In het nieuwe boek "Het verpleeghuis is het einde!" beschrijven bewoners zelf het leven in het verpleeghuis.

Freya Angenent en Lauke Bisschops, specialisten ouderengeneeskunde in opleiding, willen laten zien wat er in het verpleeghuis allemaal goed gaat en laten bewoners aan het woord. Bewoners geven de kwaliteit van hun leven in het verpleeghuis gemiddeld een 7.6. Dat cijfer is vergelijkbaar met de waardering die de algehele Nederlandse bevolking zichzelf geeft. Verbazingwekkend? ‘Nee’ zeggen de bewoners zelf.

Onder de mensen

Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze in het verpleeghuis minder eenzaam zijn; Leo de Jongh (71); ‘’Het deed me vooral goed om onder de mensen te zijn’’. In "Het verpleeghuis is het einde!" wordt mét de bewoners gepraat in plaats van over hen. Dit boek geeft met haar 40 portretten een frisse kijk op het verpleeghuis en haar bewoners.

Verbeterpunten

Naast de vele positieve verhalen gingen de samenstellers ook in op verbeterpunten die de bewoners aandragen. Persoonlijke aandacht van de mensen die voor hen zorgen, en vaak het gebrek aan tijd hiervoor, blijkt belangrijk. De bewoners pleiten voor meer tijd en voor meer knuffels!

Knuffel en medische zorg

Ook de artsen benadrukken dat zij meer ruimte zouden willen om aandacht aan de bewoners te kunnen geven. Zij denken hierbij aan de gewenste knuffel maar vanuit hun professie ook aan de medische zorg die deze mensen nodig hebben. Meer hoger geschoold personeel is noodzakelijk omdat de zorgvraag van mensen die in het verpleeghuis wonen, ingewikkeld is.

Hugo Borst en Carin Graemers

Hugo Borst en Carin Graemers schrijven het voorwoord voor dit boek. Omdat het doel van beide partijen hetzelfde is: ons sterk maken voor de zorg van kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. "Het verpleeghuis is het einde!" is een must voor iedereen die met het verpleeghuis te maken heeft of nieuwsgierig is naar wie er wonen en werken. Een boek vol mooie mensen en positieve praktijkverhalen. "Het einde!" met een uitroepteken.

Lancering boek tijdens Landelijk congres Cliëntenraden 2017

Het boek "Het verpleeghuis is het einde!" wordt op 9 oktober gelanceerd tijdens het Landelijk congres Cliëntenraden 2017: Werk in Uitvoering!.

Meer informatie

De portrettenserie uit het boek is als fototentoonstelling speciaal voor verpleeghuizen beschikbaar. Zie voor meer informatie de website "Het verpleeghuis is het einde!" en de Facebookpagina.  

 

Wil je een reactie geven? Als je een profiel hebt op LOC zeggenschap in zorg en je bent ingelogd kan dat hieronder. Heb je dat niet dan kun je op de meeste pagina's ook rechts op de pagina reageren of hieronder. Of maak een profiel via de nu volgende link. Dank!

Doe mee op LOC zeggenschap in zorg

De reactiemodule haalt reacties op...

LOC Zeggenschap in zorg - Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht - 030 284 3200 - vraagbaak@loc.nl

Veel gestelde vragen | Vraagbaak & feedback

Meer over LOC, lid worden & meedoen