Gesprekken

Adviesrecht begroting centraal en decentraal

Onze CCR moet binnenkort advies uitbrengen op de concern begroting. Daarnaast komen er de lokale en divisie begrotingen.

Nu is mijn vraag:  hebben de lokale cliëntenraden ook nog adviesrecht op de lokale begrotingen, of is dat recht vervallen als de CCR al advies heeft uitgebracht?

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Reacties

  • Beste mevrouw Somers,

    Dank voor uw vraag. Op basis van de Wmcz heeft de cliëntenraad een adviesrecht over de begroting. Het is aan de CCR, lokale cliëntenraden en de zorgaanbieder om afspraken te maken en vast te leggen op welke wijze en wie (centraal en/of lokaal) adviseert. Dat kan per organisatie verschillen. De CCR kan adviseren over de concern-begroting en de lokale cliëntenraden over de lokale begrotingen. Van belang is om je te realiseren wat met de medezeggenschap beoogd wordt; namelijk dat cliënten meer greep krijgen op hun leven. De cliëntenraad praat namens de cliënt mee over bepaalde (beleids)zaken en geeft advies. De meerwaarde is dat de raad vanuit het cliëntenperspectief kijkt naar (beleids)zaken. Het betrekken van lokale raden en de centrale cliëntenraad bij het adviseren over de begroting is aan te bevelen. 

    Voor cliëntenraden is het van belang om te weten of het zorggeld wat binnenkomt bij de zorgaanbieder ook daadwerkelijk aan zorg besteed wordt. En of de aanbieder financieel robuust is en dus op de lange termijn een goede basis heeft om goede zorg aan cliënten te kunnen blijven leveren. De LOC Expertgroep Zorggeld kan raden helpen daar meer inzicht in te krijgen en kan adviseren en ondersteunen bij het geven van advies over bijvoorbeeld de begroting. Voor nadere informatie: mail naar vraagbaak@loc.nl of bel de LOC-vraagbaak via (030) 284 32 00.

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen