Experiment 'persoonsvolgende zorg' belangrijke stap voor waarde-volle zorg
Binnen het experiment trekken zorgkantoren, zorgorganisaties, cliëntenvertegenwoordigers en het ministerie samen op. LOC zit in de landelijke stuurgroep rondom het experiment Persoonsvolgende Zorg. LOC pleit hier namelijk al jaren voor. En heeft samen met AcitZ, de brancheorganisatie voor zorgondernemers, reeds in 2010 een experiment in Friesland gedaan met vouchers als een vorm van persoonsvolgende bekostiging. Door het experiment met deze zorgcheques kregen mensen mogelijkheden die er eerder niet waren, zoals:
- Gaan wonen in een verzorgingshuis en activiteiten blijven doen die door de welzijnsorganisatie worden georganiseerd.
- Of een medewerker die bij je thuis schoonmaakte ook vragen om in het verzorgingshuis te komen schoonmaken.
Het experiment heeft destijds om verschillende reden geen vervolg gekregen. LOC is daarom erg te spreken dat er weer een onderzoek is naar persoonsvolgende bekostiging.
Persoonsvolgende zorg is een belangrijke stap, volgens LOC. Vanuit de LOC-visie Waarde-volle zorg behoort geld in de zorg de cliënt te volgen en niet andersom.
Als mensen zelf meer zeggenschap hebben over de zorg die zij krijgen, kan die beter ondersteunend zijn aan het leiden van het leven zoals mensen dat graag doen. En dat draagt bij aan waarde-volle zorg en een waarde-vol leven.
Reacties