Gesprekken

Festival Older People17 en 18 oktober 2017 10 - 21 uur

ZIMIHC Theater Zuilen Prinses Christinalaan 1  3554 JL Utrecht

“We zullen ons menszijn vollediger snappen als we ouderen weer welkom heten in onze maatschappij.”

Het ‘Festival of Older People’ wil een herijking op gang brengen van de beelden en ideeën over ouder worden tegen de context van een veranderende demografie, door middel van:

 • Het terugbrengen van de verwondering: hoe is het om oud te zijn? Ga je anders leven als jongere als je weet dat je 90 wordt in plaats van 70? Wat zijn hiervan de gevolgen?
 • Ouderen weer mens laten worden: leven onder de mensen in plaats van leven in een zone exclusief voor ouderen, ongezien en buiten het maatschappelijk bestel.
 • Anders kijken naar hetzelfde: zijn ouderen wel oud? Zijn ze zielig? Zijn ze een kostenposten? Klopt het beeld van ouderen dat de media steeds presenteert? Kan het ook anders?

Het maken van dit festival is een voortdurend ontvouwend proces; iedereen kan zijn of haar steentje tot op het laatste moment kan bijdragen.

Het festival bestaat uit twee onderdelen:

 1. 1.     Congres

Een congres voor professionals waarin verschillende sprekers reflecteren vanuit hun eigen ervaring en kennis op de vraag "Hoe zou een maatschappij eruit zien waarin het onderscheid tussen oud en jong niet bestaat?" en “Wat betekent voor mij het concept ‘ouderen bestaan niet’?”.

Het Congres loopt van 10:00 tot 16:00 uur.

De professionals komen uit een zo breed mogelijke samenstelling; van banken tot zorg, van productontwikkelaars tot vrijwilligersorganisaties. Door het interdisciplinaire karakter van het congres worden verschillende visies op het onderwerp aangekaart en bediscussieerd. Naast de professionals worden ouderen uit het hele land uitgenodigd om bij het congres aanwezig te zijn.

De sprekers zijn:

 • Drs. Hedy d’Ancona, sociaal geograaf
 • Boris van der Ham, bestuurder van het humanistisch verbond
 • Freek de Jonge, cabaretier
 • Prof Dr. René ten Bos, filosoof
 • Dr. Martijn van Oorschot, filosoof & kunstenaar
 • Drs. Sabya van Elswijk, antropoloog
 • Karin Bruers, cabaretier
 • Prof. Dr. Lisette de Groot, leerstoel voeding en ouderen aan Universiteit Wageningen
 • Prof. Dr. Anna Machielse, leerstoel ouderen aan Universiteit van Humanistiek
 • Harry Starren, organisatiekundige
 • Sylvana Simons, politicus
 • Anja Meulenbelt, schrijver

Verdere details over het programma van het congres zijn te vinden op: http://www.festivalofolderpeople.nl/programma.

Aan de professionals vragen we een congres prijs voor deelname aan het congres en het aansluitende festival. Inschrijven kan via de website: http://www.festivalofolderpeople.nl/schrijfjein

 1. 2.     Festival

Aansluitend aan het congres vindt vanaf 16:00 uur het festival plaats met Beeldende Kunst, Theater, Jazz-Cafe, Dans, DJ’s, Fanfare, Chinese Opera, Performances, en alles en iedereen die zichzelf wil tonen. De kunstenaars en performers zijn ouderen uit Utrecht en de rest van Nederland.

Het programma bevat onder andere Dansgroep Ongoing, Theater Nocturen, Angela Vissers, The Lofties, ZIMIHC Band, Judith Kamerman, Truus Engels en Band, Jewels of Jazz, Koor Levenslust Zuilen, DJ Jan, Jacquelien de Savornin Lohman, Fanfare Zuilen, Jeremiah Fleming, Artshake, Meno Olde, Pra Muziek Theater, Harmonium en velen meer. Het blijft zich uitbreiden.

Entree: 10 euro per dag.
Het is toegankelijk voor iedereen. Inschrijven kan via de website: http://www.festivalofolderpeople.nl/schrijfjein

Verdere details over het programma van het festival zijn te vinden op: http://www.festivalofolderpeople.nl/programmafestival

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen