GOED WELZIJNSPROGRAMMA LOST DEELS DE KRAPTE OP BIJ ZORGPERSONEEL 

 

Wat een interessante bijeenkomst, Landelijk Congres Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg! Was u er niet bij afgelopen 14 mei in Bussum, dan heeft u iets gemist.

Ik keek ernaar uit om andere deelnemers te mogen ontmoeten, ervaringen te delen. Het was voor mij, met mijn inzet voor een betere daginvulling voor ouderen, erg mooi om ook de noodzaak van een goede dagbesteding te mogen vernemen bij zorg personeel.

Bij zorginstellingen ligt de focus op de kwaliteit van zorg. Maar het belang van een goed welzijnsprogramma komt niet alleen ten goede van de cliënt, deze dringt verder de organisatie door en draagt ook bij aan de kwaliteit van zorg.  

Bij 3 verschillende typen deelnemers van de 3 workshops waaraan ik heb deelgenomen tijdens het congres kwam de noodzaak van een goede dagbesteding terug;

 

Tijdens de workshop ‘Bewoners aan het woord’ vertelde een cliënt over alles wat niet klopt in het zorghuis waar zij woont. Toen de intervieuwer haar vroeg of zij dan niet liever wil verhuizen gaf zij als antwoord dit niet te willen vanwege de activiteiten die georganiseerd worden.

 

De workshop ‘Meer maatwerk in dagbesteding’ waarin wij als deelnemers mochten aangeven welke behoeften wij zouden hebben als we oud zijn; iedereen noemde activiteiten als tuinieren, de natuur in, op terras zitten, een feestje, mobiliteit.  Niemand noemde een goede zorg, terwijl de workshop van start ging met feiten over de verdeling van de Nederlandse bevolking over 20 jaar; wie zorgt er dan voor ons? Maar ook hier kwam het belang van een fijne daginvulling op maat naar voren.

 

Tijdens de workshop van LOC ‘verbeteren met ervaringen van iedereen’ vertelde een verzorgende van een zorginstelling dat zij deze zomer ook weer met een personeelstekort te maken hadden maar dit o.a. hebben kunnen oplossen door minder zorg-medewerkers in te plannen op een middag waarbij de bewoners met z’n allen bij de muziekmiddag aanwezig zijn.

Ik zeg “ geef ouderen de gehele dag  “muziek” , 7 dagen per week ! “

Het gaat om de kwaliteit van leven en niet om oud worden; iedere dag ergens voor mogen opstaan, een dag beleven, ook als je oud bent. Bij een zorginstelling gaat het erom goede zorg te kunnen verlenen, daar worden zij ook op afgerekend. Maar als nu blijkt dat welzijn bijdraagt aan een betere kwaliteit van zorg, misschien is dat een betere trigger om de focus bij zorginstellingen te laat verschuiven? Met een goed welzijnsprogramma kunnen we de collega’s in de zorg ontlasten. En bij de cliënt kunnen we in de geleverde zorg ook eens een potje breken als de dag voor hem/haar een belevenis is geweest in plaats van een dag uitzitten. Bij de cliënt verschuift dan ook de focus.

Afijn, vanuit mijn eigen ervaring wist ik het eigenlijk al. Maar ik deel het graag nog eens:

Zorginstellingen, focus meer op welzijn!

 

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Hoi Stefanie,

  Dat kan inderdaad niet vaak genoeg gezegd. Precies ook, waarom dit het uitgangspunt is van de beweging Redicale vernieuwing verpleeghuiszorg: doorgaand dat wat belangrijk is voor mensen voorop. Dat wat voor hen van betekenis is. Zowel voor cliënten, naasten als medewerkers.* Mooi dus dat je dit uit de workshops mee hebt kunnen nemen! En dankjewel voor het delen van deze voorbeelden.

  Interessante subtitel heb je trouwens gegeven aan deze blog! En je titel maakte me nieuwsgierig, dat van een goed welzijnsprogramma ook medewerkers blij worden. Kun je daar een voorbeeld van noemen dat jou aanspreekt?

  Hartelijke groet,

  Douwe

  (Voor LOC betrokken bij de beweging)

  * Onder wat voor mensen belangrijk is en waar zij zich wel bij voelen, vallen natuurlijk ook fysieke gezondheid en functioneren. Daarom staat zorg hierbij ook vaak voorop in verpleeghuizen - waar mensen de nodige zorg nodig hebben om überhaupt andere dingen te kunnen doen. Om die reden verhuizen mensen in eerste instantie naar een verpleeghuis. Maar steeds meer wordt ook duidelijk dat fysieke zorg/fysiek functioneren niet volstaat om een goed/waardig leven te kunnen leiden. Kwaliteit van leven, laat staan zingeving, gaat nog over heel andere dingen, zoals je zelf ook schrijft. Daarom komt dat de laatste tijd gelukkig ook in steeds meer beleid en ook in de praktijk centraal te staan. Ook in dat van landelijke instanties die normen bepalen waar activiteiten van verpleeghuizen aan moeten voldoen. Zie ook www.radicalevernieuwing.nl voor allerlei voorbeelden.

  • Hallo Douwe, dank voor jouw leuke bericht.  Dat wat de titel aangeeft, dat zorg medewerkers ook blij worden van een goed welzijnsprogramma, kwam naar voren oa in de workshop waarbij een zorg medewerker aangaf zorg-personeelskrapte deels op te lossen door op de muziek middag, waar de bewoners met z'n allen aanwezig zijn, minder personeel in te plannen op de afdeling (minder zorg verlenen tijdens de activiteiten).  Maar ook zorgt een fijne daginvulling bij de bewoner voor minder focus op de dingen die verkeerd gaan in de organisatie, bij de zorg, ondanks dat daar zo hard gewerkt wordt. Als de frustatie hierover bij de bewoner deels wordt weggenomen door het activiteiten aanbod (workshop Bewoners aan het woord) dan kan de collega in de zorg ook betere zorg verlenen, en meer waardering van de bewoner ontvangen. Dit voorbeeld sprak mij zeer aan. Het is uiteraard niet de bedoeling dat welzijns activiteiten een verkeerde levering van zorg moet gaan compenseren, daarbij was deze bewoner alsnog niet gelukkig geweest  als de kwaliteit van zorg goed was en er geen goede dagbesteding zou zijn.  Welzijn en zorg zorgen samen voor kwaliteit.  

   hartelijke groet, Stefanie Gerritsen

   • Ha Stefanie,

    Graag geschreven, dit soort voorbeelden motiveert me! Dus jij ook bedankt voor het voorbeeld dat je geeft. Mooi om te zien, hoe daaruit blijkt hoezeer dat in de praktijk een wisselwerking is: 'zorgen voor welzijn'. Het een (zorg) is belangrijk voor het ander (welzijn) en andersom.

    Met groeten weer,

    Douwe

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen