Botsen in een kuip vol mogelijkheden.

Het hieronder volgende artikel schreef ik in eerste instantie voor onze interne nieuwsbrief naar aanleiding van het Radicale Vernieuwingstraject bij het Koploperteam van PG-afdeling De Musschenberg – Stichting Kalorama, Beek-Ubbergen. Ik deel dit graag hier zodat ook anderen kunnen lezen hoe wij hier inmiddels mee aan de slag zijn gegaan.

 

Een paar maanden geleden werd aan onze afdeling Musschenberg gevraagd of wij als team interesse hadden  om mee te gaan doen aan het project ‘Radicale Vernieuwing’. Een beweging die bij zo’n 25 verpleeghuizen in Nederland in gang gezet wordt met toestemming van onder andere ministerie en Inspectie. In plaats van topdown-organiseren waarbij een organisatie van bovenaf bepaald hoe zorg geleverd wordt en wat geleverd wordt, gaan we bottom-up-denken, kijken wat er vanuit de client nodig is om goede zorg te leveren en wat dat van ons als team en ondersteunende diensten vraagt.

We herkennen het allemaal wel. Zorg leveren aan onze bewoners vanuit breed ondergesneeuwde structuren en regels die werkelijke aandacht geven aan de mens zelf bijna onmogelijk maakt. Als ik alle hokjes maar heb afgevinkt dan heb ik goede zorg geleverd?

Nee!
We willen gaan kijken naar wat zinvol is. Waar heeft de client behoefte aan? Wat is er dan nodig omdat voor elkaar te krijgen? Alle ballast, regeltjes en aftekenlijstjes die belemmerend werken overboord.

We hebben als team niet lang hoeven na te denken en inmiddels hebben we ons als afdeling vol gestort op inspirerende bijeenkomsten waarbij we opnieuw leren kijken naar hoe we het liefst zorg zouden verlenen aan onze bewoners. Omdat het naadloos aansluit bij radicaal vernieuwen, zijn we gelijk ook pilot-team geworden met betrekking tot zelforganiseren. Het één kan niet zonder het ander.

En dan begint het pas, creatief kijken en zoeken naar oplossingen voor zaken die op het eerste gezicht als een probleem en onmogelijkheid op tafel liggen. Loskomen van vastgeroeste ideeën omdat we nu eenmaal moeten werken volgens protocollen die werkelijke aandacht in de weg staan. Eng? Ja soms eventjes omdat de regeltjes die eerder voor houvast zorgen op losse schroeven komen te staan. Maar ook uitdagend omdat we nu zelf de sleutel in handen krijgen en gaan bepalen wat we belangrijk vinden en vervolgens bedenken hoe we dat dan kunnen verwezenlijken.
En ja, als je eenmaal die kant op gaat en anders begint te kijken naar wensen van cliënten en goed kijkt wat zij nodig zouden hebben en de situatie zoals die nu is, dan gaat dat nogal eens een keer botsen met de mogelijkheden zoals ze er nu zijn. Niet erg, het geeft des te meer motivatie om te zoeken naar oplossingen en nieuwe wegen binnen en buiten die grote kuip die we als Kalorama zijn. Alles om te komen tot een nieuw manier van werken voor onze bewoners die ook nog eens ons eigen werkplezier verhoogd.

Deden er in eerste instantie een paar teamleden als afgevaardigden mee in besprekingen, inmiddels staan we met het volledige team voor een tweede bijeenkomst waarbij we verder geïnspireerd zullen raken om aan dit project te werken. We hebben er enorm veel zin in om zelf het heft in handen te nemen.

 

Fotobijschrift: Echte koplopers zitten vooraan bij de 2e inspiratiesessie in Bussum!

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Margriet Muhren zei:

  Wat een Geweldig om zo te kunnen werken.. een verademing in deze controle wereld.. veel.efficienter en eindelijk de client echt te ondersteunen in wat ze graag zelf willen. Happy patient Happy Life Happy Helper!!:)

 • Hi Marga,

  Wat heb jij dit grandioos en mooi beschreven !!!

  Groet,

  Lizzy

 • Dag Marga,

  Wat ontzettend leuk om te lezen hoe het er bij jullie aan toe gaat. Bedankt voor het delen op deze plek!

  Wat een enthousiasme straalt er uit wat je schrijft, mooi dat dat ook binnen jullie team groeit.

  Ik ben benieuwd wat jullie allemaal gaan ontdekken, op jullie vernieuwingsreis. Of in jullie kuip ;-) Leuk als je ons hier over een tijdje misschien wel weer een update kunt geven hoe het er dan voor staat. In elk geval heel veel succes en plezier gewenst!

  Hartelijke groeten Douwe

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen