Gesprekken

Samen op weg naar betere zorg

Ervaringen van patiënten met kanker, mantelzorgers en zorgverleners als uitgangspunt voor betere zorg

Als een patiënt de diagnose kanker krijgt staat zijn/haar wereld op zijn kop. Voor de mantelzorger is er echter in de praktijk veel minder aandacht dan gewenst. Terwijl ook de mantelzorger heel wat te verwerken krijgt. De afgelopen twee jaar hebben patiënten met darmkanker en borstkanker (>65 jaar) en hun mantelzorgers samen met de zorgverleners hun schouders gezet onder het verbeteren van de zorgpaden in Zuyderland MC, locatie Heerlen. Dit project werd gefinancierd door KWF kankerbestrijding. 

EBCD methodiek

Tijdens het samenwerkingsproject van Zuyderland Medisch Centrum, Zuyd Hogeschool en het Huis voor de Zorg, werd de methodiek Experience-Based Co-Design (EBCD methodiek) gebruikt: positieve en negatieve ervaringen van zowel de patiënten, mantelzorgers als de zorgverleners werden verzameld om vervolgens samen met oudere patiënten met kanker, mantelzorgers en zorgverleners verbeteringen door te voeren. Niet het optimaliseren van het zorgproces - vanuit het perspectief van de hulpverlener en de ziekenhuisorganisatie staat centraal - maar de behoeftes en prioriteiten van de oudere patiënt met kanker en zijn of haar mantelzorgers.

Mantelzorgers van oudere patiënten 
Binnen dit project was er ook aandacht voor de ervaringen van de familie en naasten van de oudere patiënt met kanker in het zorgproces. Zij hebben hun ervaringen gedeeld en met name informatie gegeven over hun rol in de zorg voor hun partner/vader/moeder/broer/zus. Deze informatie is gebundeld in de EBCD Inspiratienota

Oudere mantelzorgers extra kwetsbaar

Uit het project blijkt dat oudere mantelzorgers tot een extra kwetsbare groep behoren. De oudere mantelzorger heeft het vaak zwaar, omdat hij/zij soms zelf beperkingen heeft of patiënt is, of omdat de traditionele rolverdeling plotsklaps verandert. Ook (werkende) kinderen moeten vaak alle zeilen bijzetten om twee huishoudens te runnen en daarnaast hun baan te behouden.

Toegeven als mantelzorger dat je zelf hulp nodig hebt, komt bij veel mantelzorgers niet eens op. Ook weten velen vaak niet dat er wel degelijk ondersteuningsmogelijkheden zijn. In de in het project ontwikkelde handleiding staan tips voor zowel mantelzorgers als zorgverleners, om de mantelzorgers van (oudere) patiënten met kanker beter te ondersteunen: Handleiding mantelzorg van ouderen patiënt

Handreiking EBCD-methodiek

Voor instellingen die gebruik willen maken van de ervaringen met de EBCD methodiek, is de methodiek beschreven in een handreiking: EBCD Methodiek. Versterken van de participatie van oudere patiënten en naasten ter verbetering van de kwaliteit van zorg

Bekroning

Het project kon in 2015 al rekenen op de ‘Mevrouw Van Goethem-Hochstenbach Prijs’ (*) en de tweede prijs in de landelijke Onco Care Challenge. 

(*) De ‘Mevrouw Van Goethem-Hochstenbach Prijs’ past in het streven van Zuyderland naar open communicatie en transparante verslaglegging in de medische zorg. De prijs is vernoemd naar een gelijknamige patiënte die op 82-jarige leeftijd is overleden na een medische behandeling in het voormalige Orbis Medisch Centrum. Na analyse van dit overlijden destijds, hebben Orbis en de nabestaanden geconcludeerd dat een open communicatie tussen hulpverleners onderling en met de familie van essentieel belang is. Ook de verslaglegging van alle zorgverleners dient transparant te zijn om kwalitatief hoogwaardige zorg te (kunnen) verlenen. De zorgverlening aan mevrouw Van Goethem-Hochstenbach wil de organisatie als voorbeeld gebruiken om in de toekomst vergelijkbare situaties te voorkomen.

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Bijdragen?

Op de gesprekken-pagina staan allerlei gesprekken gestart door mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geschreven wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een gesprek starten

Heb je een profiel op dit sociale platform en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een gesprek starten. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Wil je wel een gesprek starten maar geen profiel maken? Dan kun je contact opnemen met webmaster@loc.nl of 030 284 3200. Vast bedankt!

Gesprekken die hier geschreven worden verschijnen hier, op de startpagina, de Praat mee! pagina, op thema-verzamelpagina's (bereikbaar via de startpagina) en mogelijk ook in de nieuwsbrief.

  Begin een gesprek

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen