Elke stap is spannend

In de vorige (2e) aflevering van deze 3-delige serie blogs vertelde Esther – verzorgende bij Wilgaerden – hoe je mensen enthousast maakt en houdt als je bezig met verandering van de zorg en waar je tegenaan loopt. En ook over hoe je – nadat je veranderingen in gang hebt gezet – steeds weer verder gaat daarmee. In deze laatste (3e) aflevering hebben we het over haar vertrouwen dat er inderdaad verandering tot stand komt in de zorg. En ze gaat in op hoe ze het landelijke congres van Radicale Vernieuwing heeft beleefd.


Theo van Uum (directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zei tijdens het congres in november: “Van verpleeghuis naar een verpleegTHUIS” roept dat iets bij jou op?
We willen de bewoners zeker een thuisgevoel geven bij Wilgaerden. Ze hebben een eigen kamer met spulletjes uit hun eigen huis, dat is fijn. Helemaal wonen zoals thuis zal het nooit zijn, je woont ineens naast nieuwe buren en je kiest niet voor verschillende verzorgers, maar wij proberen er alles aan te doen om bewoners een thuis gevoel te laten hebben.

Mijn ouders komen misschien ooit ook in een verpleeghuis terecht. En ik hoop dat ze dan tegen mij zeggen dat ze het er fijn hebben. Dat ze inderdaad nog het gevoel hebben dat ze eigen regie hebben en op een bepaalde manier leven zoals ze altijd gedaan hebben. Als we dat kunnen bereiken, dan ben ik trots.

We zijn bezig om een huiskamer op de benden verdieping te krijgen, een huiskamer waar bewoners heen kunnen om wat te drinken, gezellig samen te zijn of een activiteit te doen. Deze is nu nog ergens anders in het huis, maar daar zijn we dus mee bezig.

Wat vond jij het meest spannende onderdeel van het landelijke congres?
De reis! Haha! Zullen we wel op tijd komen?! Nee hoor… Ik hoorde het verhaal aan van die mevrouw die altijd naar dagbesteding toe ging maar nu niet meer mocht omdat ze in een verpleeghuis kwam. Dit voorval hebben wij nu hetzelfde. We hebben net een nieuwe bewoonster die 5 dagen per week naar de dagopvang ging en nu niet meer mag, omdat ze nu bij ons woont. Op de activiteitengroep is momenteel nog geen plaats, dus deze bewoner zit ineens in plaats van 5 dagen dagbesteding, 7 dagen op haar kamer. Nou leuk zo’n stap naar een verzorgingshuis! Dus ik zei meteen tegen mijn collega dat we ook eens snel met het zorgkantoor moeten gaan praten. Als ik hoor hoe het gaat bij kleinschalig wonen in veel huizen, dan ben ik daar best jaloers op. Dat filmpje ontroerde mij: zo wil je zorg kunnen geven en zo wil je later zorg kunnen krijgen. De meeste spannende stap is elke stap: hoe gaan we beginnen, hoe blijven we enthousiast, hoe breng ik het over aan collega’s en hoe blijven we doorgaan? En heel veel energie er in stoppen om het te laten slagen.

“Heb je vertrouwen in de toekomst; is radicaal vernieuwen een haalbare kaart?”                                                                                             Als je aan mij vraagt dat je vertrouwen moet hebben in je collega’s dan is dat zeker zo. Je hebt al je collega’s hierbij nodig, alleen kan je dit niet. Familie is heel belangrijk bij de zorg rondom vader of moeder, maar vaak is familie overbelast als hun vader of moeder bij ons komt en zijn ze blij dat ze wat rust krijgen. Daarom is het belangrijk om familie overal bij te betrekken. Als hun vader of moeder het naar de zin heeft en zich goed voelt, is familie meer bereid om wat te helpen waar het kan om het vader of moeder zo veel mogelijk naar het zin te maken. Ik denk altijd maar zo, hoe zou ik willen dat iemand voor mijn ouders zorgt? Of: hoe zou ik verzorgt willen worden? Zou ik het belangrijk vinden dat ik elke dag onder de douche kan of vind ik het belangrijker dat ik af en toe even naar buiten kan en dat er iemand is om mee te praten?

Mijn kinderen zijn mijn alles, daar wil ik voor dat ze goed verzorgd worden. Dat de juf goed voor ze zorgt en dat ze ook leren wat zelfstandigheid is. Daarom moeten wij de bewoners ook hun eigen keuze kunnen laten maken in wat ze willen, en samen kijken wat haalbaar is.

Of er vertrouwen naar het management is en andersom? Dat denk ik wel, het management staat achter deze beweging. Ik denk dat Wilgaerden het beste voor heeft met bewoners en personeel, en voor zo’n grote organisatie is het altijd moeilijk om alles draaiende te houden. Maaike Zweep (directeur zorg) en Marion Ootes (teamcoach) zijn projectleider van onze kerngroep radicaal vernieuwen. Ze zijn allebei enthousiast en laten ons vrij om te bekijken wat wij nodig hebben om het allemaal te laten slagen.

“Kom je weer naar de volgende inspiratiedag op 14 mei 2018?”
Ik krijg zeker energie van de dagen van radicaal vernieuwen. Ik vind het fijn om te horen van andere mensen hoe zij erin staan, hoe zij binnen hun organisatie werken en wat ze al bereikt hebben. Ik word ook blij om te zien dat er zoveel andere mensen zijn die zien dat het anders kan en zich daarvoor willen inzetten.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Aukje, wat fijn dat je reageert op mijn schrijven.

  Ik snap dat jij een heel andere kant van de organisatie ziet (enkele personen spreekt die de werkelijkheid anders afschilderen dan dat die feitelijk is) en dus een geheel andere (inspirerende) ervaring hebt en dat een platform wilt geven.

  Radicale vernieuwing gaat niet over één nacht ijs. Dit is dan ook juist de reden dat ik de andere kant van de werkelijkelijkheid (ervaren door veel vakmensen op de werkvloer) wil(de) belichten. Een werkelijkheid die steeds maar weer onder het ijs geschoven wordt, in de ijskast gezet. 

  Niet over één nacht ijs gaan (=eerst nadenken voor men iets doet-geen risico's nemen). 

  Hoe ik momenteel mijn vak weer kan uitoefenen.. binnen Buurtzorg, menswaardige zorg.. dat wil ik ook voor mijn ex cliëntenen ex collega's, bereid daar risico's voor te nemen. 

   

  Vriendelijke groet,

   
   
   
  Anita
   
 • Beste Anita,

  Dank voor jouw berichten. Ook op deze plek laat ik graag het volgende weten: hoewel ik niet heb gewerkt bij deze zorgorganisatie, heb ik wel ook een andere ervaring met de mensen die in de blogserie worden genoemd. En ik ben onder de indruk geraakt van en geïnspireerd door dat deze mensen werken aan betere omstandigheden voor de bewoners, naasten en medewerkers. Dat maakte dat ik het belangrijk vond om hier aandacht aan te schenken. 

  Hartelijke groeten, Aukje

 • Of er vertrouwen is naar (in) het management en andersom? Graag wil ik voorstellen dit onafhankelijk te toetsen binnen Wilgaerden en de bron te verifiëren.. Heb nog regelmatig contact met ex collega's die een heel andere werkelijkheid dagelijks ervaren. Vertrouwen moet je verdienen en verkrijg je niet door het woord vertrouwen regelmatig in de mond te nemen (door onbetrouwbare boodschappers).

  Maaike Zweep en  Marjon Ootes zijn enthousiast (zie mijn vorige reactie op blog 2) en laten ons vrij om te bekijken wat we nodig hebben om het allemaal te laten slagen? Ons is..? Alles behalven vertegenwoordigd door.. ons..!? Enthousiasmeren kan alleen als je uit oprechtheid en bezieling handeld.  

  Als het voor een grote organisatie moeilijk wordt om alles draaiende te houden wordt het dan mischien niet tijd om te down sizen?

  Geef geen aandacht aan het geen wat je niet wilt dat groter wordt. Toch geloof ik in oprechtheid, eerlijkheid, transparantie en discussie. Hoe moeilijk dit ook is.. hoe veel weerstand dan ook op je pad komt. 

  Stappen (onder)nemen, zelfstandig leren zijn is fijn en spannend. Kijk naar kinderen. Praten is niet makkelijk voor veel kinderen en zij worden in de regel niet serieus genomen (op waarde geschat) hoe enthousiast en orgineel (eigen)ze ook zijn, daadwerkelijk de ruimte geven, los laten (na liefdevolle opvoeding en imput) en te vertrouwen.. dan pas zullen er radicaal andere stappen genomen worden, want dat het radicaal anders moet weet zelfs een kind.

  Verdrietig dat er blijkbaar geen ruimte is voor de visie van de vakmensen (1 verzorgende kan niet spreken namens ons allen) en dat door aannames, (opvoedkundige) strategieën en de kracht om de werkelijkheid mooier af te schilderen dan dat die feitelijk is etc. geen wederhoor geschiedt. De wereld op zijn kop! Gemis.. gemiste kans..

  Radicaal anders is mischien  ook geen ruimte meer geven aan het mooier afschilderen door mensen binnen organisaties  die door dit te doen veel te winnen hebben. 

   

  Mijn vader woont inmiddels bij ons. 

   

  Anita

   

   

   

   

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen