Gesprekken

Bij LOC komen geregeld vragen binnen over het leegmaken van kamers na het overlijden van bewoners. Eerder schreven we daar ook een uitgebreid nieuwsbericht over.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat er voor wordt gekozen om na overlijden van de bewoner te kiezen voor opbaren op de kamer. Dit geeft de mogelijkheid om afscheid te nemen van de naaste en die mogelijkheid ook aan familie, vrienden en kennissen te bieden. Zorginstellingen rekenen hier soms kosten voor in rekening, omdat de kamer van de bewoner niet 'leeg' is opgeleverd en niet gebruikt kan worden voor zorg voor een nieuwe bewoner. Met 'leeg' wordt bedoeld dat er geen fysiek persoon meer in de kamer aanwezig is. De zorginstelling verwijst dan naar dit rapport van de NZa (pag. 19 - 25). De tekst die daarin staat, komt alleen niet overeen met de beleidsregel van de NZa, die de mutatiedagen (vergoeding voor zorgaanbieder na overlijden) direct na overlijden in laat gaan. 

De zeven dagen die de naasten vervolgens krijgen om de kamer 'leeg' op te leveren, kan deels gebruikt worden voor het opbaren van de bewoner op de eigen kamer. Die keuze is aan de naasten. De zorginstelling zou daar geen kosten voor in rekening mogen brengen. Na overleg met de NZa hebben zij aangegeven met een nieuwe tekst te komen die deze onduidelijkheid moet voorkomen. 

Heeft u binnen uw zorgorganisatie ook wel eens te maken gehad met onduidelijkheid omtrent het gebruik van mutatiedagen? Laat het in dit gesprek weten. LOC heeft veel aan deze signalen, omdat we dit weer aan de NZa en brancheorganisatie ActiZ kunnen meegeven. 

LOC staat dus op het standpunt dat de huidige regeling voor mutatiedagen hetzelfde moet blijven. Na het overlijden van de bewoner kan de zorginstelling 13 dagen declareren bij het zorgkantoor. Van die 13 dagen zijn 7 dagen voor de naasten en 6 dagen voor de zorgaanbieder. In die 7 dagen kunnen de naasten ook kiezen voor opbaren op de kamer, zolang de kamer binnen de 7 dagen leeg wordt opgeleverd. 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen