Donderdagochtend 8 maart ondertekende minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een Pact voor de Ouderenzorg, samen met zo’n 35 andere partijen. Namens LOC Zeggenschap in zorg ondertekende coördinator Marthijn Laterveer. Met het Pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. De partijen ondertekenden het Pact in verpleeghuis Bosch en Duin in Den Haag.

Gezamenlijke aanpak

In Nederland leven steeds meer ouderen. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers en in 2030 zijn dat er 2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de inrichting van kwalitatief goede en waarde-volle zorg. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbrak. De intentie om eenheid, gezamenlijkheid en richting te brengen in de aanpak hiervan bestond wel.

Met het afsluiten van het Pact slaan alle betrokken partijen de handen ineen. Behalve LOC ondertekenden onder meer ouderenbonden, bedrijven, zorgverzekeraars, zorg- en hulporganisaties, gemeenten en woningcorporaties. Ze willen alle goede voornemens en woorden tot samenwerking vertalen in concrete daden.

Drie centrale punten

In het Pact staan drie punten centraal:

  1. De trend keren van stijgende eenzaamheid onder ouderen;
  2. Zorgen dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen met de juiste zorg en ondersteuning;
  3. Verbeteren van de verpleeghuiszorg zodat ouderen de juiste zorg en aandacht krijgen die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis. 

Concrete uitwerking

De ondertekenaars onderstrepen met het sluiten van dit landelijk Pact voor de Ouderenzorg de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen. De betrokken partijen verbinden zich aan het meedenken en meedoen met concrete plannen en acties. Ze werken het Pact uit in drie programma’s en maken afspraken over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor aan zet is.

LOC

Tijdens de voorbereiding van het Pact stuurde LOC eind januari samen met de LVGO (Landelijke Vereniging van Gemeenschappelijk wonen van Ouderen) een brief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de brief staan mogelijkheden voor gemeenschappelijk wonen en hoe die bijdragen aan langer thuis wonen en minder eenzaamheid.

Ideeën over waarde-volle zorg in verpleeghuizen verwoordde LOC onlangs in een brief met aanbevelingen voor verpleeghuiszorg

Begin van een proces

De ondertekenende partijen zien dit Pact als het begin van een proces. Ze willen hiermee de ouderen in Nederland laten merken dat de zorg en ondersteuning voor hen en de generaties daarna, beter wordt.

Meer informatie

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen