Gesprekken

Rookruimte / Rookbeleid

Als voorbereiding op ons advies over de verbouwing: hoe staat men tegenover aparte rookruimten in de verpleeghuizen? Bestaat hierover een recenter onderzoek dan: Rookbeleid in verzorg- en verpleeghuizen: Werkboek met adviezen voor de ontwikkeling en implementatie van rookbeleid uit 2004? Rookruimten worden opgeheven bij een verbouwing, met als argument dat er bijna nooit meer aparte rookruimten zijn in verpleeghuizen. Roken moet dan buiten of eventueel op de eigen kamer van de bewoner. Wat is het beleid in de andere verpleeghuizen?

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Reacties

 • De NVWA (nederlandse voedsel en waren authoriteit) somt de  uitzonderingen op het rookverbod op (buiten prive-ruimten en tevens in zorg) zie deze link; 

  https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/uitzonderingen-rookv...

  Uitzonderingen rookverbod: buitenterrassen, rookruimten, privéruimten
  • Een anonieme schrijver zei:

   Mag een bewoner met RM op een gesloten afdeling roken in zijn slaapkamer. 
   Wat als medewerkers hier last van hebben
   RCR zei:
   Hoi Tiske, dank voor deze informatie
   Uitzonderingen rookverbod: buitenterrassen, rookruimten, privéruimten
 • Beste RCR,

  Deze is naar mijn weten nog actueel. Centraal moet staan dat er wordt gekeken naar wat bewoners/clienten graag willen en wat daar voor nodig is in kader van (rookvrije werkplek, werkboek adviezen) afspraken. In de praktijk zijn daar veel verschillen in hoe dat uitwerkt. Er zijn zeker nog (ook nieuwe) huizen waar een aparte rookruimte is. Soms zelfs per etage. Elders mag men op de kamer roken, is per afdeling een rookhoek of is er buiten een afgedekte rookruimte. Roken mag vaak niet meer bij de voordeur van zorgorganisaties, maar iets opzij of achterom. Opdat niemand door een walm van rook hoeft te lopen als men naar binnen wilt.

  De mens staat in Nederland nog steeds vrij om zelf te kiezen om te roken of niet. Als je kiest om te roken, mag er, ook in de zorg samen (met clientenraad) gekeken worden naar de best passende oplossing in een specifieke situatie, bij een specifiek huis met een specifieke groep mensen. 

  Hieronder vindt u voorbeelden van rookbeleid van verzorging/-verpleeghuizen;

  https://www.deriethorststromenland.nl/images/Home/Actueel/DR_b017_1...

  https://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/vraag/345402/zorgin... op pagina 7

  En hier wordt bijvoorbeeld gewerkt met rookhoeken voor mensen met dementie die alleen onder toezicht mogen roken. https://www.trouw.nl/home/verpleeghuis-hogewey-is-met-een-strikt-an...

  De discussie op deze pagina is ook interessant; https://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/vraag/345402/zorgin...

  • RCR zei:

   Hoi Tiske, dank voor deze informatie

   • Graag gedaan!

     

    @Een anonieme schrijver, 
    Of er gerookt mag worden op de eigen kamer is afhankelijk van eigen beleid van de organisatie. Dat beleid moet samen met de clientenraad (verzwaard advies) opgesteld worden. De voedsel en warenautoriteit heeft hier ook wat over geschreven; zie link hiernaast. Er moet een rookvoorziening zijn, dat kan zijn in een afgesloten algemene ruimte of buiten. Soms mag er ook op de kamer gerookt worden. Zie ook de voorbeelden rookbeleid hiernaast. Kortom; dat is afhankelijk van het rookbeleid van de organisatie.

   • Graag gedaan!
Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen