LOC over het Experiment

Experiment 'persoonsvolgende zorg' belangrijke stap voor waarde-volle zorg

Binnen het experiment trekken zorgkantoren, zorgorganisaties, cliëntenvertegenwoordigers en het ministerie samen op.  LOC zit in de landelijke stuurgroep rondom het experiment Persoonsvolgende Zorg. LOC pleit hier namelijk al jaren voor. En heeft samen met AcitZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, reeds in 2010 een experiment in Friesland gedaan met vouchers als een vorm van persoonsvolgende bekostiging. Door het experiment met deze zorgcheques kregen mensen mogelijkheden die er eerder niet waren, zoals:

  • Gaan wonen in een verzorgingshuis en activiteiten blijven doen die door de welzijnsorganisatie worden georganiseerd.
  • Of een medewerker die bij je thuis schoonmaakte ook vragen om in het verzorgingshuis te komen schoonmaken.

Het experiment heeft destijds om verschillende reden geen vervolg gekregen. LOC is daarom erg te spreken dat er weer een onderzoek is naar persoonsvolgende bekostiging.

Persoonsvolgende zorg is een belangrijke stap, volgens LOC. Vanuit de LOC-visie Waarde-volle zorg behoort geld in de zorg de cliënt te volgen en niet andersom.

Nu is het nog veelal zo dat de manier waarop het geld door instellingen besteed wordt, leidend is voor welke zorg mensen kunnen krijgen. Dat moet volgens LOC andersom: de cliënt bepaalt. Iets dat uiteindelijk ook het zorgsysteem ten goede zal komen. Omdat zorg die aansluit bij de eigenheid van mensen en hun situatie essentieel is voor optimale gezondheid. En als dat niet kan, gaat dat dus ook ten nadele van de gezondheid. En dat kost zorggeld.
 

Als mensen zelf meer zeggenschap hebben over de zorg die zij krijgen, kan die beter ondersteunend zijn aan het leiden van het leven zoals mensen dat graag doen. En dat draagt bij aan waarde-volle zorg en een waarde-vol leven.

LOC zou graag zien dat persoonsgebonden en persoonsvolgende budgetten een normale manier van zorginkoop zijn. Immers, zeggenschap in zorg gaat ook over zeggenschap over het zorggeld.
Het is dus essentieel dat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze het zorggeld zó kunnen besteden, dat de nodige zorg en ondersteuning het beste bij hun leven past. Dat zij kunnen kiezen voor de meest passende zorgaanbieder, zodat zorg echt ondersteunend kan zijn aan het leiden van het leven zoals mensen dat graag doen. Dat is waar het volgens LOC om draait, willen we waarde-volle zorg mogelijk maken.
Dat in de experimenten ook extra ondersteuning aan cliënten geboden zal worden bij het kiezen van passende zorg vindt LOC een goede zaak. Want dat kan ook bijdragen aan bewustzijn over de zeggenschap en dus mogelijkheden die cliënten hebben.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

Email mij als mensen een reactie geven –

Meepraten?

Een gesprek starten

Zelf een gesprek starten op dit forum? Dat kan wanneer je een profiel hebt op dit sociaal platform en ingelogd bent.

  Begin een gesprek

Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan lees je hier meer.

Reageren

Wil je reageren op een forumbericht, dat kan onderaan elke pagina wanneer je een profiel hebt en bent ingelogd.

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen