nogal wat van zorginstellingen en ik vraag me af of alle zorginstellingen zich dit realiseren.

Tip: Wat helpt is om niet de WZD te gaan ‘implementeren’, maar zorg te dragen voor een visie op vrijheid en veiligheid en deze naar de praktijk te vertalen, zodat elke professional zijn of haar rol juist kan vervullen en in dit proces de bijkomende verantwoording kan dragen.

De WZD gaat wat mij betreft niet over de wet, maar over kwalitatief goede zorg, waarbij vanuit ethisch perspectief de juiste afwegingen omtrent vrijwillige en onvrijwillige zorg hebben plaatsgevonden, waarbij het proces van de afwegingen en de betrokkenheid van familie en professionals terug te vinden is in het zorgleefplan.

Het gaat niet alleen om het vinden van alternatieven, maar meer om vanuit visie en het kennen van de bewoner onvrijwillige zorg te voorkomen. Dit sluit mooi aan bij het kwaliteitskader, maar realiseren organisaties zich dit al wel voldoende?

Met de komst van een nieuwe wet kan de focus komen te liggen op de inhoud van de wet en deze met behulp van een folder te verspreiden onder bewoners, familieleden en professionals. Zo is er ook een BOPZ-folder.

Tip: De WZD-folder mag er zeker komen, maar als organisatie is het relevant om de vertaalslag van de wet, gemaakt door de organisatie zelf, te verstrekken aan bewoners, familieleden en professionals.

Veel succes met de voorbereiding op de komst van deze wet!

Peter Hoekstra,
veroorzaker bij De Hictoloog
Initiator van het lerend netwerk Vrijheid en Veiligheid
Mede-initiator onderzoek Ethiek, Vrijheid en Veiligheid

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen hier, op de startpagina en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Plaats een blog of vlog

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen