Op maandag 4 december wordt in de Haagse Ridderzaal de internationale Kindervredesprijs 2017 uitgereikt aan een kind dat zich op een bijzondere wijze inzet voor kinderrechten en de situatie van kwetsbare kinderen. Een van de genomineerden is de Nederlandse Gabriël Gomes Barros. Gabriel zet zich al jaren in voor betere en sterkere participatie van kinderen en jongeren in de jeugdhulp. Zijn drijfveer is constant om de stem van jongeren te laten horen. Dat doet hij in verschillende rollen, bijvoorbeeld als lid jongerenraad en lid bestuur jeugdwelzijnsberaad. LOC kent hem ook als Adviesvanger, een rol waarin hij als jongere andere jongeren betrekt bij jeugdbeleid. 

Kindervredesprijs 

De Kindervredesprijs is een initiatief van KidsRights. Deze organisatie werkt vanuit de visie dat kinderen de wereld kunnen veranderen, oftewel changemakers zijn. KidsRights werkt samen met kinderen aan een wereld waarin kinderrechten worden gewaarborgd.

KidsRights is ervan overtuigd dat kinderrechten beter nageleefd worden wanneer kinderen zelf meebeslissen over de zaken die hen direct aangaan en zij zelf in actie kunnen komen. Desmond Tutu is sinds 2008 beschermheer van KidsRights en de Kindervredesprijs. 

Genomineerden 2017

Voor de Kindervredesprijs 2017 werden 151 kinderen uit de hele wereld genomineerd. Voor het eerst komen twee kinderen daarvan uit Nederland: Fahima en Gabriël. Zij vertelden hun verhaal bij RTL Late Night. Fahima maakte op jonge leeftijd thuis al veel mee en zag veel kinderen die het moeilijk hebben. Ze wil de eerste vrouwelijke minister-president worden. Gabriel maakt zich sterk voor jongerenparticipatie, hij wil graag dat kinderen bij politieke besluitvorming betrokken worden. Hij heeft de wens om Kinderombudsman te worden.

Documentaires

Over de drie uiteindelijke finalisten, uit Indonesië, Syrië en Polen, maakten RTL jongerenzender Concentrate en KidsRights samen een aantal documentaires. Zij brachten in beeld wat deze kinderen in hun jonge leven hebben bereikt en meegemaakt. De documentaires komen op vrijdag 24 november, dinsdag 28 november en vrijdag 1 december online op het jongenplatform Concentrate.

Adviesvangers

LOC ontwikkelde 'Adviesvangers' samen met jongeren en Kuseema, een communicatiebureau gespecialiseerd in jongerenparticipatie. Het gaat om een project waarmee jongeren jongeren betrekken bij het jeugdbeleid. Meer informatie daarover staat op de netwerkpagina adviesvangers

Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC Waardevolle zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC Waardevolle zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Waardevolle zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen