Het nieuwe verpleeghuis

Hebben de verzorgenden in het verpleeghuis binnenkort weer tijd om met mijn moeder naar buiten te gaan? Wie weet.... radicale veranderingen in de verpleeghuiszorg zijn in aantocht. Echt waar. 
 
 

In het verpleeghuis heerst de diepe stilte van na de lunch. Mijn moeder met dementie staart dromerig voor zich uit. Ik drapeer een jas en een deken over haar heen en rijd haar in de rolstoel naar buiten. Een klein rondje in de winterkou, ze kwikt er gelijk van op. Vroeger was het normaal dat het verplegend personeel naar buiten ging met de bewoners. Die tijd ken ik alleen van horen zeggen. Mijn moeder hield heel erg van buiten zijn, ze wandelde en fietste graag. Al dat buitenplezier van zon, wind en regen is ze pardoes verloren toen ze in het verpleeghuis ging wonen.

Maar... dat zou zomaar eens kunnen veranderen. Er komt méér geld en er klinken steeds meer stemmen op, dat de verlangens en behoeften van de bewoners, belangrijker zijn dan het aanbieden van een eenheidsworst voor allen. Dat betekent dat bewoner A kan blijven schaken in het verpleeghuis, terwijl bewoner B 's avonds voor het slapen nog een wijntje drinkt en bewoner C - mijn moeder - dagelijks een frisse neus kan halen. 

Het mooie van dat verhaal is, dat een verpleeghuis dat aangenamer is voor de bewoners, óók altijd leuker is voor het personeel. Twee vliegen in één klap, dus. Daarom zijn kleine woongroepen met dementerenden in heel Nederland zo succesvol. Een huiselijke sfeer waarin je met elkaar kookt, de afwas doet, strijkt en spelletjes speelt. En naar buiten gaat als je daar zin in hebt. Een groot plezier voor bewoners, verzorgenden én voor familieleden. Maximaal profijt met een minimum aan regels en administratie. Maar daar wringt de schoen. Want je kunt moeilijk veranderen en de bewoners centraal stellen, zolang aan de andere kant nog wel de kaders en systemen vanuit het ministerie, de zorgkantoren en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onverkort overeind blijven. Als de regels niet versoepelen, komt verandering niet van de grond.

En juist daarom is in februari 2017 het project Radicale Vernieuwing in de Verpleeghuiszorg opgestart. Vier verpleeghuizen gooien in overleg met het ministerie en de inspectie alle regels overboord om de relatie tussen de verzorgende en de bewoner echt centraal te kunnen stellen. Met elkaar kijken zij drie jaar lang welke afspraken en regels wél nodig zijn en welke regels overbodig zijn. 25 andere verpleeghuizen kijken mee en mogen ook overnemen wat bij de vier aangewezen verpleeghuizen blijkt te werken. En het mooie is, dat iedereen dus gewoon hetzelfde wil. Verplegers, verzorgenden, bewoners, familieleden en managers hebben namelijk allemaal één vurige wens: Zorg zonder overbodige regels. En zorgverleners die hun tijd kunnen besteden aan mensen. 

Als mijn moeder er nog gedachten aan zou kunnen besteden, zou ze het er vast van harte mee eens zijn.

(Deze blog is ook geplaatst op de website van Plus Magazine: www.plusonline.nl)

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen