Leydraden; baanbrekend gesprek over kwaliteit

Leydraden; baanbrekend gesprek over kwaliteit 

Verandering in de zorg is broodnodig, dat weten we allemaal. Maar hoe die verandering van de grond komt is vaak ongrijpbaar. Vaak komt een nieuwe werkwijze of idee haast onopgemerkt tot stand. De Leydraden, leidraden voor betekenisvolle en basiszorg van De Leyhoeve (zie ook http://loc.nl/nieuwsberichten-LOC/regels-begrijpelijk-maken), is een kwaliteitshandboek dat door professionals van De Leyhoeve zelf geschreven is. Dit is een mooi voorbeeld van een op het oog kleine ontwikkeling met de potentie van een transformatie in de ouderenzorg.

Het gesprek

Op een maandagmorgen in april was er een bijeenkomst in Utrecht. Thema was 'De Leydraden’. De Leyhoeve is een organisatie in de kern van Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg, een beweging in de ouderenzorg, gefaciliteerd door LOC Zeggenschap in zorg. Aan tafel die dag zaten mensen van De Leyhoeve, het Ministerie van VWS, Zorginstituut Nederland, de Inspectie, LOC en belangenverenigingen Verenso en V&VN.

Bijzonder aan deze bijeenkomst was dat de agenda niet bepaald was door een beleidsmedewerker van het Ministerie. Die was opgesteld door een bestuurder, zorgprofessional en cliëntenraadslid van De Leyhoeve. Door mensen uit de zorg. De inhoud was ook bijzonder; er was geen beleidsdocument dat over de zorg ging, maar Leydraden die in de zorg gebruikt gaan worden. Concrete praktijk dus, met als doel meer waarde-volle zorg te realiseren. Zorg waarbij de relatie tussen mensen centraal staat. Daarbij zijn De Leydraden door onder meer cliënten, naasten en zorgprofessionals geschreven. Meestal worden de richtlijnen opgesteld door landelijke organisaties. En toch waren alle grote landelijke organisaties aangeschoven om naar dit handboek te kijken en met De Leyhoeve na te denken over het gebruik ervan.

De uitkomst

Het gesprek was eerlijk en optimistisch; “het gaat erom dat mijn moeder gelukkig is, en dat kan als wij in de zorg ruimte krijgen om onnodige lijstjes los te laten”. Maar ook met scherpe randjes; “we kunnen niet zomaar professionele rollen loslaten, dan gaat noodzakelijke expertise verloren”. Uitkomst van het gesprek was dat de zorgprofessionals van De Leyhoeve met huiswerk naar huis gingen en hun Leydraden duidelijker op papier gaan zetten.

Een andere, hoopgevende, uitkomst is dat de landelijke organisaties hun hulp aanboden aan De Leyhoeve bij de ontwikkeling van De Leydraden. Landelijke organisaties die mensen uit de praktijk van de zorg helpen in de kern van hun werk. Een ervaren medewerker van VWS verwoordde het als volgt: “Een aantal jaren geleden was het ondenkbaar dat we op deze directe en praktijkgerichte manier het gesprek zouden aangaan”.

Een heel mooi signaal dat er echt iets aan het veranderen is. Dat de kern van de zorg, het contact tussen een bewoner, naaste en professional, leidend wordt. Zo mochten we binnen Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg getuige zijn van een op het oog normale bijeenkomst, die toch baanbrekend te noemen is. 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Hoi Ger,
  Het is voor te stellen dat rondom brandveiligheid ook veel regels zijn opgesteld. In die zin raakt het aan de regeldichtheid in andere zorggebieden.
  Wat er nu is uitgewerkt, is dat de Leyhoeve verder aan de slag gaat met de Leydraden. Ze gaan verder invulling geven aan het kwaliteitshandboek dat volledig ten dienste staan van waarde-volle zorg (dus zonder regeltjes waar de nut niet (meer) van bekend is).

  Uit het huiswerk komt naar voren dat een aanzienlijk deel van de al bestaande regels nuttig zijn. Maar dat er op een aantal cruciale punten weloverwogen afgeweken wordt. Door die ruimte te pakken, blijkt de zorg soms veel handiger ingericht te kunnen worden. Slim omdenken waar het waarde oplevert dus.

  Kan je hier wat mee? Voel je anders ook vrij mij even te bellen of een mailtje te sturen.

  hartelijke groeten,
  Ruben

 • Ruben, In juni schreef jij deze inspirerende blog over een mooie aanzet.

  Daar de inhoud deels ook raakt aan waar ik mij in de Zorg mee bezig houdt, ook voor het LOC, is de (brand)veiligheidssituatie van alle betrokkenen. In de eerste instantie die van de cliënt op zich, maar zeker ook die van verzorgenden en anderen.  Dit laatste speelt zeker ook wanneer er gewoond wordt buiten de muren van de traditionele instellingen, in allerlei woonvormen en omstandigheden. Deze positionering even voor jouw beeld. 

  Terug naar je blog vraag ik me nu af wat is er inmiddels uitgewerkt en welke lijnen komen er uit het huiswerk.

 • That's the spirit.

  Zorg dienend en niet leidend laten zijn.

  Vanuit het ❤️

  Mooie blog!
 • Klinkt goed!
Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen