Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de jeugdzorgbegroting. Jeugdzorg valt in Nederland onder het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Veiligheid en Justistie. Daarom wordt er apart over vergaderd. LOC heeft de woordvoerders jeugdzorg een brief gestuurd voor dit debat. We hebben dagelijks contact met jongeren en ouders, organiseren gesprekken en ontvangen klachten en zorgen. Vanuit alle informatie die wij binnen krijgen, zijn er een aantal speerpunten naar voren gekomen in de brief aan de Kamerleden.

Onafhankelijke medezeggenschap

Jongeren en ouders in de jeugdhulp krijgen op dit moment te weinig mogelijkheden om op een goede manier medezeggenschap te kunnen uitoefenen. En daarmee eigen regie te voeren over hun zorg. Daarnaast worden de uren voor de onafhankelijke cliëntondersteuner vaak wegbezuinigd. En betrekken gemeenten jongeren en ouders niet genoeg bij het opstellen van hun beleid. LOC heeft de Kamer opgeroepen hier aandacht aan te geven.

In- en uitloop

LOC ziet dat er zowel bij de toegang bij de jeugdhulp als de uitstroom problemen ontstaan. De hoeveelheid aan loketten in gemeenten maakt ouders soms horendol. Elke gemeente heeft een andere manier van werken. Zij hebben daarom richtlijnen nodig om de toegang tot de jeugdhulp te verbeteren. Daarnaast is de uitstroom vanuit de jeugdhulp te rigide. Zorg stopt niet meteen wanneer een jongere 18 jaar wordt. Soms loopt dat door. Elk mens ontwikkelt zich in een ander tempo. Daarom is maatwerk nodig. Wij hebben de Kamer gevraagd om te kijken naar mogelijkheden om jeugdhulp na 18 jaar te continueren. En dit samen met gemeenten op te pakken.

Privacy

Persoonlijke gegevens van jongeren worden te vaak door gemeenten ingezien. De minister van VWS heeft een aanpassing van de Jeugdwet beloofd. Deze is er nog niet. Jongeren en ouderen moeten betrokken worden bij deze aanpassing. Het gaat immers om hun gegevens. Die zo goed als mogelijk beschermd moeten worden. Zij mogen nooit gebruikt worden om rekeningen te verantwoorden.


Het idee van de transitie om zorg dichter bij huis te brengen, is een mooi ideaal. Dit mag echter niet ten koste gaan van kwaliteit en budgetten. Voor LOC is transitie dan ook geen synoniem voor bezuinigingen. De hele brief aan Kamerleden is hier te lezen.

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

Reacties

  • Jeugdzorg Nederland heeft een verslag van het debat geschreven en op hun website gezet. Misschien interessant om even door te lezen. Er was veel aandacht voor onze punten!

    Verslag Jeugdzorg Nederland

Deze reactie is verwijderd

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen