Initiatief nemen en blijven doorzetten

Zaterdag 24 november 2018
 
Tijdens mijn studiereis in Suriname

Jullie zouden mij nu eens moeten zien. Het is 6.00 uur in de ochtend, ik lig in mijn hangmat op het balkon voor mijn kleine houten huisje in Danpaati en zie de zon boven de Surinamerivier langzaam opkomen. Wat een gelukzaligheid.
De stilte en al die geluiden van vogels om mij heen is ongekend. In de verte zie ik een bootje met een visser, die zijn netten ophaalt.

Een groter verschil met Nederland kan ik mij niet voorstellen. De warmte, de kleuren en de overweldigende natuur.... Het is een van de laatste dagen van een studiereis Zorg en Welzijn, georganiseerd door Thijs Vink (Change Kitchen) en Jan Booij. Ram Ramlal is onze reisleider. We hebben al veel gezien. Drie ziekenhuizen, een kindertehuis, een huis voor kinderen met een beperking en een welzijnsorganisatie. En we hebben veel mensen gesproken, zoals de minister van Volksgezondheid en de Nederlandse zaakgelastigde in Suriname. Straks krijg ik de kans om mee te lopen met de thuiszorg, hier in een klein dorpje diep in het binnenland.

Er zijn grote verschillen. Zo is hier wel een basisverzekering, maar kun je door geldgebrek niet altijd rekenen op basiszorg. Het streekziekenhuis in Nickerie wordt bemand door specialisten uit Nederland die roulerend één of twee keer per jaar op vrijwillige basis zes weken komen. Voor de bouw van locaties of voor materiaal is er afhankelijkheid van donaties.

Maar ik zie ook overeenkomsten! We spreken dezelfde taal, hebben hetzelfde rechtstelsel en onderwijssysteem. En je voelt hier, net als in Nederland, energie op plekken waar enthousiaste en gedreven mensen werken. Die met de mogelijkheden die zij hebben alles uit de kast halen om goede zorg en ondersteuning te geven. Je ziet dat initiatieven opgezet en voortgezet kunnen worden als er mensen zijn die elkaar weten te vinden in een gemeenschappelijke ambitie en blijven doorzetten. En hierbij alle kansen benutten. Precies dat zie ik als de kracht in onze beweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg.

Zoals Aziz Khodabaks, directeur van de Zr. Dankers Stichting. En Claudia Marica-Redan, de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De medewerkster van de afdeling radiologie in het Mungra Medisch Centrum en de medewerkers van deze Danpaati River Lodge. En natuurlijk ook Ram Ramlal zelf, die ik tijdens de reis voortdurend verbindingen zie leggen tussen mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen.

Dit is in Nederland niet anders. Er zijn bij ons zoveel meer zekerheden, meer geld en er is organisatorisch en technologisch meer mogelijk. Maar ook bij ons maken de mensen en wat zij met elkaar tot stand brengen het verschil.

Ik ga naar binnen om te douchen en mij aan te kleden. De zon is op, het wordt nu te heet op mijn balkon. En bovendien.....blijven liggen is geen optie. We moeten aan de slag!
 
Marie-Antoinette Bäckes
coördinator Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg
 
Zonsopgang
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen