Welkom in het kenniscentrum van LOC

Op deze pagina's staat informatie over een specifiek onderwerp. Er is algemene informatie daarover te vinden. Maar ook informatie die specifiek bedoeld is voor mensen die zorg ontvangen. Of voor cliëntenraden of anderen die willen adviseren over een bepaald onderwerp. En je leest ook hoe LOC tegen een onderwerp aankijkt vanuit haar visie op 'waarde-volle zorg'.

Klik hier voor andere onderwerpen in ons kenniscentrum.

Over vrijheid en veiligheid

We kennen allerlei soorten vrijheid en veiligheid. Zoals brandveiligheid, medicatieveiligheid, bewegingsvrijheid,vrijheid om ons eigen dagritme te bepalen. Vaak gaat het in de zorg bij vrijheid over vrijheidsbeperking en bij veiligheid over het volgen van protocollen. Het geeft meer energie om anders te kijken: wat voelt voor mensen als vrij en veilig? Hoe kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van mensen?

 

Visie 'waarde-volle zorg'

Vrijheid en veiligheid zijn belangrijk voor mensen. Afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning heeft gevolgen voor het gevoel van vrijheid en veiligheid. Iedereen is anders en daarmee verschilt de beleving van vrijheid en veiligheid ook van persoon tot persoon. Het maakt uit of iemand graag buiten is bijvoorbeeld. Maar ook of de grootste hobby wandelen of lezen is. Uitgangspunt is dat mensen verschillen en dat we daar op aan moeten sluiten. Dat geldt voor mensen die zorg ontvangen, maar ook voor mensen die zorg verlenen. We zullen steeds het gesprek moeten blijven voeren wat vrijheid en veiligheid voor iemand inhoudt.

 

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen