Op de website van Omroep Brabant is te lezen over bijzonder bezoek aan De Leyhoeve waar radicaal de verpleeghuiszorg vernieuwd wordt:

In het tv-programma M&M in de Zorg verblijven programmamakers Mascha de Rooij en Manon Peeters (M&M) een poos in De Leyhoeve in Tilburg, een “woonlandschap” voor 55-plussers. Deskundigen zeggen dat dit weleens de ouderenzorg van de toekomst zou kunnen worden. Van heinde verre komen mensen naar De Leyhoeve om te kijken hoe het daar gaat. Hoe is het om hier oud te worden? Vanaf zaterdag 2 december volgt u zes weken lang M&M in deze nieuwe vorm van zorg op Omroep Brabant.

In de komende aflevering: In Tilburg is een plek waar ze de zorg voor ouderen helemaal anders aanpakken. Woonlandschap De Leyhoeve. Een Appartementencomplex voor 55-plussers waar je zorg aan huis kunt krijgen. Mascha en Manon maken deze week kennis met Els, zij kwam anderhalf jaar geleden in De Leyhoeve wonen, alleen. Een dag voor de verhuizing overleed haar man.

Ouderenzorg in een nieuw jasje
Ouderenzorg is de laatste jaren aan kritiek onderhevig. Te weinig verzorgend-personeel, plascontracten en ouderen met dementie die hele dagen alleen zitten. Niet iets om naar uit te kijken vinden programmamakers Mascha en Manon (M&M). M&M gaan op zoek naar een plek waar het ook anders kan. De Leyhoeve in Tilburg is zo’n plek. 55-plussers kunnen hier een appartement huren en tegen de tijd dat er zorg nodig is, kan die intern verzorgd worden. Maar ook voor ouderen die 24-uur per dag zorg nodig hebben is er plaats. Op de zorgafdeling hebben zij een eigen appartement en zijn er huiskamers waar overdag huismakervaders en -moeders aanwezig zijn. Verplegend en verzorgend personeel is dag en nacht aanwezig voor de verzorging. En het gebouw is van allerlei gemakken voorzien; een zwembad, een winkeltje, restaurant en pizzeria.

In de maanden dat Mascha en Manon rondlopen in De Leyhoeve proberen ze er achter te komen hoe het nu is om oud te worden in een omgeving waar iedereen al wat ouder is en in principe blijft tot het einde. Waar wordt gelachen en gehuild, tijd is voor gezellige kopjes koffie, schilderklasjes en culturele uitstapjes maar ook gewoon de piepers op tafel moeten, luiers worden verschoond en katheters worden vervangen. Dit is alles in een omgeving die ingericht is op de toekomst. Hoe die omgeving eruit ziet, ziet u zes weken lang op Omroep Brabant. 

Over M&M
M&M staat voor Mascha en Manon. ‘Televisie maken is voor ons verhalen vertalen. In de programma’s die wij maken laten wij mensen zien met hun eigen verhaal. Dit doen we door er in te duiken, mee te kijken en mee te beleven en dit in beeld te brengen. Hierbij staat echtheid en oprechtheid bij ons voor op’ aldus M&M. Voor het - eerder op Omroep Brabant uitgezonden- programma ‘M&M in Moerdijk’ woonden zij drie maanden in het dorp Moerdijk en legden zo het leven in dit dorp vast. Dit zijn Mascha en Manon, programmamakers die opgaan in het onderwerp dat zij vastleggen en daarmee oprechte televisieprogramma’s maken over mensen met hun prachtige verhalen.

​Te zien op Omroep Brabant op zaterdag om 18.00 uur, daarna ieder uur herhaald.

Volgende uitzending: zaterdag 2 december 2017 - 18:01

Bron

Meer over Radicale vernieuwing Laatste ontwikkelingen, bijeenkomsten, publicaties, deelnemers en meer vind je op www.radicalevernieuwing.nl
Mail mij als mensen reageren –

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - (030) 284 32 00 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen