"Zo een netwerkje", welkom bij De Wever, ik sluit graag aan!

Ik las de blogs van Sander Verschure (Surplus) en Daphne Mensink (Sensire), “partners in crime”.

Hun oproep “zo een netwerkje” te creëren juich ik van harte toe.

De Wever (Tilburg) is vanaf de start van Radicale Vernieuwing actief deelnemer. We hebben ervoor gekozen om klein te beginnen bij een van de veertien locaties: Reyshoeve. Op deze locatie was men in 2016 actief geweest met het opruimen van regels. Ik mocht begin 2017 inhaken als projectleider Radicale Vernieuwing. Een superuitdaging voor mij: Rijnlands te gaan handelen. Maar de medewerkers op de locatie hielpen enorm (en ik hen nu ook, (-:) denk ik). Inmiddels is Reyshoeve pilot-locatie voor verbeter-/veranderideeën. Dit onder het mom van de gedenkwaardige uitspraak die mijn ietwat ondeugende jeugdheld en rebel Pippi Langkous ooit deed: "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan".

We kunnen zaken uitproberen met extra regelruimte vanuit De Wever. Is een verandering ook een verbetering? Dan kan die Weverbreed beschikbaar komen / doorgevoerd worden. Is die mislukt? Dan leren we er van. Daar komt bij dat op deze locatie in de afgelopen jaren door schade en schande ervaring is opgedaan met het “koesteren van rebellen” (één van de succesfactoren, die in het onderzoek LOC/VWS van de afgelopen zomer bovendreven). Bij "uitproberen" hoort ook steeds dat we actief aantonen, dat de kwaliteit geborgd blijft.

We hebben in 2017 doorgebouwd op de Opruimactie, door alle medewerkers en cliënten te prikkelen, aan te geven, waar ze blij van worden, waar ze tegenaan liepen, en hoe zij dit zouden oplossen. Er werd een Platform opgericht dat inmiddels zo’n 25 leden heeft, en voorgezeten wordt door een lid van de cliëntenraad. Platformleden worden eigenaar van ingediende knelpunten, ideeën en complimenten en zorgen voor terugkoppeling aan de indiener. Dit gebeurt ook als het niet gelukt is om iets op te lossen. Het meest opvallend vond ik, dat meer dan de helft van de reacties van cliënten en bezoekers in 2018 facilitaire zaken betrof. Ik denk dat de 2 uur zorg / 24 uur van cliënten wel geborgd is; de uitdagingen liggen wat de clienten betreft zo te zien nu op het faciliteren van zo prettig mogelijk kunnen leven in de overige 22 uren.

De meeste reacties van medewerkers worden in het dagelijkse teamoverlegje aan een verbeterbord aangepakt. Als dit niet kan dan gaan ze door naar het locatieteam. Als we ondersteunende/stafdiensten of het Managementteam van De Wever nodig hebben, schalen we nog eens op.

In 2019 willen we graag Weverbreed aan de slag. Het streven is dat iedere medewerker tijdens het werk voortdurend “verandergesprekken” met elkaar voert. Tijdens zo’n gesprek heeft iedere medewerker altijd dezelfde uitgangspunten in zijn hoofd: Doet het er toe voor medewerkers en clienten; zo min mogelijk last hebben van gedoe; en de vier one-liners van De Wever. We willen er samen met de ondersteunende diensten van De Wever voor gaan zorgen, dat “verandergesprekken” overal ontstaan en op gang blijven. In dat kader neemt onze Raad van Bestuur deel aan een landelijke uitwisseling van ervaringen m.b.t. ondersteunende diensten.

We denken na over hoe de stafdiensten vanuit Radicale Vernieuwing optimaal ondersteunend zouden kunnen worden aan het primaire proces. “Welke structuurelementen vinden we vanuit Radicale Vernieuwing Reyshoeve/De Wever, die zouden kunnen helpen?”. “Wat zijn de randvoorwaarden om het primaire proces optimaal te ondersteunen?” .“Zoek uit welke systemen, structuren en culturen in de weg staan voor een medewerker om vlot te kunnen handelen met de cliënt”. “Wat is de meerwaarde van de opzet van een “Frontoffice” voor meerdere ondersteunende diensten?” .

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

Reacties

 • Dag Sander, Dank je wel! Goed idee.

 • Hoi Hans,

  Mooi om te lezen waar jullie allemaal mee bezig zijn. Goed ook om dat uit te wisselen in een netwerkje. Wat ik binnenkort zal doen, is een datumprikker sturen om samen met jou en de coördinatoren van Sensire, Topaz, De Leyhoeve en Surplus bijeen te komen om uit te wisselen. En uiteraard zijn andere coördinatoren van andere organisaties ook van harte welkom; laat het dan aub even weten (sander.verschure@surplus.nl).

  Tot kijk dus!

 • Dag Douwe, Dank voor je compliment!

  Zeker heb je het goed begrepen. Collega-kartrekkers zijn welkom om van elkaar te leren. Ik stel me zo voor, dat men aansluit bij bestaande werkvormen (geen extra belasting voor medewerkers). In navolging van een van onze slogans "zo min mogelijk gedoe rondom client-medewerker (_:).

  En ik kom ook graag op bezoek bij anderen uit het netwerkje.

   

  • Hartstikke leuk, dank je wel voor je aanbod. Ga ik ook delen via de sociale media van Radicale Vernieuwing.

   Met groeten weer!

   Douwe (beheerder platform)

 • Beste Hans,

  Ik volg jullie zoals je weet al een tijdje, en vind het indrukwekkend om te zien hoe jullie steeds meer betrekken bij de vernieuwingen!

  Begrijp ik nu goed dat je mensen die met Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg aan de slag zijn, uitnodigt om langs te komen om te leren van jullie ervaringen/aanpak?

  En door het netwerkje toe te juichen, zeg je daarmee ook dat je het interessant zou vinden om bij anderen op bezoek te kunnen? Door dat expliciet aan te geven, kan dat mensen helpen om je te benaderen.

  Mensen kunnen via deze pagina direct contact met je leggen. Ter aanvullende informatie voor geïnteresseerde lezers: op de deelnemerspagina van De Wever op radicalevernieuwing.nl zijn ook contactgegevens te vinden en meer info over het vernieuwingsproces en -resultaten van De Wever.

  Laat graag je reactie weten Hans, dan weet ik wat ik in de beweging met anderen kan delen.

  Hartelijke groeten, Douwe.

  De Wever
  Samen aan tafel Van elke dag een mooie dag maken, dat is wat De Wever wil. Voor alles is een oplossing. Wij stimuleren eigen regie en activiteit wann…
Deze reactie is verwijderd

Bijdragen?

Op de blog & vlog-pagina staan allerlei blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC-initiatief Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Van mensen uit de kern van de vernieuwingsbeweging tot mensen die de beweging en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Een blog of vlog plaatsen

Heb je een profiel op dit sociale platform, ben je lid van deze groep 'Radicale vernieuwing' en je bent ingelogd, dan kun je via de knop hieronder meteen zelf een blog of vlog plaatsen. Over hoe je een profiel kunt maken en andere voordelen daarvan kijk hier. Lid worden van deze groep kan hier.

Wil je wel een blog/vlog plaatsen maar geen profiel maken? Andere vragen? Dan kun je contact opnemen met d.dronkert@loc.nl of 0615149585. Vast bedankt!

Benut ons netwerk

Blogs en vlogs die hier geplaatst worden verschijnen op deze pagina, mogelijk ook op www.radicalevernieuwing.nl, in onze nieuwsbrieven en sociale media. Én op de voorpagina van www.loc.nl, een netwerk van mensen die ook buiten de verpleeghuiszorg werken aan uitgangspunten van Radicale vernieuwing. Een flink bereik dus in ons uitgebreide netwerk!

  Plaats een blog of vlog

 

De reactiemodule haalt reacties op...

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen