Gesprekken

In de zorg voor mensen met dementie is een veranderingsproces gaande. Hoewel zorg gelukkig steeds meer gericht is op behoud van meer (bewegings-)vrijheid voor mensen met dementie, komen vrijheid en veiligheid toch vaak onder druk te staan. Naarmate de dementie vordert, nemen de dilemma’s in de zorg voor mensen met dementie toe. Vaak onbedoeld met vrijheidsbeperking tot gevolg.

Om het open gesprek over vrijheidsbeperking bij dementie te stimuleren, faciliteren LOC zeggenschap in zorg, Alzheimer Nederland en IDé -Innovatiekring Dementie nu Dialoogbijeenkomsten  Vrijheid & veiligheid bij dementie. 

Met elkaar in gesprek

Doel van de dialoogbijeenkomsten is dat mensen die te maken hebben met dementie met elkaar in gesprek gaan over de dilemma's en nieuwe inzichten en mogelijkheden.

 • De onrustband wordt -gelukkig- nauwelijks meer toegepast. Toch zijn er nog veel andere vormen van vrijheidsbeperking en onvrijwillige zorg. Zowel in het verpleeghuis als thuis. Kan dat minder?
 • Wat als iemand dreigt te vallen of te verdwalen? Of zich niet wil (laten) verzorgen? Of de hele nacht onrustig is? Of dag en nacht omkeert? Zijn er dan manieren om goede zorg te verlenen én iemand zo veel mogelijk (bewegings)vrijheid en zelfbeschikking te laten houden?

In een twee uur durende dialoogbijeenkomst gaan deelnemers onder begeleiding van een speciaal hiervoor getrainde gespreksleider met elkaar in gesprek. Via filmpjes worden praktijkvoorbeelden en mogelijke oplossingen geschetst, om uiteindelijk samen te onderzoeken wat vrijheid en veiligheid betekent voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, naasten, verzorgenden, behandelaars, beleidsmakers en andere betrokkenen. 

Wilt u een Dialoogbijeenkomst organiseren?

Een Dialoogbijeenkomst Vrijheid en veiligheid bij dementie kan georganiseerd worden voor bijvoorbeeld:

 • leden van cliëntenraden en/of hun achterban;
 • medewerkers of management van zorginstellingen;
 • Alzheimer Cafés;
 • gemeenten;
 • wijkteams;
 • WMO-/SMO-raden
 • Wmo-maatwerkers. 


Om een dialoogbijeenkomst te organiseren, kunt u de aanvraag indienen via de website www.vrijheidenveiligheid.nl. Bij vragen of voor nadere informatie kunt u een email sturen aan info@vrijheidenveiligheid.nl. Als financiële bijdrage voor de dialoogbijeenkomst wordt een vergoeding gevraagd van 150 euro excl. reiskosten en 21% BTW.

Op de website www.vrijheidenveiligheid.nl vindt u ook allerlei materialen die het organiseren van een dialoogbijeenkomst makkelijker maken, zoals een voorbeeld tekst voor een uitnodiging. 

Gespreksleiders

Als u een dialoogbijeenkomst wilt organiseren, dan kunt u op de website www.vrijheidenveiligheid.nl een gespreksleider in uw eigen regio vinden. Hij of zij stemt de inhoud van de bijeenkomst af op de doelgroep die u voor ogen heeft. Immers, de situatie thuis (extramuraal) verschilt bijvoorbeeld van een situatie in een verpleeghuis (intramuraal).

Als cliëntenraden een dialoogbijeenkomst voor hun leden en/of hun achterban willen organiseren, dan zijn gespreksleiders beschikbaar die ervaring hebben op het gebied van cliëntenmedezeggenschap en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Reacties

 • Geraakt

  Donderdag 2 juni gingen 25 medewerkers van het ministerie VWS met elkaar in gesprek over de dilemma’s rond vrijheid en veiligheid bij dementie. Het was een bijzondere bijeenkomst. 

  Medewerkers van VWS werden tijdens de dialoogbijeenkomst zichtbaar geraakt door de filmpjes die tijdens de bijeenkomst werden getoond. Volgens een van de deelnemers kwamen de dilemma’s én de mensen om wie het gaat dichtbij: “Ik zag ineens de man achter de ziekte. Er zit wel dementie omheen, maar er zit nog steeds diezelfde persoon achter. En deze man wil zijn leven leiden zoals hij dat wil.” Lees meer...

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen