We zijn op Reys

We zijn op Reys

Deze week was ik bij een gesprek tussen De Wever (de Raad van Bestuur, de Voorzitter cliëntenraad, de locatiemanager, de coördinator huishoudelijk dienst en ik) en twee landelijke coördinatoren van de Radicale Vernieuwingsbeweging. Ze kwamen luisteren naar de voortgang bij de Wever, locatie Reyshoeve. Ik mocht hen vertellen, dat we binnen Reyshoeve al heel concreet aan de slag zijn.

Hoe Reyshoeve aan de slag is:

 

Medewerkers en cliënten/naasten gaan in het opgerichte “Platform Radicale Vernieuwing” aan één kant van de tafel zitten om zaken samen aan te pakken. 22 augustus is de eerste bijeenkomst geweest. Gaandeweg wordt bekeken, of en hoe die rol aansluit bij wat de Cliëntenraad doet, zoals dat ook geldt voor de medewerkers en het Locatieteam (het overlegorgaan van afdelings- en locatiemanagement).

 

Op den duur ontstaan dan antwoorden op vragen als “Kan de cliëntenraad zo nog toezicht houden?”, “Wat gebeurt nu vanuit het Locatieteam, en wat vanuit het Platform?”, etc.

Platformleden hebben 22 augustus drie onderwerpen gekozen, die ze samen met clienten en hun collega’s verder willen vormgeven. De onderwerpen zijn (1) “Zorgen voor Sterke medewerkers en Vrijwilligers: Vrij voelen, lef hebben”;(2)  “Opfrissen kennis van Familiezorg” en (3) “Vervolg geven aan de Opruimactie”.

Allemaal met als doel, om bij te dragen aan een nog betere tijd voor de client die woont binnen Reyshoeve. 

De Platformleden zijn direct zelf met 3 (Vervolg Opruimactie) begonnen. Bij alle clienten en alle teams worden vanuit de Platformleden op dit moment reacties verzameld op twee vragen, die zijn verspreid via flap-overs, whiteboards en (team-)vergaderingen. Die twee vragen zijn:  

  • Waar loop je tegen aan wat je anders zou willen om de klantwaarde te vergroten?
  • Hoe zou jij het anders doen?

 Medewerkers buiten Reyshoeve informeren (zoals via deze blog), dat Reyshoeve-medewerkers en cliënten bij het zoeken naar oplossingen ook gaan aangeven, welke (Team-, locatie-, Wever-, of inspectie-)regels hen in de weg staan.

 Samen met het Platform bekijken we stap-voor-stap, wat per punt de beste aanpak is, om in overleg met anderen buiten en binnen Reyshoeve tot oplossingen te komen.

 Om punt (2) “Opfrissen kennis van Familiezorg” vorm te geven, wordt in oktober verder overlegd. Voor punt (3)  “Zorgen voor Sterke medewerkers en Vrijwilligers” ga ik samen met het Locatieteam overleggen, hoe dit wordt vormgegeven. Denk bijv. aan methodes als Coaching-on-the-job, Van Hard naar Bewust Werken, BIT-GRIP, Lean, etc.

 Begin oktober sluit ik aan bij het overleg van Teammanagers. Ik heb hen allerlei vervolgvragen gesteld (wat zien zij als meerwaarde van een Platform?; Wat is de maximale omvang van het Platform?; welke rol zien zij voor zichzelf?; Hoe kunnen managers faciliteren bij het signaleren van behoefte aan extra regelruimte?; Hoe gaan we prioriteren / doseren?

 

 De landelijke coördinatoren waren enthousiast over onze aanpak. In het gesprek ontstond in navolging van De Riethorst Stromenland ook het idee om voor de hele Wever op intranet een Rode knop te maken, waar je inspectieregels kunt melden, die ons in de weg zitten. De landelijke mensen haken dan in bij ons, om in gesprek te gaan daarover. Een mooi aanbod! Dit idee gaan we verder oppakken.

Binnenkort verschijnt op www.radicalevernieuwing.nl meer informatie over onze vernieuwingsaanpak met concrete voorbeelden van opruimacties die we gedaan hebben.

Wordt vervolgd!!

 

Hans Alofs

Hands-on” Adviseur Zorg en Innovatie | De Wever

T 0622550627 / 013-4644476

E h.alofs@dewever.nl

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen