Sinds 1996 vormt de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen de wettelijke basis voor medezeggenschap. Vanaf 2008 is gewerkt aan een vernieuwing van deze wet, het wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). De Tweede Kamer keurde de Wmcz 2018 goed en de Eerste Kamer behandelt de wet in 2019. Na goedkeuring zal de wet op een nog vast te stellen datum in werking treden.

We bereiden ons nu voor op de veranderingen voor de praktijk wanneer de nieuwe wet in werking treedt. Zie voor meer informatie ook de LOC-themapagina 'Nieuwe Wmcz'.

In deze brochure kunt u lezen over de wijzigingen van de Wmcz 2018 ten opzichte van de huidige wet en de betekenis voor uw praktijk van medezeggenschap.

U kunt tevens gedrukte brochures bestellen. U ontvangt dan twee brochures samen in één nieuw jasje: ‘Basisinformatie medezeggenschap’. Aan de ene zijde staat de informatie over de huidige Wmcz en aan de andere zijde staat de informatie over de Wmcz 2018. 

Wilt u een brochure bestellen of heeft u een vraag over de brochure, neem dan contact op met de Vraagbaak van LOC: vraagbaak@loc.nl of bel (030) 284 32 00.

Meer informatie

  • Wettekst Wmcz 2018 met toelichtingen (pdf), versie mei 2019. Een LOC-overzicht met alle artikelen uit de Wmcz 2018 aangevuld met relevante informatie uit nota van wijziging, onderbouwing van aangenomen amendementen en de memorie van antwoord van de minister op vragen en opmerkingen van de Eerste Kamer. Door Ton van Zijl
  • Overzicht verschillen tussen de Wmcz 2018 en huidige Wmcz (pfd), versie mei 2019. Dit zijn de volledige wetteksten van de Wmcz 2018 en de Wmcz, met een toelichting op de verschillen.
  • Zie voor meer publicaties van LOC over de Wmcz: www.wmcz.nl
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Downloaden & bestellen

De meeste publicaties zijn op deze pagina's door iedereen direct gratis te downloaden. Leden van LOC* hebben toegang tot alle publicaties. Hoe dat werkt is hier te lezen.

Bestellen

Sommige publicaties zijn ook (of alleen) te bestellen. Dat staat er dan bij. Iedereen kan een bestelling doen. Dat werkt zo:

  • Stuur de naam en het adres waar je de publicatie(s) bezorgd wilt hebben naar: abonnees@loc.nl. Vermeld hierbij de titel van de publicatie.
  • Of bel met 030 284 32 00 om je bestelling door te geven. Bedankt voor je interesse!

Meer over het lidmaatschap van LOC

Op de hoogte blijven

Wil je een berichtje ontvangen als we nieuwe publicaties uitbrengen?

  • Heb je een profiel en ben je ingelogd op dit sociale platform? Dan kun je ook rechts onderaan deze pagina op de knop 'Volg' klikken - email mij als er nieuwe bijdragen zijn. Dan krijg je direct een emailtje.
LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen