Samen werken aan een ideaal

In de zorg bestaan er veel beelden over anderen. Die beelden zijn niet altijd positief. Zoals: de Inspectie is vooral bezig om afvinklijstjes uit te vragen, het zorgkantoor koopt in op basis van spreadsheets, zorgorganisaties willen niet transparant zijn en het ministerie bedenkt onzinnige regels.

 

Het vervelende is dat beelden ook de praktijk sterk beïnvloeden. Er bestaat binnen veel zorgorganisaties een angst voor de Inspectie. Vaak passen zorgorganisaties hun eigen werkwijze zo aan dat ze in ieder geval aan de regelgeving voldoen. Het zorgkantoor heeft  het gevoel van tevoren kaders te moeten stellen om gegevens voor de inkoop te moeten stellen. En op landelijk niveau overleggen koepels met elkaar vanuit een belang om vervolgens via de polder tot overeenstemming te komen.

 

Van regels naar relaties

We hebben al heel vaak gezien dat deze manier van werken niet tot gewenste veranderingen leidt. En zelfs zorgt voor nog meer regels en wantrouwen. Met ‘radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ proberen we daar verandering in aan te brengen.

 

De eerste resultaten zijn al zichtbaar. In ‘radicale vernieuwing’ streven we met elkaar naar een zorg waar de relatie tussen de mens die zorg nodig heeft, zijn naasten en de zorgverleners weer centraal staat. We gaan daarbij niet uit van belangen, maar van een ideaal. Dat geeft ook andere onderlinge verhoudingen. Zorgorganisaties, zorgkantoren, inspectie, ministerie en NZa weten dat we dit niet doen vanuit machtsdenken. Het gaat om de relatie tussen mensen en niet om de vraag wie de sterkste is.

 

Toenemend vertrouwen

Juist daardoor is het mogelijk om met elkaar in dialoog te zijn en gezamenlijk te werken aan de gewenste veranderingen in de zorg. Uiteraard is nu niet in één keer alles koek en ei. We zijn heel lang gewend geweest aan bepaalde onderlinge verhoudingen en beelden. Maar de gesprekken tussen zorgorganisaties, zorgkantoren, inspectie, ministerie en NZa geven moed. Er is sprake van een gezamenlijke zoektocht en van een toenemend onderling vertrouwen.

 

Dat geeft veel hoop. Het is een voorwaarde om tot verandering te komen. We staan aan het begin, maar deze beweging heeft een grote kans van slagen. Zelfs tot aan de top van bijvoorbeeld ministerie en inspectie is er betrokkenheid bij en steun voor radicale vernieuwing. Laten we de energie die er is benutten en in dialoog met elkaar werken aan ons ideaal!

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen