Top geregeld

Schrijvers: Esther Jong-van Wilsum (Woonzorggroep Wilgaerden, onderdeel van zorgorganisatie Westerhaven in Hoorn) en Aukje Lausberg-Boland (LOC, RVV)

Esther en Aukje hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de inspiratiedag in september. Ze kwamen elkaar opnieuw tegen tijdens het landelijke congres in november. Esther is super enthousiast over haar werk en deze beweging. Het inspireerde Aukje om haar daarom een paar vragen te stellen.

Esther is werkzaam als verzorgende bij Wilgaerden. Ze vervult deze prachtige rol met veel plezier op locatie Westerhaven. Daarbij is ze OR lid van Wilgaerden. Dat vindt ze interessant omdat je kan meedenken met de organisatie waar je voor werkt. Daarbij zit zij samen met een paar leuke collega’s in de kerngroep van radicaal vernieuwen van Westerhaven. Waarom zijn deze collega’s zo leuk? Ze hebben allemaal liefde voor de zorg én denken dat het ook anders kan.

Aukje is werkzaam als secretaris voor Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Daarnaast vervult zij enkele taken voor de backoffice van LOC. Ook zij geniet van het team achter Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg dat met veel liefde, aandacht en energie werkt aan het hart van de zorg

“Hoe ziet jouw werkdag eruit Esther?”                                                                                                                                                                 Mijn werkdag is druk en ik weet nooit wat mij te wachten staat. Ik draai het liefst avonddiensten, dan heb ik wat meer ruimte voor onze bewoners.

We beginnen met lezen van de rapportage, want er moet nog steeds bij iedere bewoner gerapporteerd worden. Het is zo veel lezen, dat je soms niet leest wat echt belangrijk is. Gelukkig is de kwaliteitsverpleegkundige bezig om te kijken hoe we dat anders kunnen doen. De meest belangrijke informatie krijgen we van de collega waar je de dienst van overneemt.

Daarna ga ik medicatie bij de bewoners delen: we hebben op de afdeling waar ik werk 17 bewoners, allemaal verschillend, jong, oud, dement, hoge en lage zzp's, eigenlijk van alles iets. Tijdens de medicatieronde kom je even binnen bij de bewoners en zeg je dat je avonddienst hebt, de bewoners vinden het fijn om te weten wie er die avond is. Na de medicatieronde is het tijd om de serveerdienst te helpen met brood klaar te maken voor de bewoners die in de avond brood willen eten. De bewoners kunnen in de middag kiezen voor warm eten of brood en in de avond ook. Daarna ga ik de warme maaltijden geven aan de andere bewoners en help ze met snijden, servet omdoen of aan tafel te gaan zitten.

Dan even snel zelf eten en meteen overleg met mijn collega van de andere afdeling hoe het daar gaat. Het is altijd fijn om te weten hoe het bij je collega gaat.

Dan weer naar de 17 bewoners toe, sommige bewoners willen graag hun steunkousen uit en andere willen graag vast omgekleed voor de avond of nog even een rondje wandelen. En ik ga in de avonddienst altijd een rondje met een fles advocaat en slagroom, heerlijk vinden de bewoners dat. Bij de meeste bewoners, nu het wat eerder donkerder wordt, doe ik vast wat gordijnen dicht en lampjes aan, dat is wel zo gezellig. Als er ruimte over is, help ik mijn collega of probeer ik nog even een praatje met een bewoner te houden.

Acht uur in de avond, even koffie met mijn collega en horen hoe het verder gaat in ons mooie Westerhaven: lukt het bij iedereen of hebben we nog iets van elkaar nodig?

Om kwart over acht ga ik weer naar de bewoners toe om te helpen met douchen, nog wat eten klaar te zetten (bewoners met suikerziekte bijvoorbeeld) en sommige bewoners naar bed te brengen, dat is eigenlijk het drukste tijdje, tot elf uur. Bewoners willen bijna allemaal rond tien uur naar bed, en in de avonddienst sta ik alleen op deze gang, dat is even aanpoten, maar lukt bijna altijd goed. Om kwart voor elf loop ik nog eenmaal een rondje en werp ik nog een blik in de kamers vanaf de gang of er nog een bewoner met een hulpvraag is of dat ze lekker in bed liggen. Dan even overdragen bij de nachtdienst en kijken of mijn collega’s allemaal ook klaar zijn en dan naar huis.

Avonddiensten zijn voor mij het fijnst, ik heb dan de ruimte voor de bewoners. Overdag moet je vaak meer regelen en heb je weinig ruimte voor de bewoners, respect naar de dagdienst collega’s hoor! Mijn gezin vindt het niet altijd fijn dat ik avonden draai, maar dat hoort bij mijn werk. Thuis nog een glaasje wijn met mijn man en heerlijk naar bed.

“Wat heeft locatie Westerhaven al bereikt?”
We hebben als kerngroep al veel bereikt! We hebben eerst met een aantal collega’s van verschillende disciplines om tafel gezeten en gekeken waarom we dingen zo deden en hoe bepaalde dingen sneller en/of makkelijker konden.

Bijvoorbeeld de binnenkomst van een bewoner. Waarom gaan we niet eerst even een keer langs bij een bewoner thuis? Dan ziet hij jou en jij ziet de bewoner vast. Voor bewoners is de stap naar een verpleeghuis vaak heel groot. Het is hun laatste levenseinde, zoals ze het zelf noemen. Als je bij een bewoner thuis komt en zorgt dat jij er ook bent bij de eerste dag in huis, geeft dat voor de familie en voor de bewoner een veiliger gevoel.

De huishouding kreeg bij een leegstaande woning via allerlei omwegen te horen dat de kamer schoon gemaakt moest worden, waardoor het soms heel snel ging. Omdat iemand de e-mail niet had doorgestuurd vanwege bijvoorbeeld een vrije dag, en dan moest op het laatste moment de kamer nog gedaan worden terwijl iemand al bijna ging verhuizen. Nu geeft de consulent wonen rechtstreeks aan de afdeling huishouding door dat de kamer schoongemaakt moet worden en wanneer de nieuwe opname is: top geregeld.

In de volgende aflevering van deze 3-delige serie blogs vertelt Esther over hoe mensen die werken aan verandering in de zorg enthousiast en gemotiveerd blijven.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen