Regels, in de zorg ontkom je er niet aan.  Maar wat zou het mooi zijn als je afstand kunt doen van regels die geen of weinig waarde toevoegen. Vanuit deze gedachte heeft het LOC zeggenschap in de zorg het initiatief genomen samen met VWS voor het programma Radicale Vernieuwing in de verpleeghuiszorg. Onlangs organiseerden zij een congres waarin de resultaten van dit programma werden besproken. Ik mocht namens het LOC vloggen op het congres. Dat betekent dat ik een videoverslag maakte van de dag. Daarvoor volgde ik de hele dag een deelnemer van een cliëntenraad. Je kunt de vlog hieronder terugkijken.

De verschillende deelnemers deelden volop ervaringen met elkaar over hoe zij in de eigen organisatie omgaan met regels. Regels en afspraken hebben natuurlijk een belangrijke functie. Zo geven ze duidelijkheid en dit helpt in de samenwerking. De valkuil van regels is dat ze soms zorgen voor een beperkte blik. Soms wordt het naleven van de regel belangrijker geacht dan het doel waar de regel voor is. Bijvoorbeeld de regel om minimaal twee keer per jaar een MDO te houden. Hier moet je niet te star mee omgaan. Als de situatie van de cliënt erom vraagt moet er natuurlijk een extra MDO ingelast worden.

Hoe kun je regels verminderen? Er werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen regels die van buiten komen en regels die intern bedacht zijn. Op regels van buiten de organisatie heb je minder invloed. Denk maar aan regels die de inspectie oplegt of de regels waar je aan moet voldoen vanuit de HACCP. Alhoewel er was ook een organisatie die het aandurfde om ook aan deze regels te tornen. Bijvoorbeeld de eis om insuline dubbel af te tekenen. Zij hebben ervoor gekozen dit niet meer te doen. Omdat zij dit zien als schijnveiligheid. Het gevaar bestaat dat je bij dubbel aftekenen allebei maar half oplet. En wie zegt dat je in de tussentijd na het aftekenen niet nog aan de insulinepen draait? In deze organisatie staat de Raad van Bestuur volledig achter de medewerkers.

Meer invloed heb je op de regels die van binnenuit bedacht zijn. En dan zijn er stiekem vaak best veel. Zo was er een organisatie die vertelde hoe bij hen vanuit een soort angstcultuur steeds meer regels bedacht werden. Bijvoorbeeld het inschakelen van een verpleegkundige voor dingen die een verzorgende zelf kan doen. Of wat dacht je van de vaste toiletronde. Een deelnemer vertelde over de opruimactie die ze bij hem in de organisatie hadden gedaan. Ieder team heeft met elkaar nagedacht over regels, activiteiten en processen die overbodig zijn. Die regels zijn onderverdeeld in:

 • Regels die vallen onder verantwoordelijkheid van je eigen team

 • Regels die ook andere afdelingen raken

 • Regels die de hele organisatie betreffen

 

Door deze indeling te maken kon het afschaffen of vervangen van de regels na de inventarisatie bij de juiste mensen belegd worden.

Nu ben ik nieuwsgierig hoe dit bij jou in de organisatie gaat. Welke regel zou jij als eerste afschaffen? Ik zou het leuk vinden als je dit deelt als reactie op dit blog.

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Dankjewel voor je reactie Douwe, toevallig was ik op het congres bij de presentatie van De Wever. Ze hebben mooie opruimacties gehouden.

 • Hoi Marieke,

  Dankjewel voor deze interessante inkijkjes en het delen van jouw kijk hierop!

  5 pagina's opgeruimde regels

  Als reactie op jouw vraag en voor mogelijk geïnteresseerde meelezers; over regel-opruimacties bij De Wever staan in dit bericht op dit platform allerlei voorbeelden. 5 pagina's regels die na regelopruimacties afgeschaft zijn/ter discussie gesteld! Dit gebeurde in de aanloop naar Radicale vernieuwing, op de verschillende niveaus die jij ook noemt. Indrukwekkend, zo alles bij elkaar.

  Hier is ook de presentatie te vinden van de deelsessie van De Wever op het vernieuwingscongres (onder het kopje deelsessies en dan onder het filmpje).

  Rapportages afgeschaft

  En kende je dit voorbeeld uit de Radicale vernieuwingsbeweging al? Medewerkers bij Surplus wilden niet meer elke dag rapporteren over logische handelingen. Dat is afgeschaft (filmpje). Nu élke dienst op élke woongroep: een kwartier extra tijd voor bewoners!

  Beginnen bij de essentie

  En zo zijn er nog meer voorbeelden die in de vernieuwingsbeweging zijn ontstaan en beginnen te ontstaan. Via de Radicale vernieuwingsmedia kun je de ontwikkelingen volgen.

  Tot slot nog een perspectief van het VWS-team dat bij Radicale vernieuwing betrokken is op 'regels afschaffen', die je mogelijk interessant vindt: "Als je begint bij de regels, kom je niet bij de essentie.”

  Hartelijke groeten Douwe

  Van regel-opruimactie naar Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
  De tevredenheid van bewoners en de tevredenheid van medewerkers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zorgorganisatie De Wever is van mening dat m…
Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen