Mr en Mrs Plus vervullen metselwens!

Mr en Mrs Plus vervullen metselwens!

Op de dagbehandeling zijn we actief bezig met het project Mr en Mrs Plus en proberen we de wensen van onze bezoekers uit te laten komen. Echter, veel bezoekers hebben geen wensen of ze hebben wensen waar wij helaas niet bij kunnen helpen.

Zo ook meneer Vissers, 89 jaar oud, geboren en getogen in Zevenbergen en een hoop tijd versleten in en om de bouw als aannemer. Meneer Vissers bezoekt al een tijd een paar dagen per week de dagbehandeling in de Zeven Schakels. Zes weken geleden, op een zaterdag, ik weet het nog goed, stelde ik de vraag of meneer Vissers ook een wens had. ‘Zeker! Tot 10 uur uitslapen’, zei meneer Vissers. Dat is een hele mooie wens, maar daar kunnen we helaas niet mee helpen. Was dat maar zo simpel. ‘Maar is er echt niets wat u altijd graag gedaan heeft en nog één keer zou willen doen?' Meneer Vissers dacht eens heel goed na en ineens begonnen er twee ogen te stralen. ‘Metselen!’, riep hij. Nou, dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Ik heb meteen contact met collega Carin de Koning gezocht en haar man Frank wilde hier graag aan meewerken. Die was toevallig een huis aan het bouwen in de Neerhofstraat, dus qua locatie was dat perfect! Wat bijzonder fijn dat mensen meteen in oplossingen denken en niet in problemen.

Praatjes en twijfels
We hebben zes weken moeten wachten tot de bouw metselrijp was en daarna zelfs nog een week uitstel in verband met weercode oranje. De eerste week had meneer Vissers het hoogste woord; hij zou de metselaars van tegenwoordig wel eens laten zien hoe je ECHT moet metselen. Vorige week begon meneer Vissers ineens te twijfelen of hij het nog wel zou kunnen. De onzekerheid sloeg toe en meneer Vissers werd nerveus, kreeg wat pijntjes en klachten hier en daar. Maar ja, iedereen had het ook maar steeds over die voorgevel die hij mocht metselen! De belofte dat we een goede opperman zouden regelen die alles op de juiste hoogte klaar zou zetten, veegde wel wat twijfels van tafel. Meneer Vissers hoefde zeker niet te bukken. ‘Oke’, zei hij, ‘Ik metsel maar vijf stenen hoor.’

De grote dag

Op 20 september 2017 was de dag; meneer Vissers mocht gaan metselen! De zon scheen, de temperatuur was prima. Meneer Vissers had last van zenuwen, dus we hebben er in de ochtend niet te veel aandacht aan besteed. De bezoekers van de dagbehandeling hadden de grootste pret. Eigenlijk hadden we dat al zes weken lang. De rollator van meneer Vissers werd versierd met ballonnen en de cameraman was onderweg. Nu werd het toch echt serieus.

Een dikke 9
Na het middageten hebben we hem geholpen met aankleden en hij kreeg natuurlijk bouwvakkerskleding aan, inclusief schoenen met stalen neuzen. Stel je voor dat er een steen zou vallen... Als kers op de taart deden we meneer Vissers zijn stropdas over zijn werktrui aan, want meneer heeft nog nooit in zijn leven een dag zonder stropdas gelopen. Ook op de bouw droeg meneer Vissers altijd een stropdas, dus ook vandaag! Hij liet alles gelaten toe en genoot van alle aandacht. Met de hele groep bezoekers van de dagbehandeling, een paar vrijwilligers en collega's, zijn echtgenote, dochters, kleindochters en broer Wim zijn we naar de bouw gelopen. Ondertussen werden we al gefilmd, dus het was meteen ook heel ‘echt’. Bij de bouwplaats aangekomen hebben we een kleine speech gehouden en toen kon meneer Vissers aan de slag. Meneer had een theelepeltje bij zich en begon voor de grap daarmee te metselen. ‘Nee, meneer Vissers! Zo komt de voorgevel nooit af!’, riepen we lachend. Dus met het juiste gereedschap en met hulp van kleindochters Meike en Nikki kon het echte werk beginnen. Hij had het metselen duidelijk nog goed onder de knie, want het ging hartstikke soepel! Frank de Koning en zijn bouwmaten keken van een afstand toe en beoordeelden het werk met het cijfer 9. Echt vakmanschap verleer je dus nooit! Ook niet na 30 jaar. Want het was dus 30 jaar geleden dat meneer Vissers voor het laatst had gemetseld.

 

Emoties
Nadat hij een rijtje klaar had, was het wel tijd voor een kop koffie. De kleindochters deelden aan iedereen worstenbroodjes uit. Dat hoort immers bij de bouw. Zittend op zijn rollator, koffie in de ene hand en een worstenbroodje in de andere hand, zagen we de spanning van Meneer Vissers afglijden. Toen kwamen de praatjes. ‘Metselen, dat is het mooiste wat er is!’, zei hij. We zijn weer rustig teruggelopen naar de dagbehandeling waar meneer Vissers een groot applaus kreeg van alle bezoekers. De koffie met cake smaakte ook weer goed en toen ineens, vanuit het niets, werd meneer Vissers emotioneel. Hij vertelde dat het prachtig was vandaag en dat hij dit nooit had verwacht. Zo kennen wij meneer Vissers niet. Hij loopt altijd "de clown" uit te hangen bij ons.
 
We kijken terug op een heel bijzondere middag. Een kleine, simpele wens die mensen emotioneel raakt. Hopelijk blijft meneer Vissers zich deze dag nog lang herinneren. Het was daarnaast ook een prachtige middag voor alle bezoekers en we zullen er nog vaak over napraten. Meneer Vissers ging erg moe naar huis. Stiekem hoop ik dat zijn andere wens ook meteen in vervulling is gegaan; dat hij de volgende dag uitgeslapen heeft tot 10 uur...
 
Geniet mee met meneer Vissers en bekijk dit filmpje!

Meer informatie
Surplus is één van de vier organisaties die door Staatsecretaris Martin van Rijn is uitgekozen om deel te nemen aan het landelijke verbeterproject 'Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg'.Surplus is een regionale organisatie voor welzijn, zorg, comfort en wonen in West-Brabant. Twee woonzorgcentra van Surplus; De Ganshoek en een afdeling van De Zeven Schakels hebben zich via een pilot aangesloten bij de radicale vernieuwingsbeweging in de verpleeghuiszorg.

www.surplus.nl

Facebookpagina/groep.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen