Wat je aandacht geeft, groeit

 

‘Wat je aandacht geeft groeit’ zei iemand laatst. Of vertaald naar de zorg: we kunnen steeds roepen wat er niet goed gaat, maar dan krijgt dat alle aandacht. We kunnen ook zelf initiatieven nemen hoe we de zorg willen hebben. En dan groeit het positieve.

Dat laatste geeft ook veel meer energie. Het afgelopen jaar hebben we als LOC steeds meer zelf onderwerpen op de agenda gezet en voorstellen gedaan voor goede zorg. Bijvoorbeeld het project ‘radicale vernieuwing verpleeghuiszorg’, waar we met een aantal verpleeghuizen mogen kijken hoe de ideale zorg er uitziet. Zij gaan de zorg organiseren op basis van de relatie tussen degene die zorg nodig heeft, de naasten en de zorgverleners. Het ministerie zorgt dat deze organisaties zich niet aan allerlei regels en protocollen hoeven te houden.

Dit project maakt duidelijk dat we voor goede zorg breder moeten kijken dan alleen de zorgsector. Zo is goed onderwijs een voorwaarde voor goede zorg. Daarom zijn er mensen in ons netwerk bezig om met een vernieuwend onderwijsconcept te komen.

We hebben jongeren, ouders en pleegouders opgeleid. Zodat zij andere jongeren, ouders en pleegouders bij elkaar kunnen roepen om gezamenlijk aan bijvoorbeeld gemeenten te laten weten wat zij belangrijk vinden. We hebben mensen leren vloggen: filmpjes maken met hun telefoon. Zodat zij in beeld kunnen brengen wat voor hen waarde-volle zorg is.

Op het platform www.loc.nl is een steeds groter wordende groep mensen actief om elkaar te helpen en vragen te stellen. Er staan prachtige blogs, artikelen en filmpjes over waarde-volle zorg.

Er is een netwerk aan het ontstaan van ervaringsdeskundigen die anderen willen helpen om tot een passende geestelijke gezondheidszorg te komen. In gemeenten zijn we actief met grootschalig luisteren: een manier waardoor ook mensen die niet taalvaardig zijn hun mening kunnen laten horen. En natuurlijk ondersteunen we cliëntenraden om binnen zorg- en welzijnsorganisaties te werken aan waarde-volle zorg.

Het resultaat is boeiend om te zien. Steeds minder hoeft LOC alleen maar te reageren op wat ‘Den Haag’ bedenkt. In toenemende mate hebben we het initiatief aan onze kant. En is LOC een groeiend netwerk van bevlogen mensen die zich inzetten voor waarde-volle zorg. Dat biedt hoop en vertrouwen voor het nieuwe jaar.

Ik ben heel benieuwd wat bijvoorbeeld radicale vernieuwing gaat opleveren in 2017. We hebben ook al weer nieuwe initiatieven. Zo gaan we samen met anderen starten aan versterking van het cliëntenperspectief in het welzijnswerk. We organiseren een groot congres op 1 februari over waarde-volle zorg. En een congres over waarheidsvinding in de jeugdhulp. Het sociaal platform www.loc.nl is zo hard gegroeid dat we het platform flink gaan uitbreiden met vele nieuwe mogelijkheden. We zullen allerlei bijeenkomsten en materialen over actuele thema’s voor cliëntenraden ontwikkelen.

Kortom: 2017 wordt een druk jaar. Een jaar waarin we nog meer de agenda zelf zullen bepalen met iedereen die zich wil inzetten voor waarde-volle zorg. Mensen die zorg nodig hebben, naasten, cliëntenraden, zorgverleners, bestuurders en wie dan ook.

Ik hoop dat we we samen als beweging waarde-volle zorg de menselijkheid in zorg en welzijn in 2017 flink kunnen bevorderen. Daarbij wens ik iedereen een heel inspirerend, gezond en liefdevol 2017!

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

 • Zijn er al data - plaats en tijden  gepland voor de bijeenkomsten en congres Waarheidsvinding ? En inhoudelijke info ?

  Groet,

  Anne Marie

  • Dag Anne Marie,

   Leuk dat je er naar vraagt!

   De activiteiten rond Waarheidsvinding zullen deels voor en deels na de zomervakantie plaatsvinden. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar exacte data en locaties weet ik nog niet. Daarom raad ik je aan om je naam, adres en email door te geven aan Ruth Irik (tel nr 030 2843200): wij maken een lijst met mensen die we uitnodigen. Als je op de lijst staat, kunnen we je informeren over activiteiten (regiobijeenkomsten en congres) en je een uitnodiging sturen.

   Groet, Tina Bakker (LOC Jeugd).

Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen