Zhejiang meets Noordwijkerhout

Ouder worden… dat gaat overal op de wereld hetzelfde. Ouderdom komt met gebreken…

En toch gaat het ook overal ter wereld anders.

In Nederland kennen we de bejaardenhuizen van vroeger, en tegenwoordig de verpleeghuizen en allerlei andere woonzorgvormen.

In China is het traditie om voor je ouders te zorgen tot ze komen te overlijden. Thuis dus. Respect voor je ouders, en dus als ze ouder worden ook de zorg voor je ouders is, als ik het goed begrepen heb, één van de belangrijkste waarden in China.

Maar door de jarenlange 1-kind politiek in China, lukt het veel kinderen niet meer om voor hun ouders te zorgen. Ze kunnen de zorg niet delen met broers en zussen en moeten zelf werken. De vergrijzing en ontgroening is in China nog een veel groter probleem dan bij ons.

Daarom is men in China aan het nadenken over de vraag hoe ze zorg voor ouderen kunnen organiseren. Daarvoor komen ze in Nederland inspiratie opdoen.

Zo kwam het dat op 2 oktober een groep van 15 personen uit de regio Zhejiang naar Munnekeweij in Noordwijkerhout kwam om te kijken hoe wij de zorg voor ouderen organiseren.

Het is leuk om door hun ogen te kunnen kijken naar wat wij doen. Ze stellen veel vragen, uiteraard. Wat doen de vrijwilligers? Hoe organiseer je dat? Wat kost een verpleeghuis? Hoe oud moet je zijn om in een verpleeghuis te mogen wonen? Wie betaalt het? Mag je zelf weten hoe lang je blijft?

Ik begreep dat in Zhejiang geen verpleeghuizen bestaan. Ouderen wonen thuis of liggen in het ziekenhuis. En daar mogen ze maar een bepaalde tijd verblijven, dan moeten ze weer naar huis. Er bestaan wel enkele woonzorgvoorzieningen, maar dat moeten mensen helemaal zelf betalen. En dat is voor de meesten niet te doen.

We hebben ze Munnekeweij laten zien, ze hebben bewoners gesproken, ze hebben mee gegeten (schorseneren) en we hebben gesproken over de beweging radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties. Want het zou zonde zijn als bij het ontwikkelen van verpleeghuiszorg in China de mooie Chinese waarden ondergesneeuwd raken door systemen en managementlogica. We hebben ze op het hart gedrukt om bij alles wat ze doen steeds voor ogen te houden waar het om gaat en om wie het gaat.

En tussen de bedrijven door heeft Ingrid aangepapt met de leverancier van de Chinese Tena. Binnenkort ontvangen we een sample met Chinees incontinentiemateriaal. Ben benieuwd.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen