Gesprekken

Festival of Older People

Beste allemaal,

In de missie van het LOC las ik:

Hoewel we allemaal van elkaar verschillen, is voor de zorg iedereen hetzelfde. Dus krijgt ook iedereen hetzelfde. De gedachte is dat dat het goedkoopst is. 

Marthijn Laterveer vertelde over dit platform en hoe het een plek was voor mensen om zelf hun verhalen te delen, omdat het LOC niet de waarheid in pacht heeft, maar we die samen maken. Zoals ook het LOC vind ik dat, in het verhaal over de gezondheidszorg dat Nederland kent, de verhalen en ervaringen van mensen die zorg nodig hebben uitgangspunt moeten zijn. Op dit moment wordt het verhaal over de zorg echter gedomineerd door geld. Het gaat er niet om dat zorg zo goed mogelijk is, maar dat het zo goedkoop mogelijk is.

De zorgsector is gaan functioneren aan de hand van marktwerking, er wordt zo efficiënt mogelijk voldaan aan de vraag, zodat er winst kan worden gemaakt. Maar hoe kan een systeem dat functioneert aan de hand van het balanceren van vraag en aanbod een positieve invloed hebben op een markt zoals in de zorg? Een markt waar de vraag de vraag naar zorg is, zorg die nodig is, en waar de vrager dus geen andere keus heeft dan het geboden aanbod aan te nemen? Over de gevaren en gevolgen van marktwerking schrijf ik op dit moment, in samenwerking met mijn partner, Martijn van Oorschot, een boek.

Speciale aandacht gaat uit naar ouderen en ouderenzorg. Naast het vertekende verhaal over de zorg, hebben we in Nederland ook te maken met een vertekend verhaal over ouderen. Volgens het dominante verhaal houdt het op na je vijfenzestigste, daarna ben je voor de maatschappij irrelevant. Op dit moment werk ik, met vele anderen, aan een festival waarin wij dit verhaal over ouderen uitdagen: Het Festival of Older People.

Dit festival is geïnitieerd door stichting The Faketory, maar wordt georganiseerd in samenwerking met ouderen en mensen en organisaties in zorg, wetenschap en kunst. Vanuit al deze mensen wordt gereflecteerd op belangrijke vraagstukken rondom ouder worden, namelijk: Hoe richten we een maatschappij in, waar een derde van de mensen ouder is dan 55 jaar? Hoe zorgen we met elkaar dat zij betekenis hebben voor de wereld om zich heen? En hoe zorgen we voor mensen die dat niet meer zelf kunnen?

Ons doel is om met het festival antwoorden te vinden voor die vragen, waarin zo veel mogelijk mensen hun stem kunnen laten horen. Dus nodigen we je uit om bij te dragen met jouw stem en om met ons mee te denken over ouderen, over zorg en over ons festival.

Meer informatie over het festival kun je vinden op onze website: http://www.festivalofolderpeople.nl

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen