LOC nodigt cliëntenraadsleden uit om op zaterdag 3 februari in Groningen deel te nemen aan informatieve en praktische workshops over medezeggenschap: Contact met de achterban, Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Deze workshops staan op het programma tijdens de eerste cursusdag over 'Medezeggenschap in theorie en praktijk' die LOC in het voorjaar 2018 op vijf locaties in het land organiseert.

Workshop Contact met de achterban 

Om het medezeggenschapswerk goed uit te kunnen voeren is contact naar en met de achterban, de cliënten en hun familie/mantelzorgers/vertegenwoordigers, noodzakelijk. Voor een cliëntenraad is het belangrijk om te weten wat cliënten willen. En om te weten wat zij nodig hebben om hun leven te kunnen leiden zoals zij dat willen met zorg die bij hen past. Van daaruit adviseert de cliëntenraad over het beleid van de instelling.

In deze interactieve workshop gaan we nader in op de middelen die de cliëntenraden kunnen inzetten om te communiceren naar en met de achterban. Daarbij is er ook aandacht voor gebruik van sociale media. Aan het eind van de workshop weet u op welke (digitale) manieren u contact met de achterban kunt onderhouden en welke manieren passen bij uw cliëntenraad, achterban en instelling. Tijdens de workshop is er tijd om praktijkvoorbeelden uit te wisselen. Deelnemers maken een communicatieplan waarin zij aangeven welke media zij hoe willen inzetten. 

Workshop Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de rol van cliëntenraden            

Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het ‘Kwaliteitskader verpleeghuiszorg' staat wat goede zorg is. Het kwaliteitskader staat in het wettelijke register van het Zorginstituut Nederland. Daardoor zijn alle verpleeghuizen in Nederland verplicht te doen wat er in het kwaliteitskader staat.

De cliëntenraad is een belangrijke partner bij de uitvoering van het kwaliteitskader en kan er onder meer op letten of bewoners en naasten goede zorg ervaren.

In deze workshop geven we uitleg over de rol van cliëntenraden ten aanzien van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg zoals dat de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) dat regelt.  

Workshop Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz)

Deze workshop gaat in op de taken die een cliëntenraad heeft volgens de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Daarnaast gaat het over adviesrechten en andere rechten van de cliëntenraad die in de Wmcz staan.

Kent u het verschil tussen adviesrecht en verzwaard adviesrecht? Weet u van het recht op informatie? En waar u terechtkunt wanneer er sprake is van een patstelling tussen cliëntenraad en zorginstelling?

Dit is belangrijke informatie die de cliëntenraad in staat stelt om te zorgen dat bewoners zoveel als mogelijk hebben in te brengen over hun dagelijkse leven in de zorginstelling. 

Basiscursus medezeggenschap in theorie en praktijk voorjaar 2018

De workshops maken onderdeel uit van de basiscursus Medezeggenschap in theorie en praktijk. LOC organiseert de basiscursus in het voorjaar van 2018 op vijf locaties in het land. Zowel startende cliëntenraadsleden als ervaren leden die basiskennis willen ophalen zijn van harte welkom. LOC adviseurs Liesbeth Honig en José Broers geven de workshops samen met een aantal gastsprekers.

De basiscursus voor cliëntenraadsleden duurt maximaal een dag. Het eerste dagdeel gaat steeds over de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Het tweede dagdeel biedt keuze uit twee actuele workshops die per locatie verschillen. Inschrijving kan voor één dagdeel of voor de gehele dag. De eerste cursusdag is op 3 februari in Groningen, lees in dit nieuwsbericht meer over de andere cursusdagen.

Aanmelden

De cursusdag op 3 februari vindt plaats in Groningen - Hoogezand.

Ochtend
Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz): 10.30 - 13.00 uur

Middag
Contact met de achterban en Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de rol van cliëntenraden: 14.00 - 16.30 uur

Meld je aan voor de hele cursusdag of een van de workshops via de knop hieronder:

Voor leden van cliëntenraden, aangesloten bij LOC, is deelname aan de workshops gratis. Niet-leden en ondersteuners betalen € 95,- p.p. voor een dagdeel en € 175,- p.p. voor de hele dag. Deze prijzen zijn inclusief deelname aan de broodmaaltijd van 13.00 - 14.00 uur.

Vanuit een cliëntenraad kunnen maximaal 3 leden deelnemen. Als meer leden de cursus willen volgen, neem dan contact op met LOC om te bespreken of een cursus op locatie mogelijk is.
Bel (030) 284 32 00 of mail naar  vraagbaak@loc.nl.

 

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen