Gesprekken

Mondzorg is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van ouderen. Maar ook een complex vraagstuk. Goede mondzorg voor ouderen begint in de thuissituatie met aandacht voor mondhygiëne en periodieke controles.

In november 2014 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), na onderzoek in 29 verpleeghuizen, dat de kwaliteit van de mondzorg in verpleeghuizen onvoldoende is. Verbetertrajecten zijn in gang gezet. Er is meer aandacht voor het thema gekomen. En er is veel ontwikkeld. Toch ervaren bewoners van zorginstellingen nogal eens problemen met de tandverzorging en wordt bewoners en familie gevraagd om zelf een oplossing te zoeken.

Wlz-Kompas

Als iemand in een Wlz-instelling woont en van dezelfde instelling behandeling krijgt, noemen we dat ‘verblijf met behandeling’. In dit geval moet de instelling een aantal vormen van aanvullende zorg bieden. Deze aanvullende zorg wordt – net als het verblijf en de behandeling zelf – betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). De instelling waar iemand woont, regelt dat de cliënt deze aanvullende zorg in natura krijgt. Over tandheelkundige zorg staat het volgende in het Wlz-kompas:

Tandheelkundige zorg

Bij verblijf en behandeling door dezelfde zorginstelling heeft de cliënt recht op zorg voor het (kunst)gebit. De instelling huurt hier een tandarts (of een mondhygiëniste of tandprotheticus) voor in. Als het nodig is, regelt de zorginstelling het vervoer naar de tandarts. De zorginstelling regelt ook de dagelijkse mondzorg. Dit hoort bij de persoonlijke verzorging die iedere bewoner krijgt.

Soms is de vergoeding beperkt

Niet alle tandheelkundige zorg wordt (geheel) vergoed. In de wet staan aanvullende regels:

  • Voor bepaalde ingrepen moet de instelling of de tandarts van tevoren toestemming vragen aan het zorgkantoor. Dat is onder meer nodig bij het plaatsen van een beugel, kroon of brug. Daarom kan de cliënt het beste voor de behandeling aan de tandarts vragen hoe het met de vergoeding zit.
  • Gaat een cliënt ergens anders wonen? Dan heeft hij nog negen weken lang recht op de tandheelkundige hulp waarmee voor de verhuizing al was begonnen. Bijvoorbeeld: hij krijgt een kunstgebit dat al is besteld nog gewoon geleverd.

Kijk voor de precieze regels bij tandheelkundige zorg in artikel 2. 4 van de Regeling langdurige zorg.

 

Aanvullende informatie thema mondzorg

Kenniscentrum Zorg voor Beter heeft  een thema Mondzorg met praktische informatie over het geven van goede mondzorg. Wat betekent goede mondzorg in de praktijk? En hoe kun je goede mondzorg in de zorginstelling implementeren? Bezoek de website voor informatie en tips: http://www.zorgvoorbeter.nl/ouderenzorg/mondzorg-ouderen.html

 

Wat is uw advies bij de volgende casus die is voorgelegd aan de LOC-vraagbaak?

Mijn schoonmoeder woont al enkele jaren in een verpleeghuis en heeft een indicatie voor verblijf met behandeling. Een paar maanden geleden is mijn schoonmoeder onderzocht door een orthodontist. Die heeft toen meegedeeld dat het kunstgebit helemaal versleten is en moet worden vernieuwd. Schoonmoeder ervaart de gevolgen van dat versleten kunstgebit dagelijks: ze kan bijna niets meer doorbijten/kauwen én het gebit zit zo erg los dat zelfs kleefpasta niet helpt. Er kwam echter geen vervolg op die mededeling van de orthodondist. Wat raadt u deze mevrouw aan?

 

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen